Webcafe

Творенията на Гауди - гордостта на Барселона

Webcafe
25.06.2018, 11:55 (обновена 27.06.2018, 08:45)

1 от 12 снимки Назад Напред

Саграда фамилия

Снимка: © Getty images

1. Базиликата "Саграда Фамилия" (Светото семейство) е без съмнение най-популярната сграда, проектирана от Гауди. Той всъщност се захваща с проекта година след началото на строителството. Архитектът нанася значителни промени по първоначалната концепция на колегата си Франсиско Вияр, превръщайки "Саграда Фамилия" в нещо, което много повече да отговаря на неговия собствен архитектурен стил.

Гауди е Барселона и Барселона е Гауди.

Това твърдение може да звучи преувеличено, но едно от нещата, които се набиват най-много в очите на всеки турист, стъпил във (все още) испанския град, е името на архитекта. Каталунците се гордеят с Антони Гауди и има защо - за много жители на Барселона прословутият архитект е източник на доходи почти столетие след смъртта си.

Неговите архитектурни творби са във всеки списък със забележителности, които трябва да видите при посещение на града. А не само там, но и из цяла Барселона ще откриете името на Гауди къде ли не - от витрините на магазините, през различни сувенири като чаши, магнити, картички, чинии и пр.

Едно посещение на величествената базилика "Саграда Фамилия" по-късно човек разбира откъде идва възхищението към Гауди и неговото творчество. Религия и изкуство си подават ръка във все още незавършения най-грандиозен проект на архитекта и спират дъха с форми, светлина и цветове.

В "Саграда Фамилия", подобно на други католически храмове, човек може да се почувства наистина малък. Въпросът е дали в сравнение с могъществото на Бога, или с таланта на Гауди, чиято фантазия е родила тази невероятна сграда.

Роденият на 25 юни 1852 г. Антони Гауди произлиза от скромно семейство от каталунската провинция, но намира своето място в интелектуалния и политически център на областта - Барселона. Там започва да учи архитектура и постепенно развива един уникален стил, преминал през няколко различни фази.

Бързо развива слабост към по-разчупените геометрични форми, по-шарените повърхности и различните метални украшения във форми на цветя или влечуги, например. Тези елементи се наслагват и развиват в неговите проекти, в които се преплитат неоготика и ар нуво, а своето влияние имат и други архитектурни стилове, които оформят уникалния такъв на Гауди.

Днес творбите на архитекта действат като магнит за обективите на туристите и, разбира се, за техните пари. Но работата на Гауди получава и международно признание като 8 от неговите проекти получават статут на Световно културно наследство от ЮНЕСКО.

От един поглед към фасадата на "Каса Батийо" или отделните елементи на парк "Гюел" за всеки става ясно, че Гауди не е просто архитект - той е художник, който рисува картините си със строителни материали и във впечатляващ мащаб.

За съжаление Гауди умира преждевременно на 10 юни 1926 г. след като няколко дни по-рано е блъснат от трамвай. Не успява да види завършена "Саграда Фамилия", на която напълно посвещава последните години от живота си. Но както гласи цитат от него в музея под базиликата, Гауди не съжалява за това.

Може би е бил прав - и днес, с помощта на нови технологии като триизмерния печат, например, млади архитекти продължават неговата работа, а строителството на впечатляващата сграда продължава.

В галерията ни можете да видите някои от най-чудатите му и интересни произведения, символ на каталунската архитектура.

Oще: антони гауди  барселона  каса батийо  парк гюел  почивка  пътешествие  пътуване  развлечение  саграда фамилия  туризъм  туристи 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.