Webcafe

От ядрена централа в лунапарк

Lifecafe, по Daily Mail, Франс Прес
02.03.2015, 14:31 (обновена 03.03.2015, 11:12)

1 от 7 снимки Назад Напред

Wunderland парк в ядрен реактор в Дюселдорф

Снимка: © Getty Images

На охладителната кула посетителите могат да демонстрират катераческите си умения или да се повъртят на въртележката

Това е ядрена площадка, която никога не е била пускана в експлоатация. Намира се в Калкар на брега на Рейн и е превърната в увеселителен парк. Така в централата, на която са се възлагали надежди да се превърне в технологична перла, сега цари жизнерадостна атмосфера.

Във Wunderland Kalkar дори внушителната охладителна кула е намерила ново предназначение. Припокрита с фреска от алпийския пейзаж, тя служи за въртележка, а външните й стени, високи 130 м, са сериозно предизвикателство за любители катерачи. В сградите на турбините и реактора има хотелски стаи, ресторанти и барове с декори от древен Египет или американския Запад.

В увеселителния парк има също музей, четири зали за събития, фитнес център, тенис кортове и места за голф, боулинг и плажен волейбол. А посетителите обиллно консумират ястия и напитки, включително и алкохол, според закупените пакети.

Все още се намират и подозрителни клиенти, които изразяват притеснения за безопасността си. Но в брошурите си Wunderland Kalkar не престават да обясняват, че нямат нищо общо с ядрената енергетика и централата никога не е била пускана в действие.

Проектът гълта милиарди

АЕЦ-ът в Калкар се оказва "мъртвороден". През 70-те години Германия, Белгия и Холандия решават да изградят в Калкар атомна електроцентрала от ново поколение, но проектът така и не се случва.

Изискванията за сигурност, които постоянно се променяли, поредицата дела, ядрените катастрофи в американския АЕЦ "Три майл айлънд" и в Чернобил, както и петролният контрашок от 1986 г. се превърнали в "гробокопачи" на свръхгенератора, чиято цена непрекъснато се увеличавала.

Окончателно проектът е погребан през 1991 г., след като вече бил погълнал 7 милиарда марки или близо 3,5 милиарда евро. Четири години по-късно холандският предприемач Хени ван дер Мост, специалист по възстановяването на изоставени промишлени сгради, изкупува централата и околните терени (близо 500 хектара) за 3 милиона дойче марки или 1,5 милиона евро.

Днес "Вундерланд Калкар" посреща стотици хиляди посетители годишно и дава работа на близо 550 души в активния сезон.

Oще: wunderland  аец  белгия  вундерланд  галерия  германия  електроенергия  енергетика  калкар  лунапарк  охладителна кула  парк  посетители  увеселителен парк  холандия  централа  ядрена 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.