Япония страда от недостиг на нинджи. 85 хил. долара за желаещите | webcafe.bg
Webcafe

Япония страда от недостиг на нинджи. 85 хил. долара за желаещите

webcafeLifecafe по NPR
25.07.2018, 13:42 (обновена 26.07.2018, 16:59)

1 от 7 снимки Назад Напред

Нинджи

Снимка: © Iga-ryu Ninja Museum

За град Ига нинджите са шанс за оцеляване в кризата

Търсите си атрактивна, интересна и приключенска работа, физически активни сте и сте склонни да се преместите на другия край на света и да опознаете нова култура? А можете ли да наречете себе си... "нинджа"?

Защото малкият японски град Ига, смятан за родното място на нинджите, страда от недостиг на кандидати, които да желаят да се обучават в древното изкуство.

Подобно цяла Япония, така и Ига, намиращ се в префектурата Мие, на около 450 км от столицата Токио, страда от сериозна демографска криза. В момента населението е около 100 хил. души, но с тенденция постоянно да намалява. Ако за една година градът привлича по около 43 нови жители, загубата е средно по около 1000.

Всяка година обаче покрай фестивала на нинджите между 1 април и 6 май в града идват около 30 хил. туристи (най-вече от чужбина), които да гледат удивителните умения на учениците от местната школа за нинджи.

На икономиката на града обаче й липсват две важни неща, за да се задържа на повърхността (въпреки потока от туристи) - неща, които да се продават, и хора, които да ги купуват.

Нещо повече - Ига постоянно губи от младите си хора, които не желаят да живеят в селската и западаща част на страната, а търсят възможностите си в големите градове.

Единственият шанс за съживяване на местната икономика кметът на Ига, Сакае Окамото, вижда именно в туризма и в популяризирането на наследството на нинджите, с което мястото така или иначе е известно. Това ще води, от една страна, повече туристи, а от друга - ще даде на младите причина да останат и възможност да градят живота си у дома.

"В момента в Ига ние работим много усилено, за да насърчаване на нинджа туризма като целта е да постигнем възможно най-оптимален икономически резултат. Всяка година нашият фестивал на нинджа изкуството се провежда от началото на април до началото на май. През това време тук идват както множество посетители, така и много местни хора. Всички са облечени като нинджи, радват се и се забавляват. Но напоследък това не е достатъчно", разказва кметът Окамото.

В момента Япония преживява сериозен бум в сферата на туризма - Световната организация по туризъм към ООН оценява, че близо 29 милиона туристи са посетили Япония през 2017 г., което е увеличение от почти 20% спрямо предходната година.

Но докато някои градове се възползват икономически от притока на чуждестранни посетители и монетизират природа, култура и историческо наследство, за по-западналите и по-селски региони като Ига остават трохите от този туристически бум.

С надеждата да насърчи туристите да останат по-дълго от ден в Ига, Окамото премества кметството на града в по-малка сграда и изгражда втори музей на нинджите.

Бюджетът за новите въведения в туризма на Ига не се съобщава, но за извършване на всички строителни дейности по преместването на кметството и изграждане на музея, Окамото е получил финансиране както от централното правителство, така и от обществеността. А както сам той казва: "Японското правителство финансира нинджи". Също както в доброто старо време, макар и вече със съвсем друга цел.

Проектът обаче е изправен пред някои препятствия. Ига трябва да привлече работнна ръка, която да се труди и да живее в провинциалния град, тъй като идеята за нинджа туризма тепърва ще търпи своето развитие, а за това трябва и човешки потенциал.

И то не просто човешки потенциал в смисъла на строители, архитекти и обслужващ персонал за туристите, а млади и способни хора, които да се обучат в изкуството да бъдат нинджи. Така местната управа се сблъсква с необичайния проблем - градът страда от недостиг на млади хора, желаещи да станат нинджи.

Този проблем е особено сложен за разрешаване на фона на изключително ниската безработица в Япония, която в момента е едва 2,5% от целия пазар на труда. Иначе казано - в момента в страната е изключително трудно да се намерят работници, камо ли и високоспециализирани нинджи.

"Да си нинджа не се предава по наследство. Никой не би могъл да се превърне в нинджа, без да се е подложил на тежки и дори жестоки тренировки. Затова и това изкуство тихо изчезна в историята", казва Сугако Накагава, куратор на местния музей на нинджите.

"Но тази работа има какво да предложи. Най-малкото - заплатата е повече от добра. Днес нинджите с публичните си представления могат да печелят годишно между 23 000 долара (за по-начинаещите) до около 85 000 долара (за майсторите). Това е наистина солидна заплата и всъщност много повече от истински нинджи, които печелят в средновековна Япония". Много повече и отколкото някои държавни служители изкарват на твърда заплата в столицата.

Така че ако усещате жаждата за приключения и ви влече да ставате нинджи, Ига е отворила широко вратите си.


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.