Градът - беглец или шведският Перник | webcafe.bg
Webcafe

Градът - беглец или шведският Перник

Webcafe.bg, по The Atlantic, Guardian
22.05.2015, 14:57 (обновена 26.05.2015, 11:43)

1 от 4 снимки Назад Напред

Кируна, Швеция

Снимка: © Getty Images

Архитектурните планове за „новия-стар“ град включват значително по-жив и населен център, с концентрация на магазини, ресторанти, кафенета, както и кметството.

Възможно ли е цял град да „хване пътя" и да се премести? Да, ако питате жителите на шведския миньорски град Кируна, които се опитват да направят именно това - може би най-големия урбанистичен проект досега през този век.

Кируна се намира в далечния север на Швеция, в симпатичната, но брутална като климат Лапландия, а богатството на природни ресурси, най-вече на желязна руда, в продължение на години задържа населението, осигурявайки им препитание в тунелите, пълзящи под самия град.

Звучи като нещо подобно на Перник, само че в Кируна има център за космически изследвания и ракетна база, естествена туристическа атракция „Полярно сияние", както и световноизвестният Леден хотел.

Металното богатство, заровено под града, всъщност представлява 90 на сто от добива в Европа, достатъчно за построяването на шест Айфелови кули, а интересът към суровината непрекъснато нараства. Затова Швеция планира да продължи с разрастването на мината.

Проблемът е, че множеството минни галерии и тунели, някои с дълбочина от километър, застрашават стабилността на сградите на повърхността, а с това и живота на местното население - около 18 000 души.

Изправен пред дилемата безработица или масово преселение, Кируна избира втората опция.

През пролетта започнаха първите събаряния на сгради, а сега, докато четете този текст, частта в най-голяма близост до мините вече я няма. Кируна ще се премести бавно, много бавно - официално заложеният срок е 85 години. С постепенно разрушаване на старата част, също толкова постепенно новата ще се строи.

Още по-хубавото е, че емблематичните и любими сгради на местните жители ще бъдат действително преместени част по част и реконструирани наново. Сред тях са църква от 1912-та година и часовниковата кула, общо 20 исторически постройки.

Няма невъзможни неща

„В началото хората мислеха, че правим градска утопия, нещо невъзможно, но същевременно това е огромен шанс за нас", казва архитектът Микаел Стенквист. До 20 години над 3000 къщи и апартаменти, няколко хотела, офис сгради, училище и болница ще бъдат обезлюдени - и построени наново в бъдещата Кируна.

Така градът се „мести" на 3 километра разстояние в източна посока, далеч от железните мини, според различни оценки най-големите в света, за да не пропадне. Към 2100-та година жителите му ще се разполагат в съвременен екологичен град, с просторни квартали и изпълнен с живот център.

Авторите на амбициозният проект, общо около 1000 души, признават, че няма как да копират историческия център на града, защото е непосилно скъпо.

Все пак, целта им е запазят максимално автентичния дух и облик на града. Социалният антрополог Виктория Валдин твърди, че хората в Кируна отначало са знаели, че градът няма да съществува вечно заради нестабилността на земните пластове.

С разрастване на минните дейности, жителите в града стават все по-несигурни в покупката на жилище или в отглеждането на деца - тенденция, която е особено видна през последните години. Затова много от тях с нетърпение очакват да видят първите сгради в новия Кируна.

Той ще е значително подобрение на своя предшественик, чиято история започва през 1900-та година с обединението на няколко по-малки селища от шведската държавна компания за природни ресурси. "Иронично е, че градът ще трябва да загине от това, което го създаде и го направи богат", коментира местен жител.

Oще: архитектура  градоустройтво  кируна  миньорски град  перник  преместване на град  урбанизация  швеция 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани