Webcafe

Най-мощните армии в света

Webcafe
31.08.2017, 20:20 (обновена 03.09.2017, 18:59)

1 от 11 снимки Назад Напред

афганистан

Снимка: © Getty Images

Каква е военната мощ на най-силните държави

В момента човечеството изживява едни от най-мирните си времена. Това може да звучи странно за мнозина, особено на фона на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, различните бунтове в Латинска Америка, както и редица други локални конфликти. На практика обаче големите световни армии се намесват все по-рядко и с все по-малък ресурс в открити военни действия, давайки терен за множество частни армии.

И все пак военната мощ е сред водещите фактори, които определят дали една държава е силна и доколко силна е тя.

Порталът Globalfirepower, специализиран в съставянето на рейтинг на най-силните армии в света, представи данните си за 2017 г.

Съставителите на рейтинга отбелязват, че в него се отчитат 50 фактора. Сред тях са общото количество оръжие, неговото разнообразие и числеността на кадровия състав на въоръжените сили. Други значими характеристики са финансирането на военния сектор, транспортната инфраструктура на страната и добивът на нефт.

От Globalfirepower обясняват, че класацията им не отразява само колко е числеността на дадена армия и какви са нейните оръжия, но също така включва фактори географските особености на отделните държави, логистичните им възможности, природните ресурси, местната индустрия и т.н.

От голямо значение за подреждането е и наличният човешки ресурс, с който държавите разполагат. Допълнително с това страните членки на НАТО получават т.нар. "бонус", като анализаторите го обясняват като "теоретично разпределение на военните ресурси" в държавите, които са част от организацията.

Според тазгодишната класация България заема 67-мо място от общо представени 133 държави.

В българската армия на служба са зачислени 52 650 души, като на активна служба са 33 150. Страната ни разполага с 66 самолета и ветолета, като 15 са изтребители, 31 щурмоваци, 28 транспортни самолета, 13 тренировъчни самолета и 22 хеликоптера.

В сухопътните ни сили влизат 531 танка, 1103 бронирани бойни машини, 150 самоходни артилерийски установки, 350 оръдия и 100 ракетни установки. Военноморските сили на България разчитат на 29 кораба общо, като в тях се включват 4 фрегати, 3 корвети и 10 миночистача. Изчисленият бюджет за отбрана според изследването е 700 млн. долара.

От страните на Балканския полуостров Турция заема 8 място, Гърция - 28, Румъния - 42, Хърватия - 68, Албания - 90, Босна и Херцеговина - 121, Македония - 122, Словения - 113. Косово не присъства в класацията.

Вижте в нашата галерия кои са топ 10 на държавите с най-силни армии.

Oще: армии  великобритания  военна мощ  военни  войници  германия  египет  индия  китай  най-силните армии  най-силните армии в света  русия  сащ  турция  франция  япония 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

8 e-mil | 03.09.201718:42

Крив Макарон | 03.09.2017 10:58
"Е-мил, доколкото разбирам напълно защитаваш тезата, че Русия благодарение на своите междуконтинентални балистични ракети има превъзходство над Китай..."

Ми явно нищо не си разбрал. Къде видя да говоря за ядрени ракети?

* * *
Крив Макарон | 03.09.2017 10:58
"Русия има 806 изтребители, представи си колко от тях са способни да противостоят на налети на чужди самолети."

Че откога ПВО разчита само на изтребители за да спира чуждите самолети? В коя държава го има това?

* * *
Крив Макарон | 03.09.2017 10:58
"ядрена суперсила... това е ограничена концепция, и тя не може да предпази Русия от загуба на политическо влияние..."

А откога политическото влияние се базира само на военна сила? Това никога не е било. Сравни примерно армията на Германия с политическото и влияние в Европа! Или пък армията на Саудитска Арабия с политическото влияние в Близкия и Средния изток?

Ако искаш да разбереш властта, то най-добре спри да гледаш супер-хипер-технологични оръжия от бъдещето в YouTube! То ако беше само до ядрени оръжия Пакистан щеше да е преди Япония и Египет в тая класация.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 03.09.201710:58

Е-мил, доколкото разбирам напълно защитаваш тезата, че Русия благодарение на своите междуконтинентални балистични ракети има превъзходство над Китай, както и като слествие тя заслужава втората позиция след САЩ като военна сила?
Препоръчвам ти повече да се информираш относно състоянието на руските въоражени сили, и как например в момента от всичките МиГ-31 на служба в руските ВВС едва 1/3 са модернизирани и годни да изпълняват своите задачи, а останалите се модернизират с доста бавни темпове. И ако в в публикацията се посочва, че на въоражение Русия има 806 изтребители, представи си колко от тях са способни да противостоят на налети на чужди самолети.
Друго. Макар концепцията на Клаузевиц да не се е променила, то конпепцията за глобална ядрена война е нещо много ограничено. А именно благодарение на нея Русия все още гради авторитет на ядрена суперсила.
Да, обаче, се вижда, че това е ограничена концепция, и тя не може да предпази Русия от загуба на политическо влияние в страните в Прибалтика, Скандинавия, Балканите, Кавказ, Централна азия, и т.н. където все повече се появяват американски войски, които благодарение на своята гъвкава инфраструктура и висока мобилност разширяват своето присъствие.
В същото време Китай все по-успешно отблъсква САЩ в Южнокитайско море, и заставя Тайван да се подчинява.
Посочвам ти факти, докато ти представяш една синтезирана и доста деформирана информация, чиято оценка е трудна без да се вземат впредид актуални събития.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

6 e-mil | 02.09.201719:58

Крив Макарон | 02.09.2017 00:01
"... второто място на Русия се дължи на предразсъдъци и остатъци от една неактуална концепция за водене на война."

Тази "неактуална" концепция е доста актуална в Сирия, Ирак и Афганистан. Актуална е и само на 800 км североизточнот от Варна. Даже беше актуална между две ядрени държави само преди 16-17 години - Индия и Пакистан.

Крив Макарон | 02.09.2017 00:01
"космически ракетни системи... противокорабни балистични ракети... суперкомпютри... бойните роботи дават предимство... обаче не е в обхвата на конвенционалните представи за война водена с танкове, пехота и самолети, затова и мястото на Япония е по-ниско отколкото заслужава."

Това, което си написал няма голямо значение за успешни бойни действия, ами е просто някакво техно порно. Новите високотехнологичени оръжия не са достатъчни за спечелване на война, просто защото целта на войната и стратегията за спечелването и изобщо не са се променили през последните 200 години от Клаузевиц насам.

Космическият рекет е напълно безполезен при положение, че Китай започна да разработва своите космически оръжия доста след Русия и САЩ. А и там те също са уязвими. Да, китайците може да унищожат GPS или ГЛОНАСС, но също трябва да унищожат и Галилео, за да имат някакакво предимство. Което обаче ще е кратко, защото противникът пък ще унищожи BeiDou. Унищожаването на разузнавателни спътници също ще донесе кратка полза, просто защото противникът също ще унищожи твоите, а после има един куп начини за разузнаване и при това всички големи противници са достатъчно опитни в тях.

А на бойното поле войната винаги е екипна работа. Не можеш да имаш превъзходство на земята, ако нямаш въздушно превъзходство. Така че твоите бойни роботи са силно уязвими, ако няма самолети да ги пазят. Някой ден сигурно ще са готови да бъдат ефективни бойни единици работещи в синхрон с другите родове войски, но в момента не дават никакво предимство.
Освен това какво предимство дават, след като твърдиш, че китайските суперкомпютри лесно могат да поразят японската информационна инфраструктура? Дори роботите да са напълно автономни ще трябва поне да ги наглеждат дистанционно за да знаят кога са изпълнили задачата. Тоест ще имат нужда от комуникация.

Само че за да поразиш нечия информационна инфраструктура изобщо не е задължително да имаш суперкомпютри. То първо нямаш нужда от толкова изчислителна мощ струпана на едно място - имаш нужда от информационните магистрали. Даже е по-добре да не разчиташ на тях да бъдат оръжие - всички знаят къде са ти суперкомпютрите и малки екипи на място лесно ще ги направят неизползваеми.
В атаката срещу дадена държава десетина хакерски групи с лаптопи, които ползват разпределени изчисления (тоест милиони заразени компютри по света) ще са много по-ефективни от който и да е суперкомпютър. Ще атакуват от множество места и ще са почти неоткриваеми в разумен срок, защото бързо и лесно ще сменят мястото си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 02.09.201712:21

Добре се представяме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 02.09.201700:01

Нека обърнем внимание на бюджета:
1. САЩ 587 800 000 000 долара
2. Русия 44 800 000 000 долара
3. Китай 161 700 000 000 долара.

Случайно да ви прави впечатление, че втория Русия има 3.6 пъти по-малък бюджет от Китай?
Руснаците все още разчитат на ракети останали от епохата на СССР, както и на ядрени заряди от онова време. Те са силно оръжие, но се явяват и твърде примитивно оръжие, което не би могло да бъде използвано извън рамките на световен ядрен конфликт.
Китай от своя страна разработва множество ракетни системи, някои от които насочени към космическото пространство, които освен че са ефективни също така са и достатъчно много. При конфликт биха могли да ги използва срещу всяка една държава, която има присъствие в космоса. Това е вискотехнологично оръжие, което може да се използва дискретно, и без да бъде обявявана война. Може да се използва дори за "космически" рекет. Също така Китай разработва и други специфични оръжия като противокорабни балистични ракети, които служат на тяхната отбранителна концепция.
Друг аспект на китайската отбрана са суперкомпютрите, които имат огромен изчислителен потенциал, който меже да бъде насочен срещу държава-противник, и това да блокира цялостната й информационна инфраструктура.
Така че се осмелявам да изложа твърдението, че второто място на Русия се дължи на предразсъдъци и остатъци от една неактуална концепция за водене на война. Реалното мястото на руската армия е доста по-надолу.
Отделно от това, ако сте любители на преспективните бойни технологии може да гледате в Ютуб относно бойните роботи. Там японците работят доста усърдно, и може да се предположи, че тяхните достижения към момента им дават предимство пред конкурентите. Тази техника, обаче, не е в обхвата на конвенционалните представи за война водена с танкове, пехота и самолети, затова и мястото на Япония е по-ниско отколкото заслужава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

3 1Sion1 | 01.09.201719:25

Всяка подобна класация без Израел в топ 10 е несериозна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

2 Оби Уан | 01.09.201713:10

Почти сме настигнали големите - САЩ и Турция имат по 11 миночистача, а ние сме с 10...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 01.09.201711:23

"бомбардировачи... друга подвижна бойна артилерия"

Очевидно преписването на числа не е достатъчно за да сглобите съдържание. Трябва и поне малко да чаткате от материята.

Това което четете като "Attack aircraft" се превежда като щурмовак, а не бомбардировач. Понеже в него не включват само бомбардировачи, а всякакъв вид атакуващи самолети с ракети, торпеда, дори леки разузнавателни самолети, които могат да бъдат въоръжени за непосредствена поддръжка на пехотата. Да, сегашните щурмоваци често освен ракети могат да носят и най-малко една бомба, но не се наричат бомбардировачи.

Нелепо е да отделяте оръдията от подвижната артилерия, защото полевите оръдия се теглят на буксир (towed artillery) и също са подвижни. А това, което четете като "Self-Propelled Artillery" на български се превежда като самоходна артилерия. Или накратко - САУ (самоходна артилерийска установка).

И няма нужда за щяло и нещяло да употребявате думата "бойна". За машините е оправдано, понеже освен бойни има и транспортни. Но във въоръжените сили няма небойна артилерия.
   

оценка

+3 -0