Webcafe

Нещо ново, нещо невярно, нещо от Банкси

Lifecafe
22.10.2014, 13:44 (обновена 25.10.2014, 08:00)

1 от 26 снимки Назад Напред

Момичето с пробитото тъпанче

Снимка: © banksy.co.uk

Пародията на "Момичето с перлената обеца" се появи в Бристол след невярната информация, че Банкси е бил арестуван. Напомняне, че той е тук и все още не знаем кой е

Всяка година поне по веднъж сме скандализирани от сензационното разкритие на самоличността на графити артиста Банкси. И всяка година се оказва, че продължаваме да не знаем кое е лицето зад култовите графити.

В началото на тази седмица за пореден път се появи новина за разкритата самоличност на художника. Според информацията той е бил арестуван в Лондон и вече е ясно кой стои зад вероятно най-известните графити по света. Според новината 35-годишният Пол Хорнър, известен като Банкси, е роден в Ливърпул, Великобритания. Освен това информацията е била потвърдена от BBC и CNN. Когато някой все пак си е направил труда да провери произхода на информацията, е разбрал, че нито една световна медия не е писала за това. Защото не е истина.

За това време обаче текстът е споделен хиляди пъти от потребители на социалните мрежи по целия свят. А новината е просто поредният фалшификат. А за да докаже, че определено е на свобода, Банкси се „разписа" с графит в Бристол (градът, в който се вярва, че е роден художникът), който е пародия на „Момичето с перлената обеца" на Йоханес Вермеер, а вместо обеца, момичето в творбата на Банкси има кутия от алармена система.

Защо въпросът за самоличността на Банкси е толкова вълнуващ

Слухът за ареста на Банкси се появи на американския сайт National report, известен с публикуването на слухове. Година по-рано е публикувана новина с дословно същия текст. И въпреки това читателите отново се хванаха.

Истината е, че не знаем кой е Банкси. Със сигурност е забавно да си го представяме като маскиран Уорхол, който показва среден пръст на тривиалното изкуство и се потапя в мистиката на анонимен графити майстор.

Въпреки че държи името си в непроницаема тайна, според някои Банкси е роден през 1974 г. в Бристол. Баща му е на техник на копирни машини. Талантът е щял да стане месар, но за щастие уличното изкуство бързо го поглъща по време на бума на графитите в града в края на 80-те години на миналия век.

И ако за другото можем и да се съмняваме, можем да се доверим поне за това, че е роден в Бристол, защото графитите му се появяват по влакове и стени в района на града от 1993 година. До 2001 година подписът му покри цялото Обединено кралство и предизвика сравнения с графити артиста, определян за дете-чудо Жан-Мишел Баския. Негови графити има във Виена, Сан Франциско, Барселона, Париж... и въпреки че популрността му расте, Банкси никога няма да разкрие своята самоличност и ще остане в своето амлоа на анонимен „качествен вандал". Затова и отказва да участва в интервюта, в които би разкрил лицето си.

Той не продава снимки или картички на своя труд, но големите акули в колекционерския бранш отдавна се опитват да продадат някои от уличните произведения, оставайки проблеми с преместването им в ръцете на спечелилия участник в търга.

В книгата си „ Wall and Piece" художникът споделя, че в началото е бил прекалено бавен - или са го хващали на „местопрестъплението, или не е могъл да довърши работата си.

Banksy е никъде и навсякъде

От The New Yorker пред Esquire и Daily Mail - световните медии се опитват да разкрият истинската самоличност на художника. През годините са публикувани поредица от снимки, на които се твърди, че виждаме „Банкси разкрит".

Според Daily Mail например, той се казва Робин Гънигам - израснал в Бристол и учил в частно училище, където проявява талант в изкуството и се влива в местната графити сцена. Той изчезва горе долу по времето, по което Banksy изгрява. От лагера на Банкси не потвърдиха, нито отрекоха информацията, а предполагаемите родители на художника сдържано отрекоха да имат син.

А това, което трябва да убеди широката аудитория, че именно това е Банкси, беше снимка. Като всички, на които се твърди, че виждаме художника - обикновен мъж с бяла кожа на около 30, с дънки, тениска, кецове и сребърна обица на ухото. Не много по-различен от много мъже на планетата. Напълно обикновен средностатистически мъж.

Но това е хитрият начин, по който Банкси ни кара да се вълнуваме. Дори и да се появи някой ден реално и да каже: ето ме, аз съм Банкси, ние няма да му повярваме. Част от забавата е в това да се чудим и да търсим. Мистерията Банкси.

Oще: banksy  анонимен  банкси  бристол  графит  графити  графити майстор  неновина  художник 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.