Webcafe

Животоспасяваща висша мода

webcafeLifecafe, по Mic
30.10.2015, 12:43 (обновена 31.10.2015, 10:15)

1 от 13 снимки Назад Напред

китайска седмица на модата

Снимка: © Getty Images

Мръсният въздух в Китай роди нови модни тенденции

Китайската седмица на модата винаги е интересна - все пак това е нереално, тузарско 9-дневно шоу без аналог в страната, но тази година дизайнерите от Поднебесното царство изумиха модните среди с въвеждането на необичаен аксесоар - медицинска маска.

Всъщност, т.нар. маски за дихателна защита са съвсем обичайни, да не кажем норма, в силно замърсените от индустриалното производство градове на Китай, особено столицата Пекин, която е трайно обвита в смог и вредните газове представляват пряка опасност за здравето на хората.

Колекцията на ILOVECHOC адресира именно опасното замърсяване на въздуха в Китай, което според различни проучвания убива около 4000 души дневно.

Ето защо и моделите, облечени от дизайнера Вей Чао, дефилираха в облаци цветен дим - и всички с маски, воали и различни „предпазители" от отровите в атмосферата.

Въпреки очевидните екологични проблеми, носенето на маски се възприема и като политически знак на протест. Бизнесът с маски за дихателна защита в Китай вече възлиза на десетки милиони долари, като перспективите му за разрастване са големи.

Някои клиенти обаче ги купуват като форма на политически протест срещу бездействащия комунистически режим. Неслучеано Чао е включил ръка, нарисувана върху маската, символичен протест срещу публичното мълчание по темата.

Това не нито първата, нито последната модна колекция, адресираща замърсяването в Китай.Компании като Vogmask и Respro постигат изключителни успехи, след като тръгнаха с маски, предназначени за спортуващи градски хора и разшириха производството до дизайнерски маски с инкрустации.

Висшата мода не се впечатлява често от екологични проблеми, но ето че все повече млади дизайнери обръщат внимание на опасния смог, включително по подиумите извън Китай.

Миналата година провокативната Маша Ма, която работи с големи онлайн магазини за дрехи, създаде дизайнерски маски за лице, които бяха припознати от редица екологични организации, но това не доведе до съществена промяна в политиката на режима.

Oще: висша мода  замърсяване на въздуха в китай  китайска седмица на модата  маски в пекин  медицинска маска  мода  модни дизайнери  смог  смог в пекин 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.