Webcafe

Чудовищните оръжия от историята

Webcafe
23.03.2018, 17:48 (обновена 26.03.2018, 08:49)

1 от 10 снимки Назад Напред

RPG-7

Снимка: © Youtube

RPG-7

RPG - ръчният противотанков гранатомет - е едно от най-ефикасните и най-разпространени преносими потивотанкови оръжия. Както войници, така и бунтовнически групи използват РПГ, за да изравнят силите на бойното поле, особено срещу противниците с повече и по-мощна тежка артилерия.

Войната е неизменна част от човешката история. През цялото време едва ли е имало и 10 години, в които светът да се е радвал на тотален мир, без някъде по планетата да се водят войни и сражения.

Затова и оръжейната индустрия винаги се е радвала на огромен разцвет. Още от първия човек, сетил се да сложи остър камък на върха на пръчката, досега инженерната мисъл на човечеството е вложена в изобретяването на нови и нови все по съвършени начини за убиване.

С времето те стават все по-мащабни, все по-свирепи, а в последните години - и все по-прецизни.

Понякога обаче човешкият ум създава оръжия, които остават в историята - дали с големите си размери, или с поразяващата мощ, или със страха, който предизвикват...

В галерията можете да видите някои от най-страшните оръжия, които човек е създавал. Те вече не са на въоръжение в армиите по света, но продължават да всяват ужас.

 

P.S. Тъй като това е само малка част от впечатляващите и ужасяващите достижения на оръжейното изкуство, ще се радваме да споделите в коментарите своите предложения за големи и страшни оръжия.

Oще: b41  rpg-7  бомба  гръцки огън  дебелата берта  дора  оръдие  оръдия  оръжия  страховити оръжия  тежкият густав  трупове  цар бомба  цар пушка  чума 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

4 deaf | 26.03.201813:26

Грешите! Най-страшното и с нанесени най-големи поражения във всеки смисъл,оръжие е...КАРТЕЧНИЦАТА.
Казва го и го доказва Виктор Суворов. Кой друг? Влизате в Гугъл и изписвате:"Виктор Суворов,Разгромът,читанка" и четете главата "За окопите и траншеите"
Ето ви и линка:

https://www.chitanka.info/text/27232/10#textstart
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 26.03.201811:58

Емил е прав. Цар пушка никога не е стреляла и би се пръснала при първия изстрел, избивайки разчета си. Даже при съвременните методи за изчисление и производство и съвременните специални стомани дебелината на стената в основата е по-голяма от 1/4 калибъра на цар пушката. Едно многотонно бижу, за ефект а не за ползване.
Иначе правилно първата снимка е на РПГ. Той е избил повече хора от всички останали, взети заедно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 24.03.201823:01

Може би не е толкова впечатляващо като разрушителна сила, но като средство, което е позволило да се промени историята на войните трябва да споменем абордажното мостче. По времето на Картаген римляните били много добри сухопътни войни, но флотата им куцала. Там царе били картагенците. и те реално владеели Средиземно море. И тогава римляните измислят абордажното мостче, с помощта на което двата кораба се оказват свързани и битката от морска се превръща в сухопътна. Така това сравнително просто изобретение обръща историята, вследствие на което по-късно Картаген остава в историята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 24.03.201815:44

"някои от най-страшните оръжия... Те вече не са на въоръжение в армиите по света, но продължават да всяват ужас."

РПГ-7 все още е на въоръжение. И името е редно да го пишете на кирилица, понеже това му е оригиналното название (създателите му са писали на кирилица).

* * *
"Парижското оръдие"

За него изобщо не може да се каже, че е от най-страшните, понеже ефектът от употребата му е бил малък. В началото е предизвикало паника, но като цяло пораженията в Париж са били малко, а броят на жертвите - незначителен по това време на войната. При 350 изстреляни снаряда са загинали към 250 души. То да бяха пратили диверсанти с пистолети и взрив щяха да убият повече французи и да съборят повече сгради.
А ресурсът на дулото пък е бил смешен - около 60-65 изстрела. Тоест на всеки 65 снаряда е трябвала бавна и скъпа процедура по смяна на дулото.

* * *
"Цар Пушка... отлят през далечната 1586 година..."

И според вас продължава да всява ужас? Усмивка

"най-голямото оръдие за стрелба с гюлета... а всяко едно от гюлетата му било с тежест около 800 кг."

Не, не е оръдие, нито пък е стреляло с гюлета. Става дума за неразбиране на материята.

Конструкцията на Цар Пушка представлява бомбарда, а не оръдие - това е обсадна артилерия за пробив на крепости. Наистина бомбардите са стреляли с каменни гюлета. Само че такъв голям ствол трудно би могъл издържи изстрел с каменно гюле. Дори при по-малките бомбарди стволът често се е пръскал при изстрел.
Затова и за Цар Пушка е нямало гюлета. Била е построена или за отбрана на Кремъл или като украса. Но при всяко положение е трябвало да стреля не с тежките гюлета, а с картеч (подобно сачмите на ловните пушки). Затова и руските и чужди хронисти от него време са я наричали не оръдие, а "Дробовик".

Тези гюлета на снимката са декоративни. Чугунно гюле с такъв калибър тежи повече от двойно в сравнение с каменното. Цар Пушка не е можела да стреля с тях.
Сегашният лафет с колелата също е късна декорация от 19 век. Бомбардите са стреляли положени ниско върху неподвижен лафет или просто заравяни в земята.

* * *
"Огнехвъргачката... Още едно ужасяващо германско изобретение."
"Гръцкият огън... Тайното оръжие на Византия..."

Пичове, гръцкият огън принципно е бил огнехвъргачка, така че няма как тя да е немско изобретение от ХХ век. Даже на гръцки името му е "течен огън". Може да не знаем точния състав на сместа, но описанието на действието му е като на огнемет.
Освен това за Петър I се знае, че е имал поне 2 кораба оборудвани с огнемети.
   

оценка

+0 -0