Webcafe

Вандализъм? Съвсем не! Ето някои от най-яките графити по света

webcafeLifecafe
20.02.2018, 15:46 (обновена 22.02.2018, 11:23)

1 от 11 снимки Назад Напред

lee quinones, графити

Снимка: © Instagram

Lee Quinones

Lee Quinones започва да рисува графити в нюйоркското метро още през 1974-а и само за няколко години си спечелва статуса на легенда в тази сфера. Той често добавя към рисунките си поетични послания като например "Графитите са изкуство и ако изкуството е престъпление, прости ми, Боже".

В ума на много хора рисуването на графити е вид престъпление. Всеки се сеща за онези грозни разкривени букви, често предаващи мръснишки послания или пожелания към вражеския футболен отбор.

В тях няма никакво изкуство и размах - просто драсканици, които цапат фасадите.

От своя страна графитите, изрисувани по превозните средства на градския транспорт и влаковете, могат да са изключително находчиви и красиви, но често покриват и прозорците и карат хората да ненавиждат шарените рисунки.

Освен това почистването на боите обикновено е трудно, скъпо и времеемко начинание, което също води то това мнозина да мразят графитите.

Но има една категория произведения от боя, лак и дори хартия и дърво, които няма как да бъдат определени като нещо друго, освен като чисто изкуство. Зад тях стоят имената и прякорите на утвърдени артисти, избрали това нестандартно поприще за изява.

Някои от тях предават социални послания, други просто държат да изразят себе си върху стените. Доста от тези хора могат да се похвалят с експозиции в галерии из Европа и Америка, които още веднъж доказват стойността на създаденото от тях.

На нас ни остава само да се възхищаваме на творенията на такива артисти и да се надяваме все повече такива творби да разведряват градската среда.

В галерията ще видите 11 автори и техните примери за наистина готини графити.

Oще: банкси  графит  графити  изкуство  рисунки  стрийтарт  стрийт арт 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.