Webcafe

Златно сечение или златно попадение

Lifecafe
04.01.2016, 16:36 (обновена 12.01.2016, 13:30)

1 от 7 снимки Назад Напред

Златно сечение

Златното сечение означава, че по-малките обекти се отнасят към по-големите така, както по-големите към цялото

Откакто съществуват математиката, изобразителното изкуство и архитектурата, а след това фотографията и дизайна, коронният номер е в златното сечение.

Твърди се, че великият Леонардо да Винчи е открил т.нар. Божествена пропорция. Означава се с гръцката буква φ и е абсолютен символ на хармония и изящество.

Така художниците и скулпторите на Ренесанса са създавали своите портрети - шедьоври, а Микеланджело е определил идеалната точка, в която пръстът на Бог и на първия човек да се срещнат в „Сътворението на Адам", прочутия стенопис в Сикстинската капела, Рим.

Други смятат, че принципът е открит много по-рано и най-видното му проявление е Партенона в Атина, образуван от 5 златни триъгълника. Затова означението на златното сечение идва от първата буква на създателя на древногръцкия храм - Фидий. Трети го откриват в египетските пирамиди, четвърти - в природата и астрологията, пети - в числовите прогресии на Леонардо Фибоначи.

Италианският математик е открил редица от числа, при която всяко число се образува от сумата на предходните две - 1, 1, 2, 3, 5, 8 и т.н., като нарастването може да бъде приложено в редица природни обекти, например шишарките, цветята и раковините.

Ако гледате картина или снимка, погледът ви попада именно там.

Затова и технологичните компании са създали широкоекранният формат 16:9, може би и вашият телевизор е именно такъв.

Тук не става дума за картина, рисувана с месеци, или произведение на изкуството, създадено след маса изчисления и преправяния. Снимките в галерията са отлични попадения на фотографи, които, както се казва, са се озовали на точното място в точния момент.

Уникалността на кадрите идват от това, че са уловени спонтанно.

Бой в украинския парламент, радостен момент на футболистите от Челси или просто група пияници от Манчестър в новогодишната нощ. Така че, вместо заключение за гениалност, нека си пожелаем през новата година да виждаме повече такива снимки. Може би не точно бой от парламента в Украйна.

 

 

 

Oще: божествена пропорция  забавление  златно сечение  изкуство на ренесанса  лайфстайл  медии  политика  развлечение  ренесансови признаци  снимки 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.