Километър в небесата - новият първенец е в Саудитска Арабия | webcafe.bg
Webcafe

Километър в небесата

webcafeLifecafe, по The Verge
10.12.2015, 13:45 (обновена 15.12.2015, 12:39)

1 от 3 снимки Назад Напред

Kingdom Tower

Кулата "Джеда", в превод "кралство", ще бъде черешката на тортата в цял нов икономически район

Саудитска Арабия скоро ще се похвали с най-високата сграда в света - амбициозният проект Kingdom Tower ще се извисява на 1 километър при бреговете на Червено море в град Джеда, смятан за най-либералния в петролната монархия. Така сградата ще изпревари Бурдж Халифа в Дубай, която е с височина 828 метра, и за първи път ще мине кота 1000 метра в строителството.

Kingdom Tower ще бъде завършена през 2018-та година, като тази седмица петролната монархия отпусна още 2.2 милиарда долара за проекта. До момента сградата е завършена до 26-я етаж, така че тепърва предстои още много работа.

На бъдещите 200 етажа ще се бъде поместен цял вертикален град - с жилищни и социални площи, офиси, магазини, хотели.

Фамозният небостъргач е лична идея на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал, най-богатият човек в региона на Близкия Изток.

Проектът е дело на архитектурното студио от САЩ Adrian Smith + Gordon Gill. Визията е впечатляваща, до голяма степен наподобява тази на Бурдж Халифа. Проектантите са изправени пред сериозни предизвикателства - силните ветрове, идващи от Червено море, и солената вода. Поради тази причина основите на кулата са по-дълбоки, 61 метра.

Първоначално идеята беше кулата да е висока 1600 метра - явен знак за богатството и влиянието на Саудитска арабия, но след това проектът бе ревизиран заради икономическата му целесъобразност. Kingdom Tower е само първата стъпка от мащабните градоустройствени планове на Джеда, важен пристанище град на Червено море и бъдещ икономически център на петролната монархия.

Oще: архитектура  архитектура и градоустройство  бурдж халифа  дубай  най-високата сграда в света  най-висок небостъргач  небостъргач  саудитска арабия  строителство 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани