Webcafe

Официално: Женски пазар има

ема ивановаЕма Иванова
02.09.2014, 16:41 (обновена 09.12.2016, 16:19)

1 от 17 снимки Назад Напред

женски пазар

Фонтаните работят, настилката е нова, помещенията започват да се пълнят... За какво ви е официално откриване, след като животът просто се случва?

"Кога ще е това дългоочаквано откриване?" - този въпрос не дава мира на екипа на Webcafe от няколко месеца всеки път, когато стане дума за Женския пазар.

"Как върви ремонтът?", "Ще има ли изобщо официално откриване?" и "Защо толкова се забави работата по новата част?" - въпросите седят без отговор по един очарователно-безхаберен начин, който толкова добре се връзва с атмосферата на това централно софийско място.

Първоначално "откриването" беше планирано за юли. Реконструкцията не беше готова тогава. След това се разбра, че някои търговци са сключили договори за наем на помещения в новата част още от 1 август и се заговори, че откриването на пазара ще бъде на тази дата (макар че дори огражденията не бяха премахнати).

Е, отложиха откриването на новата част за 1 септември.

И ето ни на 1 септември на Женския пазар в София: фотограф и журналист, напълно объркани от факта, че нищо не се случва, или ако се случва нещо, то е съвсем неофициално. И все едно не се случва.

Очевидно ремонтираната част на пазара е открита, макар че повечето помещения са все още празни.

Отново носим въпроса със себе си "Кога ще има официално откриване на реставрираната част?" и отговорът се отразява в неориентираните лица на хората наоколо.

"Не знам" и "Не мога да ви кажа" са най-честите отговори на хората, които вече работят в новата конструкция (за която думата "сграда" не е много подходяща).

За всеобща изненада, най-информиран се оказва служител на тоалетните.

Да, за радост на всички посетители на пазара, в новоткритата част на дървената конструкция, има тоалетна на нормалната цена от 50 стотинки (плюс любезно обслужване и усещането за чистотата на новото).

Служителят на тоалетната (тази толкова реномирана по нашите ширини професия) е категоричен:

"Откриването ще е в петък!" - тоест на 5 септември.

"Ама ще има официални представители ли?" - питаме наивно. "Да, да, ще има официална част!" - кима човекът. "А в колко часа?" - опитваме се отново наивно да уточним параметрите на събитието. "Не мога да ви кажа, попитайте в административната част, тя се премести до ресторанта".

Отиваме в работещият вече ресторант в новата част и питаме "Кога ще е откриването?". И диалогът завършва така, както започва:

"Не мога да ви кажа, хората от администрацията все още не са се нанесли".

Правим снимки на мястото (освен тоалетната, която работи вече от седмица, в новата част вече са се нанесли и някои продавачи на керамични съдове, магазин за хранителни стоки...) и получаваме забележка от гражданин от ромски произход.

Той не е съгласен да се снима.

Което означава само едно: хората, които живеят на Женския пазар, все още се чувстват у дома си. и даже им е още по-конфортно.

Иначе след реконструкцията мястото е станало доста приятно. Фонтанчетата работят, хората пазаруват или седят спокойно наоколо, защото вече има къде. Добре изглеждащи пейки, тенти...

А след като се махнат И ПОСЛЕДНИТЕ ограждения, ще бъде отворена и детска площадка.

Безспорно: мястото вече има съвсем приличен вид и в момента, в който приключи и ремонтът на Лъвов мост (за дата не смеем да питаме) - тази западнала иначе част на София има шанс да добие действително европейски вид.

А дали ще има официално откриване или няма да има, не е важно. И въобще на кого му е необходимо да се спазват някакви срокове, ако нещата просто си се случват?

Oще: женски пазар  откриване  пазар  реконструкция  софия  столична община 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.