Webcafe

8 март. Без целофан

Webcafe.bg
07.03.2014, 17:33 (обновена 09.03.2014, 13:06)

1 от 14 снимки Назад Напред

работничка

Създаден от графичния дизайнер Хауърд Милър през 1941 г. този постер става известен като "Rosie the Riveter". Плакатът става символ на всички жени, които са заети във военното продоволствие и заемат местата на мъжете, биещи се на фронта.

Всъщност всичко започва оттам, че жената поиска да й се плаща като на мъжете. А също така и да гласува.

Обаче не й плащаха. Дори и днес в много държави, развити в това число, не й плащат колкото тях.

В България жените получават с 15% по-малко от мъжете, и другаде в ЕС положението не е по-добро. Социалистите на Европа обещават, ако спечелят европейските избори, да поправят това положение. Това не е истина, разбира се, да не кажем нещо по-силно. Но и с неистината ще се задоволим.

Тези чернобели снимки показват, че пътят към малко повече трудови права е дълъг. Твърди се, че на този ден през 1857 г. на стачка се вдигнали жените-работнички в текстилни и шивашки предприятия в Ню Йорк - заради лошите условия на труд и, разбира се, прекалено ниското заплащане. Полицията се нахвърлила и разпръснала протестиращите.

Повече от 150 години след това в цехове из България жени - мъжете са в чужбина на работа - шият обувки на ишлеме в цехове, където от изпаренията на лепилата не се диша, а вентилацията е или отворен прозорец, или китайски вентилатор. Или работят по 12-14 часа, прегънати над шевните машини, някои даже ги и заключваха, за да не ходят до тоалетната, а други не получават месеци наред заплатите си. Иначе по закон има Главна инспекция по труда.

Фактите, които ни е завещал XX век, са, че първият женски митинг за равноправие е бил на 8 март 1908 г. в Ню Йорк, а през 1910 г., по идея на Клара Цеткин, станал ден на женския митинг. В продължение на няколко години датата се местела - 12 април, 2 март, 9 март, 13 март. В Русия за първи път от 1921 г. денят станал официален празник. От 1966 г. дори бил обявен за неработен ден в СССР.

От това, разбира се, положението на жената не стана по-добро. Освен че пропагандната машина измисли стихове, речи, опакова деня с помпозност, тържественост, банкети и червени карамфили - едни от малкото цветя, които можеха да се намерят при соца.

В един от романите си - Цепнатината, нобеловата лауреатка Дорис Лесинг разказва как първите обитатели на земята са жени и че мъжът е произлязъл по-късно от тях. Фантастика, разбира се. Ние всички знаем, че жените са произлезли от реброто Адамово.

Oще: 8 март  жени  заплащане  мъже  равни права  равноправие  феминизъм  феминистки 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 08.03.201414:55

15 % разлика в заплащането... откъде ли идва тя?
Първо, повече мъже работят на по-добре платени работни места. Един работник в завод получава по-добро заплащане от един продавач, например. В България това важи главно за неквалифициран труд.
Второ, когато един човек е в майчинство/бащинство, това е по-зле платена пауза в кариерата, а повече жени излизат в майчинство, отколкото мъже в бщинство.
Трето, в повече семейства работи само мъжа, орколкото само жената.
Четвърто, мъжете се пенсионират на по-висока възраст.

Интересно е, че при неженените младежи, където последните три фактора не са в сила, жените са с по-малък процент безработни и с по-добро заплащане, въпреки че първият изброен фактор действа с пълна сила.

Да, и да не забравя, третата вълна на феминизма не е довела и няма да доведе до нищо добро, точно обратното.
   

оценка

+0 -0