Webcafe

Най-древните градове в света (и Пловдив)

Lifecafe, по The Telegraph
29.09.2014, 12:50 (обновена 30.09.2014, 08:49)

1 от 19 снимки Назад Напред

Пловдив, БЪЛГАРИЯ, Европейска столица на културата 2019

Снимка: © gettyimages

Пловдив е сред най-древните градове в света, според английското издание The Telegraph. Той е основан през 4000 година пр.н.е. като тракийско поселище, след което става основен римски град. По-късно, както е известно от историята, попада под византийско робство, след това под османска власт, за да се превърне през Възраждането в основен български град. Пловдив е голям културен център, който е богат на исторически находки, сред които римски амфитеатър и аквадукт, както и турски бани. Както пише римският автор Лукиан: "Това е най-големият и най-красивият от всички римски градове..."

Кои са най-древните градове в света? The Telegraph прави собствена класация на най-старите градове в света, като в класацията са включени места, на които животът не е прекъсвал и са били постоянно заселени в продължение на хилядолетия.

Сред най-древните населени места, където винаги е имало живот, е и българският град Пловдив, който беше избран за европейска столица на културата за 2019 година.

В галерията може да видите останалите градове, които се конкурират в класацията по древност, според историческите данни на английското издание. Неслучайно това са все градове събрали цялата културна история на света: Атина, Йерусалим, Дамаск...

 

Oще: пловдив 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.09.2014, 22:32

1 bajTanas | 29.09.201422:47

"основен римски град. По-късно, както е известно от историята, попада под византийско робство"
Повод да пиша е безобразното непознаване на историята от предполага се образован/а и с висока обща култура "журналист/ка".
А бе пиле, Византия е средновековното наименование на Източната Римска империя, как тогава обитателите са граждани на империята и едновременно роби. Не искам да се разпростирам, но поне една вечер седнете и почетете за да се ограмотите, а ракийката оставете за друг път.
   

оценка

+2 -0