Webcafe

Хорър легендата Джордж Ромеро

лебовскиFilmcafe
04.02.2019, 18:42 (обновена 07.02.2019, 09:07)

1 от 10 снимки Назад Напред

Джордж Ромеро

Снимка: © Getty

Режисьорът, който ни научи да се страхуваме от зомбита и някои от най-популярните му филми. Вижте ги в галерията:

Зомбита. През последните десетилетия сме виждали живи мъртъвци в какви ли не форми да прииждат към своите уплашени жертви – както на големия, така и на малкия екран.

Това вероятно нямаше да е възможно (или поне нямаше да е така популярно), ако не беше хорър легендата Джордж А. Ромеро. Сценаристът и режисьор неслучайно е наричан "Кръстникът на мъртвите".

Всичко започва през далечната 1968-а, когато на екран се появява "Нощта на живите мъртви" (Night of the Living Dead). Хорър филмът разказва за група хора, обградени от ходещи мъртъвци, които не искат нищо друго, освен да разкъсат и изядат телата им.

Роденият на 4 февруари 1940 г. режисьор пораства с любовта си към чудовищата от големия екран и едва ли очаква, че ще създаде едно ново такова – ордата от водени от глада и инстинктите си зомбита, които макар и много, всъщност са едно цяло.

Едно разложено олицетворение на ужаса от смъртта и мъртвите, както и на страха какво би се случило, ако те се обърнат срещу живите.

"В сърцето си имам слабо място за зомбита. Те са универсални, не можеш да им се ядосаш, нямат скрити помисли, те са това, което са си. Симпатизирам им", разказва Ромеро в интервю за NPR.

"Нощта на живите мъртви" се превръща в култ и води до появата цяла серия от филми, посветени на мъртвите, сред които "Зората на мъртвите" (1979) и "Денят на мъртвите" (1985). През годините Ромеро експериментира и с други теми, макар най-вече в сферата на хоръра, но до ден-днешен се помни именно неговата роля в развиването на идеята за зомби-апокалипсис.

Не губи обаче страстта си към бруталните сцени на екрана, които да смутят зрителя. Не толкова намекнат ужас, който бавно да пусне студените си пръсти по кожата ти, а отблъскваща маса от кръв и крайници, която да порази гледащия със своята брутална пищност.

Ромеро почина през 2017-а на 77-годишна възраст. Пренесе се от света на живите в този на мъртвите, който имаше централна роля в творчеството на режисьора. Повали го рак на белите дробове.

Но две години по-късно можем спокойно да кажем, че заветът на Ромеро в някаква степен е жив. Хорър жанрът в киното изживява невероятен разцвет, макар и да бяга от неговата стилистика. Млади кинотворци мислят извън стереотипите, бягат от дълго налаганите клишета в жанра и успяват да преборят предразсъдъците на публиката спрямо него.

В галерията можете да видите някои от знаковите филми на режисьора – една чудесна идея за филмова вечер с класически хорър.

Oще: creepshow  dawn of the dead  night of the living dead  джордж ромеро  зомби  кино  нощта на живите мъртви  стивън кинг  ужаси  филми  фотогалерии  холивуд  хорър 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.