Webcafe

Снимките, които ни промениха

Lifecafe
09.09.2014, 11:44 (обновена 16.09.2014, 19:12)

1 от 15 снимки Назад Напред

fotofabrika

Демонстрант стои пред горяща барикада в Кайро на 28 януари 2011 година - четвъртият ден от безпрецедентните протести, на които десетки хиляди египтяни поискаха да сложат край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак чрез несекващи улични сблъсъци между протестиращите и полицията.

Снимка: Reuters/ Goran Tomasevic/ Горан Томашевич

Къде се съхраняват снимките от общите спомени на човечеството? А къде могат да се видят уникалните мигове на хора и състояния, уловени от най-добрите световни майстори на фотографията?

"Фотофабрика" ще даде отговор на тези и на много други въпроси в серия от уникални изложби, които ще могат да се видят из добре познати централни места в София.

Международният фестивал, който започва с откриване на 9 септември от 20:00 часа в One More Kino (лятното кино в градинката на НДК), е създаден с амбицията да представлява ежегодна платформа за съвременна репортажна и арт фотография.

Между 10 септември и 30 ноември в няколко открити пространства из София, жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на изложбите "Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния". Едната изложба съответно е посветена на репортажната фотография, а другата - на арт-фотографията.

Избрани снимки и от двете изложби можете да разгледате в галерията по-нагоре.

Изложбата "Протестиращият човек" ще може да бъде разгледана между 10.09 и 24.09 в пространството на градинката пред "Кристал" и пред Народния Театър. Между 27.09 и 18.10 същата изложба ще може да бъде видяна на улица "Оборище" 17, а между 02.10 и 18.10, тя ще бъде пред погледа на всеки, който преминава по Моста на Влюбените пред НДК.

"Възмутените окупираха улици и площади в десетки градове на земята. Мадрид, Уолстрийт, Египет, Тунис, Гърция, Турция, Либия, Бразилия, Украйна, София... На всички тези места бяха фоторепортерите на Ройтерс, АФП и ДПА" - казват оргазнизаторите на "Фотофабрика".

Действително, революциите се случваха, случват се и сега и сигурно ще се случват и в бъдещето. Но те избухват много бързо, бързо ги изживяваме и мигновено след това забравяме за тях. А да се помни е важно. Включително да помним и нашите си, български протести.

Затова не случайно се казва, че фотографията е памет.

За разлика от социалната насоченост на "Протестиращият човек", вторият модул на "Фотофабрика" - "Човекът и неговите състояния" се съсредоточава върху вътрешния свят на хората и визуалните проекции на този свят.

Тази изложба предлага на българските зрители снимки от една от най-богатите сбирки на фотографско изкуство в Испания - "Алкобендас". В рамките на фестивала ще се представят 85 произведения на 47 автора, превърнали се в емблеми за съвременната визуална култура.

"В центъра на двете изложби застава съвременният човек със своите лични и социални емоции и реакции, с градската си енергия и със своите тълкувания на реалността" - това според оргазнизаторите е "свързващият" елемент между двете изложби.

Третият модул на фестивалната програма е обърнат към всички ентусиасти, занимаващи се с фотография любителски или професионално. Това е конкурсът "Фото финиш", който ще прмине под мотото "Улицата и нейните състояния". Всеки може да участва със свои тематични снимки, стига те да отговарят на условията и стига да са кадри, заснети между 10 септември и 5 октомври 2014 година.

25-те селектирани фотографии от конкурса, ще бъдат отпечатани за сметка на организаторите и представени в Галерия за съвременно изкуство "УниКредит Студио" от 15 октомври до 15 ноември 2014 година. Наградите на тримата финалисти ще бъдат връчени по време на официалното откриване на изложбата. За повече подробности можете да посетите сайта на Фотофабрика.

Oще: арт  изложба  протести  снимки  софия  фотография  фотофабрика 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.