Webcafe

10 задължителни книги от Златния век на научната фантастика

Webcafe
15.06.2019, 17:20 (обновена 17.06.2019, 11:50)

1 от 10 снимки Назад Напред

Аз, Роботът

"Аз, Роботът" - Айзък Азимов (1950 г.)

Сборникът с фантастични разкази на Азимов представя един изпълнен с роботи и изключителен технологичен прогрес свят. Роботите помагат да се направят някои интересни въпроси за хуманността и самото общество. Всяка история е пример за различен аспект на живота, драстично променен от въвеждането на роботизиран изкуствен интелект. Тук се въвеждат и известните "Закони на роботиката", които разпореждат поведението на роботите в обществото.

В повечето разкази участва робопсихоложката Сюзън Келвин, работеща за компанията „Юнайтед Стейтс Роботс енд Меканикъл Мен“ - основен производител на роботи с позитронни мозъци. Тя разследва заплетени случаи с роботи, където се преплитат технически, морални и логически проблеми. Разказите са нейни интервюта, в които тя описва професионалния си живот, основно фокусиран върху поведението на роботите. В разказите участват още героите Грегъри Пауъл и Майкъл Донован, които работят в екип, тестващ за неизправности при произведените роботи.

Човечеството винаги е успявало да се развива заради уникалната си възможност да мечтае и да търси нови хоризонти пред себе си. Преди човек да постигне новите открития, първо трябва да си ги представи. А фантастиката е едно от тези средства. Все пак това, което днес е реалност, едно време се е смятало за обект на научната фантастика.

Така например преди големия бум на развитието на индустрията, науката и обществото от втората половина на XX век е предшествана от Златния век на научната фантастика.

Първият Златен век на научната фантастика започва от края на 30-те и продължава до началото на 60-те.

Произведенията от Златната ера на научната фантастика оказват влияние върху психиката на много юноши по време на Втората световна война и последвалата Студена война, Тя оставя сериозен отпечатък върху обществото.

Жанрът има голямо въздействие особено през този период върху водещи личности в областта на военното дело, информационните технологии, Холивуд и самата наука - биотехнологиите, фармацевтиката и инженерните науки.

Това са някои от най-значимите и влиятелни романи, разкази и новели на литературата от XX век.

Ето 10 задължителни четива от първия Златен век на научната фантастика:


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.07.2019, 20:19

4 dusaka | 16.07.201920:22

За мен лично библията на научната фантастика е поредицата на Дан Симънс " Хиперион " и може след това е Айзък Азимов.... , но тук не мога да споря за него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 17.06.201915:45

Аз пък бих променил първо заглавието. Вместо не знам си колко книги - да бъде еди кои си автори. Като на първо място бих поставил Артър Кларк, след него Бредбъри, а Азимов - на последно място. Този просто не ми харесва и това е.

Второ бих направил максималното, за да отсея наистина НАУЧНАТА фантастика от фентъзи-то.

Тук гледам, че са предложили по две книги на Азимов и на Хайнлайн. Вместо това - на А.Кларк можеше да предложат поне три. Освен "Краят на детството", също и Одисеите, а също и поредицата за Рама, започваща със "Среща с Рама".
За мен, когато става дума за научна фантастика - Сър Артър Кларк е винаги номер 1. Просто няма друг.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

2 Kikone | 17.06.201913:27

Според мен всиките 10 книги са добри... за времето когато са писани. По онова време още са мислили че в пустините на Марс може да има някой, че под облаците на Венера има джунгли и че след ядрена война цивилизацията може да оцелее(все пак до началото на 80-те никой не е и подозирал че такова нещо като ядрена зима съществува).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2010, 17:33

1 Nukem | 17.06.201911:12

общо взето 4/10 сте уцелили.
   

оценка

+1 -0