Webcafe

10 места, пропити с чувство на ужас

webcafeLifecafe
18.08.2017, 15:16 (обновена 21.08.2017, 11:33)

2 от 11 снимки Назад Напред

Островът на куклите в Мексико

Островът на куклите в Мексико

Южно от столицата Мексико сити, между ръкавите на река Сочимилко, се намира малък остров, който от години е туристическа дестинация за всички онези, които търсят ужасии. И въпреки че в околността живеят хиляди души, единствените обитатели на този остров са десетките обесени на дърветата кукли. Легендата разказва за малко момиченце, намерено от местен фермер. Духът на детето започнал да го преследва и единственият начин да се спаси, бил да окачи детска кукла на дърво. Само една кукла обаче не успяла да укроти жестокия дух на момиченцето и така обесването на играчки по клоните на дървета се превръща в мания за фермера. До смъртта си през 2001 г. той е успял да събере повече от 1500 кукли. Според някои Сантана е получил инфаркт, а според други е бил намерен удавен, досущ като момиченцето. Сега мястото посреща хиляди туристи всяка година, които искат да се докоснат лично до ужасяващата история и до стряскащите кукли, висящи обесени по дърветата.

Страхът е най-древната и дълбока човешка емоция. Колкото ни отблъсква, той събужда тялото ни за предвещаващата опасност и ни кара да се чувстваме живи. Затова и хората продължават да са привлечени към всички тези места и неща, които ги плашат, а хорор индустрията се развива и ежегодно излизат стотици филми от жанра "Ужаси".

И все пак страхът е най-вече въпрос на усещане. По света съществуват редица места, които просто карат човек да изпита неподправено усещане за нещо зло и ужасяващо, за потиснатост и дори паническо желание за бягство - усещания, които не могат да бъдат обяснени рационално.

В някои от тях са извършени ужасяващи престъпления, а легендите ги описват като места, в които витаят духове на престъпници и жертви на насилие. За други самото усещане за смърт стряска, без дори да са нужни чудновати истории за изграждането на митичен образ.

За всички тези, които търсят силни усещания и искат да посетят места, пропити със "зла енергия", които предпочитат "едно добро наплашване" вместо хубав сън, предлагаме следващата галерия. В нея има за всекиго по нещо - от необясними природни образования, през истории за духове, та до исторически места, които просто смазват с преживяния там ужас.


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 19.08.201715:05

trigger,
няма нищо случайно. На някои образованието им явно е "необяснимо и природно".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

2 e-mil | 19.08.201711:51

"Едно от най-депресиращите и потискащи неща в гората Аокигахара обаче е неестествената тишина в тази гора..."

Нищо неестествено няма. По принцип горите са тихи места - разходете се из Витоша извън натоварените пътеки и ще се убедите сами. Всяка гора с гъста ниска растителност е много тиха (но само част от Аокигахара е толкова гъста). Като цяло е доста тиха, заради вулканичната почва. Но тишината и самотата не са чак толкова смразяващи - най-малкото там живеят десетки видове птици и животни.
И всъщност е популярно място за разходки - все пак е голяма колкото половин София и хората не срещат трупове на всяка крачка, както си мислите. А духове пък съвсем.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.01.2015, 17:09

1 trigger | 19.08.201710:52

"...необясними природни образования"', може би образУвания?!
Очевидно е, че в тази държава "журналистите" масово са неграмотни.
   

оценка

+1 -0