Webcafe

Питър Динклидж на 50: Отвъд Тирион и разбитите стереотипи

Webcafe
11.06.2019, 11:07 (обновена 14.06.2019, 07:21)

1 от 11 снимки Назад Напред

Питър Динклидж

Снимка: © Getty

Актьорът Питър Динклидж е роден на 11 юни 1969 г. в Мористаун, Ню Джърси. Родителите му са с нормален ръст, но той рано научава, че има ахондроплазия - генетично заболяване, което влияе на растежа на костите. Човек с тази форма на дварфизъм обикновено има глава и торс с нормални размери, но по-къси крайници.

За младия Динклидж не е лесно да приеме това си състояние. Като подрастващ той изпитва гняв и огорчение заради заболяването си, но както сам казва, с времето се научава, че трябва да има чувство за хумор. "Просто знаеш, че това не е твой проблем. Техен е", коментира той пред MSNBC.

Познавате го като Тирион Ланистър - един от най-запомнящите се персонажи в хитовата продукция на HBO Game of Thrones, в която колоритните герои с лопата да ги ринеш. През годините обаче неколкократно се потвърди шегата, че да запомниш имената им е трудно. Не и с Тирион. Неговото име е добре известно и то не само заради ръста му.

Питър Динклидж е актьорът, който направи така, че с умелото пресъздаване на своя хитър, някои биха казали дори мъдър, персонаж, в един момент накара света да гледа отвъд факта, че е висок едва 132 см.

Макар това да е важен елемент от историята на Тирион, повлиял на мисленето и поведението му, както и на отношението на другите към него, в един момент от сериала то отива на заден план за сметка на важната роля, която най-младият от наследниците на Тивин Ланистър си е извоювал с талантите си.

Също като самия Динклидж. Актьорът вече е на 50 - една чудесна възраст, на която най-накрая, благодарение на успеха на сериала, може да се наслади на спокоен актьорски живот - нещо, което не винаги е имал.

През годините Динклидж неколкратно е отказвал роли, в които е трябвало да играе неща като елфи на Дядо Коледа или леприкони, както и всичко друго, което може да бъде възприето като унизително. Сам признава, че по това време е бил по-арогантен и отбранителен, най-вече заради ръста си.

"Очаквах развлекателният бизнес да вижда в мен само ръста ми и нищо друго, поради което исках да се държа сякаш ръстът ми не определя кой съм и да играя роли, които нямат нищо общо с него", коментира актьорът в интервю за Playboy през 2017 г.

Сам обаче осъзнава, че по този начин е ограничил себе си и кариерата си. Дава пример с Тирион - роля, която е получил именно заради ръста си. Нужни са му обаче много години, за да се примири с тази ситуация. Благодарение на ролите си в малки, независими филми, съумява да намери позитивно приложение на специфичния си ръст вместо да се чувства експлоатиран от него.

Това безспорно му помага - след Тирион получава роли и в други големи продукции като вече не ръстът му е водещият фактор, а талантът, подплътен с няколко златни статуетки. Същевременно, без значение дали го признава или не, той вероятно проправи път към развлекателната индустрия за много други хора, измествайки акцента не върху физическите характеристики, а артистичните качества.

Радваме се, вероятно вие също, че Динклидж ни съпровождаше в приключението Game of Thrones както при възходите, така и при паденията му. Но той не е просто Тирион и има още какво да ни предложи.

В галерията можете да научите повече за него, историята му и следващите му проекти.

Oще: game of thrones  hbo  знаменитости  кино  моята вечеря с ерве  песен за огън и лед  питър динклидж  тирион  тирион ланистър  фотогалерии 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.