Разкажи ни за София: Ина Николова | webcafe.bg
Webcafe

Разкажи ни за София: Ина Николова

5347688Антония Антонова
15.09.2016, 11:14 (обновена 27.09.2016, 16:07)
Ина Николова

Когато се разхождаш с Ина по улиците на София, уединението е мираж, защото на всяка крачка я спира познат или приятел, който иска да я прегръща.

Около празника 17 септември - деня на нашата скъпа столица София, решихме да направим една кратка поредица от блиц интервюта с дейни и приятни градски хора, които да разкажат за своята София.

Защото знаем, че градът - това са хората. И защото празникът на София е празник на мъдростта, вярата, надеждата и любовта.

Първа, разбира се, е дамата.

Ина Николова е нещо страшно. В най-прекрасния смисъл на думата. Много хора я познават като актриса от ролите й във филмите "Кецове" и "Съдилището", но независимо от очевадните й актьорски качества, голямата й страст, нейно призвание и професия, е анимацията.

Тя рисува и е един от артистите в Compote Collective - продуцентска къща за анимация, която реализира анимационни филмови проекти и обединява 17 автори от 5 европейски държави.

Ина завършва магистратурата си в University of Salford, а дипломната й работа е в селекцията на "11mm International Football Film Festival." "Защото къде, ако не там, ще направиш филм на футболна тематика..." - уточнява тя.

Честно казано, ако познаваш Ина от години, ти е ясно, че тя е човек, който непрекъснато избухва с брилянтност - както в работата си, така и изобщо. Ама наистина.

Въпреки че живее в Англия от няколко години, Ина е софиянец. Ето и какво ни каза:

София е...

Домът ми.

Кое е любимото ти място в София и защо?

Нямам любимо място в София, някакъв квадрат, където нещо се случва. Обичам движението между точките тук, факта, че по средата може да ти се случи най-великата вечер.

В какво вярваш?

В любовта.

На какво се надяваш?

Надявам се хората да започнат да си дават сметка, че ако не ставаме по-добри, сме чао.

Какво обичаш?

Няколко човека и да рисувам.

Как представяш София на приятелите ти чужденци?

София за мен не е само пространство, тя е главно хората, които за мен я правят дом, съответно - запознавам чужденците с тях и ги оставям да я опознават през чуждите очи.

Кое е клишето за София, което искаш да разбиеш?

Нищо не искам да разбивам, номерът е да създаваме.

Какво откриваш само в София?

Спокойствие, само тук мога да ходя със затворени очи и без телефон и пак да съм където трябва.

Ина е част от екипа, реализирал и последния анимационен филм на Compote Collective "Пътуващата страна". Премиерата му в България беше на Световния фестивал на анимационния филм във Варна между 7 и 11 септември.

Българо-хърватската копродукция вече има шест награди от различни фестивали, а създателите й продължават напред със страшна сила.

Oще: 17 септември  анимация  вяра  градски хора  деня на софия  ина николова  любов  мъдрост  надежда  столица 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 16.09.201614:16

Снощи загледах малко от началото на кецове. Интересно ми се стори и ако не забравя ще го изгледам целия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани