Webcafe

А има и такива площади в Европа...

webcafeLifecafe
04.10.2018, 14:03 (обновена 07.10.2018, 18:13)

1 от 10 снимки Назад Напред

пиаца дел кампо

Снимка: © Getty Images

Пиаца дел Кампо, Сиена, Италия

Площадът се намира в историческия център на Сиена – един от най-красивите градове на Тоскана. Пиаца дел Кампо има необичайната форма на раковина и е съставен от девет различни по цвят мраморни ивици.

Там ежегодно се провеждат и традиционните конни състезания – Палио. Десет ездача без седла се включват в 90-минутна рискована обиколка по хлъзгавия плочник. Легендите разказват, че в миналото не се е минавало и без жертви...

В последните дни доста се заговори за градоустройство - улици, площади, градинки, плочки и настилки. Темата тръгна от дискусии в интернет и вече е навсякъде около нас.

И това е напълно нормално - централни пространства като площадите още от древността са средище на градския живот и "сърцето на града".

На древногръцката агора се е случвало всичко - от пазара, през религиозните чествания до напрегнати политически дискусии за бъдещето на държавата.

Това оживление, което става присъщо за площадите, се пренася и дори нараства през вековете. Почти всеки по-голям град обособява такова пространство, но се засилва и стремежът освен функционално, то да е и естетично. Да изглежда добре, да радва окото.

Започват да се появяват пищните колонади, които заобикалят площадите, игрите на цветове при различните настилки, оформянето на фигури с тях като тези в Сиена, Санкт Петербург, Прага, Вроцлав и още много други. С тях идват и изящните фонтани, скулптурите и мемориалите, които допълнително обогатяват гледката.

Така площадът се превръща и в привлекателна туристическа забележителност и задължителна спирка за чуждестранните туристи. Едва ли има човек, който е посетил Венеция и не е минал през Сан Марко и неговите прословути (и доста нахални) гълъби. Или да е отишъл до Ди Треви в Рим и да е пропуснал да хвърли монета в шадравана.

И докато държави като Китай, Мексико и Индонезия надминават по мащаби повечето европейски площади, последните все още държат първите места като най-очарователни.

Дори любителските снимки из социалните мрежи в повечето случаи са невероятно живописни.

В галерията ще видите девет от най-красивите европейски площади, без да претендираме, че списъкът е изчерпателен.

Oще: агора  ватикана  великобритания  венеция  германия  глазгоу  градоустройство  испания  италия  краков  лондон  мюнхен  навона  паваж  пиаца  плочки  площад  площади  полша  рим  свети петър  севиля  сиена  трафалгар 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.