Webcafe

Как пият диктаторите

webcafeLifecafe
26.10.2015, 12:51 (обновена 04.11.2015, 13:13)

1 от 11 снимки Назад Напред

тодор живков

Снимка: © БНТ/"Всяка неделя"/YouTube

Навиците за пиене на българския диктатор Тодор Живков са доста добре описани, както от хроникьора на социалистическа България Георги Марков, така и от други негови съвременници. Всъщност, подобно на повечето лидери на тоталитарни държави, и той не е бил голям любител на чашката, но не е можел да избяга от "имиджа", който дава пиенето по време на срещи

Като психологически профил хората на абсолютната власт, особено онези, които успяват да се самоусъвършенстват до степен да носят титлата "диктатори" - не са любители на алкохола.

Като изключение се прави само, ако пиенето е изключително скъпо или ако се използва по предназначение, а именно: за напиване на политическите противници, с цел да си признаят дали не замислят преврат.

Въпреки особените си личностни характеристики, диктаторите са по-скоро дисциплинирани хора, често не особено мързеливи и поради нужната за задържане на властта вродена параноя, те не посягат толкова често към чашката, както писателите или актьорите, например.

Изключение от този профил не прави и българският диктатор Тодор Живков, чиито навици за пиене са доста добре описани както от хроникьора на социалистическа България Георги Марков, така и от други негови съвременници.

Самият Живков приживе е споделял, че се е напивал само три пъти в живота си и то неволно. На правителствените срещи и вечеринките с интелектуалци и досега се говори колко умело той се е преструвал, че е голям пияч. Всъщност Живков много внимателно и умерено надигал чашата, докато не преставал да наблюдава околните.

И все пак, ако на българския диктатор му се е налагало да пие, той е надигал ракия. След походи в планината Живков не отказвал коняк с чай, а на срещи с Хрушчов - най-трудните срещи в неговата "кариера" - му се налагало да надига неизбежната водка, за която признава, че често му е идвала нанагорно.

Вижте в галерията алкохолните навици на различни диктатори или просто тяхното парадиране с чашката.

Oще: диктатор  диктатура  муамар кадафи  политика  политици  сесе секо  сталин  тодор живков  управление  хитлер 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 27.10.201508:59

По принцип съм строг въздържател, но два-три пъти месечно се случва да злоупотребявам със чешка бира. Най-често по градинките из София.
   

оценка

+0 -1