Webcafe

Приключението Цари Мали град

Webcafe.bg
02.05.2014, 12:00 (обновена 02.05.2014, 14:52)

1 от 15 снимки Назад Напред

цари мали град

Снимка: © В.Е.

Римската крепост край село Белчин

Крепост, стара църква, вековна история. Всички тези неща са привличали иманяри към хълма Св. Спас над село Белчин. След като през 2007 г. непрекъснато се подават сигнали за унищожаването на исторически паметници, започват археологическите проучвания на местността, в която се намира римската крепост Цари Мали град (виж снимките).

Твърди се, че крепостта се нарича така, защото с площта си от 10 декара по нищо не отстъпва на Царевец. Комплексът се намира на 53 километра от София и 15 км от Самоков и е подходяща дестинация за разходка през почивните дни.

В древността римската крепост е имала особено значение като пресечна точка на важни пътища. В нея сега са изложени седем експозиции с 800 находки, открити по време на археологическите разкопки.

Останките на крепостта с параклис се намират на хълма „Свети Спас". Солидната крепостна стена е изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя. Крепостната стена огражда площ от 9 декара. Досега са разкрити 3 от 4-те кули на крепостта.

Северно от портата е разкрит и християнски храмов комплекс, датиран към XV-XVI век. Църквата се намира извън крепостните стени и е датирана към XV век, като основите са вкопани в раннохристиянски храм от V-VI в. Монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура от IV-VI век.

Изграждането на крепостта Цари Мали град е започнало още по време на управлението на император Флавий Юлий Валент (364 - 378 г.) Мястото е избрано заради възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част.

До самата крепост Цари Мали град може да се стигне лесно по две екопътеки, като има и асфалтиран път. До крепостта води и въжен мост, който стига от външния вход на крепостта до цитаделата.

Археологическият комплекс е обект на постоянен туристически интерес, откакто беше открит през лятото, привлече над 145 хиляди души само за първите три месеца.

Oще: белчин  галерии  галерия  крепост 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.