Webcafe

"Новите дрехи" на "Графа", "Седмочисленици", "Славейков"

webcafeLifecafe
04.04.2017, 11:21 (обновена 18.04.2017, 11:26)

1 от 18 снимки Назад Напред

зона 2

Снимка: © студио "А.Д.А"

Проектът, по който ще се извършват ремонтните дейности след избиране на изпълнител, предвижда големи промени в зоната пред градинката на храм "Св. Седмочисленици". Предвижда се цялостна подмяна на досегашната асфалтова настилка с едроразмерни бетонни плочи в три нюанса. Ще има промяна в осветлението и пейките. В проекта са заложени зони за две кафенета на територията на градинката.

Следва сериозна промяна в озеленяването в района, но старите плачещите върби няма да бъдат местени. Ще бъдат обособени нови кътове за отдих и нови зелени части. Ще бъдат подменени с нови някои стари дървета, които според специалистите са в много лошо състояние, а част от храстите край църквата ще бъдат премахнати изцяло.

Столична община публикува документацията за обществените поръчки за реконструкция на централните части на София. Става дума за горещо обсъжданите зона 2 - около "Площад Славейков", улица "Граф Игнатиев" и прилежащите улици, както и зона 4 - пространството около храм-паметника "Александър Невски".

Обществените поръчки бяха обявени в края на март, а документацията за тях излезе на 3 април.

Оттук нататък предстои намирането на строителна фирма- изпълнител на проекта на архитектурно студио "А.Д.А", което спечели общинските конкурси за зона 2 и зона 4.

Ремонтът на двете централни зони ще струва около 47 млн. лв. без ДДС, като сумата е в пъти по-висока от първоначалната сметка за около 15 млн. лв. без ДДС в двете зони. Над 41 млн. лв. са безвъзмездна помощ от еврофондовете чрез оперативна програма "Региони в растеж", а собствният принос на общината е около 6 млн. лв. За изпълнение на строителните дейности са предвидени малко над 42 млн. лева без ДДС.

По-високата обявена цена се дължи на това, че в проектите се включва подмяна и на подземната инфраструктура - основно на ВиК инсталациите, които не са били подменяни от началото на 20 век. Освен цялостната подмяна на водопроводната и канализационна инфраструктура, ще бъде подменена и електрификацията.

Строителните компании, които могат да кандидатстват за изпълнението на проектите трябва да декларират оборот от 20 млн. лева годишно, което означава, че в търговете ще могат да се включат основно големи играчи от бранша. Тези, които отговарят на критериите, са предимно компании, които са изпълнявали подобни проекти през изминалия програмен период 2007 - 2013 г. по старата оперативна програма "Регионално развитие".

Най-сериозен интерес сред столичани буди проектът за реконструкцията на Зона 2.

Този район обхваща ключови и обичани централни части около храм "Св. Седмочисленици", територията на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите й площад "Джузепе Гарибалди", площад "П.Р.Славейков" и площад "Патриарх Евтимий" (Попа).

Особено горещи страсти се развихриха около приетата вече идея да се премести книжния пазар на "Славейков" от централната част на площада в двата му края, както и букинистите да работят само в петък, събота и неделя.

Зона 2 включва още улица "Солунска" в участъка от "Граф Игнатиев" до бул. "Витоша", улица "6 септември" в участъка от улица "Граф Игнатиев" до улица "Аксаков", улица "Генерал Паренсов" - в участъка от "6 септември" до улица "Цар Шишман", улица "Цар Шишман" - в участъка от "Граф Игнатиев" до площад "Народно събрание".

Работата по реконструкцията на този обширен участък ще се извършва на етапи, като първа ще бъда ремонтирана пресечката на улица "Алабин" и улица "Солунска".

Първоначалните планове бяха централната част на София да бъде ремонтирана до края на 2017 година, така че да бъдат избегнати ремонтите по време на българското европредседателство през 2018-а. Очевидно това няма да се случи, тъй като в публикуваните документи по двата търга срокът на ремонтните дейности е заложен за година и половина.

Вижте в галерията какви промени можем да очакваме след приключването на ремонта, според визуализациите на архитектурно студио "А.Д.А".

 

Oще: граф игнатиев  площад славейков  ремонт площад славейков  свети седмочисленици  улица граф игнатиев 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 08.04.201723:47

т'ва с двойните релси е малко плашещо

п.п. не барайте старите дървета освен ако са болни, тва е нещо което се цени навсякъде
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

4 partci | 04.04.201720:22

Кой, да фак реши, че е умна идея да се махнат тротоарите, като същевременно движението на автомобила не бива забранено въобще?

Защо не се чува нищо за велоалея? И по "Графа" ли ще е забранено да се кара колело, както по "Витоша"? Откъде ще бъдат принудени да заобикалят велосипедистите, за да стигнат до НДК, след още един-два подобни ремонта; може би през "Опълченска" и Сточна гара?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

3 Kenny McCormick | 04.04.201719:27

Нещо не я схващам тая врътка с трамвайните релси. На такова натоварено трасе в пикови часове как ще се изчакват трамваите, за да минат по еднорелсовата отсечка? Някой бил ли е в трамвай по Графа в момент, в който е станал инцидент с него? Опашките и нареждането един зад друг на вагони е кошмарно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2017, 17:52

2 Jana | 04.04.201718:14

Не бих искала да коментирам проекта , защото все пак е изготвен от специалисти.
За съжаление , според мене, не са отчетени някои исторически създадени градски пространства, емблематични за старите истински софиянци.
Пространството около черквата "св.св. Седмочисленици" все още е значимо за много жители на София.
Не случайно видни "столичани" избират храма за важни тъжни и радостни събития за семействата си.
Историята на храма би трябвало да е известна.
Оформянето на пространството около него от известния градинар Йосиф Фрай през 1930 г. не случайно е класическо.
Какво се получава в днешно време.
градината е наситена с бюст паметници , едва ли като гробищен парк.
Не, че тези хора не заслужават уважението на софиянци, далеччччч съм от тази мисъл.
Но има място за преклонение пред тях.
Друг е въпросът, че за повечето посетители на градината тези заслужили личности са напълно непознати.
добре, как ще съжителстват тези паметници с детска площадка, и две кафенета?
И сега съществуващото кафене, разположено върху тоалетните на градината закрива един от най хубавите изгледи към фасадата на тази уникална църква, съхранила архитектурната мисъл и интелекта на поколенията.
И накрая бих казала- това не е градинка!
Това е градина, оградена не случайно.
Обърнете внимание в остатъците на нейната градинска ограда- от 30-те години на миналия век.
Пък и на последно място градината е паметник н а културата или както сега се нарича.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

1 vV | 04.04.201715:28

Козметични промени.
   

оценка

+0 -0