Webcafe

20 дизайна, които промениха модерния свят

webcafeLifecafe, по CNN
26.06.2018, 16:37 (обновена 29.06.2018, 11:13)

1 от 21 снимки Назад Напред

икони на дизайна

В галерията можете да видите някои от примерите за интелигентни произведения на дизайнери, които са се превърнали в икони на модерната култура

Дизайнът - също като киното или рок-музиката - е уникална характеристика на днешната цивилизация. А най-добрите дизайни променят правилата на играта завинаги.

Но кои са те? И как да ги различаваме в свят, в който самото значение на думата "дизайн" е изхабено заради неразбиране, клишета или злоупотреба със смисъла му с цел да се оправдае създаването на безумно надценени стоки без особена добавена стойност. Както казва създателят на iPhone Джонатан Айв - дизайнът е онази специална грижа и внимание, които се влагат в успешните продукти.

Терминът "дизайн" произлиза от италианския глагол disegno, което означава "рисувам". Както на италиански, така и на английски обаче тази дума има и второ, преносно значение - "намерение, цел, план, който стои в основата на дадено действие, факт или предмет".

Дизайнът е рисунка с цел. Това е умението да направиш обикновените вещи по-практични, но и по-красиви.

Съвременното разбиране за дизайна е резултат от индустриалната революция, когато масовото производство превръща мултиплицирането на идеите в реалност. Потребителската култура заменя високата култура като основна сила в човешките дела.

Дизайнът се случва благодарение на някои от най-големите иновации на последните векове - от систематичната организация на знанията, която започва още от печатната машина на Гутенберг, през индустриализацията на енергията с изобретяването на първите двигатели и променливия ток, до момента, в който обществата се развиват до степен, в която хората могат да си купуват продукти не само за да оцеляват, а и за да изразяват себе си чрез притежанията си.

Желанието надделява над нуждата.

Дизайнът трябва да е практичен, но в него е задължително да има и поезия, и фантазия. Когато философът Ролан Барт вижда за първи път Citroen DS на автомобилния салон в Париж през 1955 г., той пише есе, в което сравнява колата с "най-добрия посланик от света, който превъзхожда природата" и я нарича "новия Наутилус".

Може би дизайнът е точно това - създадена от човека култура, която подобрява дефицитите на естествения свят. Природата никога не е имала нужа от куфар.

В галерията можете да видите някои от примерите за интелигентни произведения на дизайнери, които са се превърнали в икони на модерната култура.

Oще: автомобили  дизайн  дизайн на стол  дрехи  индустриален дизайн  мебели  метален куфар  мода  сгъваемо колело 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.