Webcafe

10 жени гангстери от 20 век

webcafeLifecafe, Mental Floss
04.05.2016, 16:12 (обновена 08.05.2016, 11:27)

1 от 10 снимки Назад Напред

бони паркър

Бони Паркър

Без съмнение тя е една от най-известните американски гангстерки на 20 век. Паркър се е превърнала в икона не без помощта на Холивуд и кино-класиката "Бони и Клайд". Двойката знаменити обирджии действа с размах между 1931 и 1934-та година Преди да започне да се занимава с обири, Паркър, която е родом от Ровена, Тексас си спечелва репутацията на умна и пряма личност. Тя се запознава с Клайд Бъроу през 1930-та. Въпреки че по това време е омъжена, искрата между двамата веднага припламва. Освен кражбите и убийствата, Бони и Клайд се прочуват и със фотосесията(на снимката), която правят до скривалището си в Джоплин, Мисури. През 1934-та година романтичната история завършва със страховита престрелка с полицията, в която двамата са убити - тя е на 23, а той на 25 години.

Историята на Бони и Клайд е описана от Дороти Провайн в книгата "Историята на Бони Паркър" (1958 г.), в телевизионния филм "Бони и Клайд: истинска история" (1992 г.), в сериите "Бони и Клайд" (2013). Най-известен си остава обаче филма с участието на Фей Дънауей и Уорън Бийти от 1967 година, който има две награди "Оскар".

Гледали ли сте "Бони и Клайд"? Ако сте, то няма как да не помните образа на дамата-бандит Бони Пракър, изигран от Фей Дънауей (в партньорство с чудесния Уорън Бийти).

И на кино, и в действителността обаче, жените-гангстери не са нито толкова много, нито са толкова известни - и още по-малко са толкова идеализирани, като Ал Капоне, например. Но съществуват. И техните истории са също толкова вълнуващи, а в много случаи и по-интересни от тези на мъжете, занимаващи се с обири, убийства, мафиотски игри и организирана престъпност.

В разучаване на темата "жените и престъпността", Mental Floss предлага колекция от 10 съдби на американски гангстерки, за повечето от които не сте и чували.

Бони Паркър е само първата от поредицата бандитки с интересни съдби.

Вижте галерията още 10 от най-известни жени - мафиотски босове през 20 век.

 

Oще: ал капоне  бадити  бони и клайд  бони паркър  гангстери  мафиотски босове  мафия  правосъдие  сух режим 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.