Webcafe

В долината на 100-те замъка

webcafeLifecafe по BBC
11.03.2018, 16:23 (обновена 13.03.2018, 10:40)

1 от 11 снимки Назад Напред

Замъкът Кшонж

Замъкът Кшонж

Общо час и половина трае пътуването с влак от Клодзко до Валбжих, но всяка една минута от него си заслужава заради разкриващата се великолепна гледка на Долна Силезия - зелени поляни, гористи хълмове, малки селца, сякаш извадени от пощенска картичка, и не на последно място - великолепните дворци, издигащи се в близост.

Областта е разположена по-средното течение на река Одра. Обхваща територии от полските войводства Ополско, Долносилезко, Любушко и Великополско.

Наричана често "Долината на 100-те замъка", Долна Силезия е дом за около четвърт от всички дворци на територията на Полша според местния Център за социални политики. Мястото често е сравнявано с Долината на Лоара във Франция, известна с множеството си шатота.

Пейзажът е осеян с средновековни крепости, екстравагантни неоренесансови дворци, барокови палати и исторически имения. Те варират от скромни бивши резиденции до огромни сдания, подобно на богатия дворец Камиенец Забковиски, построен в средата на 19-ти век за принцеса Мариан Оранска, дъщеря на холандския крал Вилхелм І.

Разположена по границата на Чешката република в югозападна Полша, Долна Силезия има богата и бурна история, която е оставила своя отпечатък върху ландшафта.

Най-старите замъци датират от средновековието, когато районът е бил разделен между различните полски духове. Масивни здания като замъка Зомбковице Шльонске са предназначени да защитят земята от нашествениците. Издигнат през 14-ти век, основната задача на крепостта била да охранява изключително апетитната територия около кръстопътя на няколко първични европейски търговски маршрута.

През 1742 г. Долна Силезия попада под пруска власт. По това време много членове на пруската аристокрация избирате да се преместят сред красивата природа на Долна Силезия. Те също оставили своя отпечатък върху земята, преустройвайки много от крепостите във великолепни дворци и величествени имения.

Първоначално построен като бойна крепост в средата на XVI век, замъкът Олесница се превръща в лятна резиденция на мощното пруско семейство Хоенцолерн, което преустройва средновековният замък в дворец с ренесансов стил и много пищност.

Един от най-мистериозните дворци в региона е Кшонж - грандиозен еклектичен замък, заобиколен от гъстите гори на планината Валашске.

По време на Втората Световна война Долна Силезия става част от Нацистка Германия като според някои историци Хитлер е възнамерявал да направи този замък официален щаб на нацистите в Полша. Според Асошиейтед прес има слухове, че именно там е заровен митичният влак с нацистките съкровища.

Слухът за влака със скъпоценности се подхранва и от мрежата от тунели, изкопани от нацистите, които се преплитат под замъка.

След войната и политическата реорганизация на Германия, Долна Силезия претърпява поразителна демографска и културна промяна. На власт в страната идват комунистите и Полша се превръща в един от сателитите на СССР. Германските заселници до голяма степен са принудени да се махнат, за да дойдат на тяхно място поляци. Това също се превръща в изключително важен момент за региона. На дворците до голяма степен местните поляци гледат като на символ на предишните окупатори, затова масивните сгради са оставени неглижирани и на разрухата. Някои са използвани за големи складове, докато други са системно разрушавани и ограбвани за строителни материали.

Падането на комунизма в Полша през 1989 г. предизвиква нов интерес към опазването на дворците.

Тъй като туристическата индустрия процъфтява през втората половина на 20-ти век, дворците в Долна Силезия са възродени за нов живот - като туристически атракции или като луксозни хотели. Други са обновени от държавата и сега са превърнати в музеи и културни центрове.

Обновяването на дворците сега от мнозина се разглежда като начин Полша да се помири с бурното си минало. Дори и да е така, туристите могат само да бъдат доволни, защото пътуването през Долна Силезия е повече от запомнящо се, а някои от тези дворци просто трябва да се посетят. А за тези, които разполагат с повече средства, Полша продава част от замъците си в региона.

Oще: гола дирженьовска  долна силезия  долни шльонск  замъци  замъци в долна силезия  замъци в полша  зомбковице шльонске  камиенец забковиски  кшонж  олесница  соботка горка  шльонск 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.