Webcafe

В необикновения свят на Вивиан Майер

webcafeLifecafe
08.04.2019, 16:22 (обновена 09.04.2019, 09:53)

1 от 6 снимки Назад Напред

Вивиан Майер

Снимка: © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Автопортрет на Вивиан Майер

В края на 2007 г. Джон Малуф, агент на недвижими имоти, купува няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те.

Пред очите му се разкриват забележителни кадри: различни сюжети от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те.

Aрхивирайки ги, с всеки нов кадър той се убеждава, че е попаднал на "нещо голямо". И все повече се пита коя е тайнствената и талантлива жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на следа - намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер.

Феминист, кинокритик, човек с мнение.

В спомените на семействата, с които е живяла, тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си. Превръща се в един от най-емблематичните автори на street фотографията. Името й се нарежда до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц. Фотографиите й са открити две години преди смъртта й.

Интересът към личността на Вивиан Майер започва да расте лавинообразно - не само заради невероятната й история, а и заради забележителните кадри с всевъзможни градски сюжети и истински истории, в които тя улавя пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями, Париж през 50-те.

След успешните изложби в Чикаго и Лондон холивудският актьор Тим Рот открива експозицията й в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в The New York Times, Time, The Wall Street Journal, The Independent, The Guardian, телевизиите гръмват с репортажи за Майер. През 2015 г. биографичният филм "Да откриеш Вивиан Майер" (Finding Vivian Maier) е номиниран за Оскар.

Внушителното творчество на Вивиан Майер включва истинска съкровищница от над 120 000 негатива и филми.

В снимките й присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

За първи път в София ще бъдат показани нейни фотографии - над 100 цветни и черно-бели кадъра. Изложбата "В нейните ръце" ще се състои между 23 април и 2 юни в Софийска градска художествена галерия с куратор Ан Морен. Изложбата е 11-а поред в програмата "Майстори на фотографията" на МУСИЗ - платформата за представяне на световнопризнати фотографи в България.

В галерията можете да видите нейни фотографии.

Oще: вивиан майер  в нейните ръце  изложба 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.