Webcafe

Готик уикенд в Англия

Webcafe.bg по gothic-place.alle.bg
27.04.2014, 11:48 (обновена 28.04.2014, 12:57)

1 от 22 снимки Назад Напред

готик

Снимка: © Getty Images

Влечението към смъртта е основен фетиш в готическата субкултура

Whitby Gothic Weekend е най-известният английски фестивал за готическа субкултура. Тазгодишното му издание се проведе през уикенда.

Понятието gothic произлиза от италианското gotico - необичаен, варварски. В началото се  зползвала като обида.

Клубовете са бащите на днешната готическа субкултура. Разбира се постепенно от петъчните събиранияв пънк-клубовете, както и в s&m (садо-мазо) клубове. Първият истински готик клуб се е намирал в Лондон - известният „Batcave", който затваря врати в края на 80-те. Днес готик клубовете са популярни най-вече в Германия и САЩ, но също и в Япония, Русия, ЮАР, Славакия, Бразилия.
Смъртта и гробищата са важен аспект от готик културата. Изразява се предимно в разходки сред тях, снимане с гробовете, различни психологически игри - най-вече в преструването на умрял. Смъртта за тази субкултура е естетическа категория,тя е основна и характерна за цялата готик култура. Ето защо и самият вид на готите е с бледи лица, кръгове под очите - сякаш самите те са вече умрели.

В действителност влечението към смъртта се явява и основен фетиш. Не само гробищата, а и всички видове изкуства, в които присъства смъртта като елемент, са интересни за готите. Разбира се подобни виждания са типични не само и единствено за тях. Това е отделна култура, която в случая се пресича с готик естетиката. Образът на смъртта е важен елемент, който преминава през много пластове на субкултурата, както през дълбоко интимните отношения, така и в общото възприятие на света.

Сексуалността в готическия имидж има интересна роля. При женския образ има вариация от асексуално излъчване до почти вулгарно еротична визия. Последното не се възприема като негативно и често дори се поощрява.При мъжете, особено в по-новата история на готик субкултурата, често се среща силно подчертана дори показна сексуалност.

Символиката при готите е еклектична. Срещнат се египетски, християнски и келтски символи. Един от основните символи е египетският анк, отразяващ схващането за вечния живот. Субкултурата е повлияна силно от вампирската естетика. Често се използват и други египетски символи, като всевиждащото око на Ра.

Християнската символика също се използва доста, предимно в употребата на разпятия, а келтската символика се използва чрез употребата на келтски кръстове и орнаменти. Широко използвани са окултните символи - пентаграми, обърнати кръстове, осмограми. Срещат се също символи на смъртта - гробища, ковчези, черепи и т.н. Към готическите символи може да се добави и прилепът.


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

3 Dian Dorev | 02.05.201415:36

Егати тъпата статия....Какво искате да кажете...че парламента в Лондон а и Будапеща мязат на гробища? Между вампири и готик има голяма разлика.. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

2 Citizen X | 30.04.201417:20

Мали, ко гуде има на снимка сеем...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.03.2014, 18:13

1 medeamona | 28.04.201414:40

Таковата... знаете ли разликата между готик и стиймпънк?
Щото освен първата снимка останалото хич не мяса да е готик...
   

оценка

+3 -0