В името на квАРТала - новата стена на Nasimo | webcafe.bg
Webcafe

В името на квАРТала - новата стена на Nasimo

webcafeLifecafe
12.09.2018, 13:22 (обновена 13.09.2018, 07:38)

1 от 6 снимки Назад Напред

Новият проект на Nasimo на ул. Бачо Киро 29

Снимка: © Webcafe.bg

Ново произведение на стрийт художника се задава в рамките на квАРТал Фестивал 2018

Харесва ли ви? Това е новият проект на Nasimo!

Когато става въпрос за улично изкуство, графити и градска среда, едва ли има някой, който да не е чувал за Nasimo - световнопризнатият български художник, който превърна редица сиви блокове (най-вече в софийския квартла "Хаджи Димитър) в същински произведения на изкуството.

Следващият проект на художника е част от предстоящия квАРТал Фестивал 2018, който ще се проведе в дните между 14 и 16 септември в познатото каре на булевардите "Дондуков", "Васил Левски", "Мария Луиза" и "Сливница".

Нисамо ще изрисува цяла фасада на сградарта на ул. "Бачо Киро" 29 във връзка с Европейската година на културното наследство. Новото му произведение е подарък от Представителството на Европейската Комисия в България - основен партньор на квАРТал Фестивал 2018.

Идеята на самия фестивал е да се обособи един специфичен културен квартал в София - "квАРТал" за всички жители на града в контекста на Европейската година на културното наследство 2018.

Мащабната творба, чиято концепция остава изненада, ще се превърне в нов символ на познатата и вече добре припознавана арт зона на града.

Познат на поколения българи под името Nasimo, Станислав Трифонов е признат за един от пионерите на източноевропейската стрийт арт култура, както и един от най-популярните стенописци на Балканите.

Нисамо започва да се занимава с рисуване още в началото на 90-те години. 25 години по-късно, негови творби могат да се видят в държави като Великобритания, Германия, Русия, Австрия, Италия, Белгия, Канада, Полша, Индия, Китай и почти всички страни на Балканите. Често те се разпростират върху фасадите на десет-етажни сгради.

Такъв е и планът за най-новото му произведение на ул. "Бачо Киро" 29.

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство.

Девизът на за 2018 г. е "Нашето наследство: където миналото среща бъдещето".

Културното наследство оформя нашето самосъзнание и всекидневие. То ни заобикаля в европейските градове и села, природни ландшафти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания, и филмите, които гледаме и в които разпознаваме себе си.

Артистичната акция на Nasimo е само една от множеството атрактивни художествени активности, които ще преобразят зоната на квАРТал и ще го превърнат в емблематично със своето мащабно стрийт арт изкуство място в София.

Една от фасадите на Софийската пожарна на ул. Раковски и ул. Искър, също ще бъде преобразена от графити майсторите от 140 идеи, а няколко от популярните там заведения, като Scaptobara ще представят изцяло нов "изрисуван" външен вид, специално за квАРТал Фестивал 2018.

Сред творците, които ще покажат уменията си из улиците на квАРТала се нареждат още, талантливият художник и илюстратор Ясен Згуровски, артистичният тандем Надя Обретенова и Оксана Георгиева с проекта си Urban Camouflage, префасониращ живи хора в произведения на стрийт арт изкуството, Sofia Graffiti Tour и др.

Oще: nasimo  европейската година на културното наследство  квартал  квартал фестивал  квартал фестивал 2018  насимо 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.