Могъщата столица, изникнала като че ли от блатото | webcafe.bg
Webcafe

Могъщата столица, изникнала като че ли от блатото

webcafeLifecafe, по CNN
26.07.2018, 11:54 (обновена 27.07.2018, 17:04)
вашингтон, град вашингтон

Снимка: © Pixabay

Вашингтон е строен с мисъл и за жителите си, и за туристите

Град Вашингтон може да няма същото обаяние и филмова слава, както Ню Йорк или Лос Анджелис, но столицата на Съединените американски щати има нещо, което трудно ще бъде задминато от друг град в света.

Власт.

Властта като че ли тече във вените на града, сякаш е вплетена в ДНК-то му. Тя непрекъснато променя посоката си като се насочва от тези, които имат власт, към тези, които искат да я притежават.

Така е още откакто Джордж Вашингтон за първи път си представя град, който ще е сърцето на федералното правителство. Но кой спомага за осъществяването на тази мечта? Как едно така наречено "блато" се превръща в емблематичната столица, която е в момента?

И как миналото на града оформя настоящето му?

В тепърва развиващите се Съединени щати дебатите са около това дали столицата да е вече създаден град като Филаделфия - първоначално решение - или да бъде построен нов, специално за да стане дом на правителството и да е независим от останалите щати.

В крайна сметка земи от Вирджиния и Мерлинед са отстъпени за новия федерален окръг, а около район на река Потомак трябва да започне да се развива бъдещият грандиозен проект.

161 кв. км земя, които трябва да се превърнат в град Вашингтон, започват да придобиват форма. На всяка миля са поставени маркери за границите, а Джордж Вашингтон назначава комисионери и инженери, за да наблюдават развитието.

В този процес никой не е по-важен от Пиер Шарл Ланфан.

Ланфан, който превежда на английски името си на Питър след пристигането си в Щатите, е мъжът, който превръща визията си за града в зашеметяваща нова столица. Никой друг по онова време не може да създаде града от нулата, както прави Ланфан.

А Джордж Вашингтон има друга идея, различна версия за това как трябва да изглежда градът. Той иска столицата да е за Америка това, което е Париж за французите. Не просто център на правителството, но и културно средище.

Затова Вашингтон назначава Ланфан да проектира град в абсолютно епични мащаби, който лесно би могъл да побере по-голямата част от жителите на Лондон - най-гъсто населеният град тогава.

Ланфан обаче е отстранен, а плановете му са допълнително разработени от Андрю Еликот и приведени в изпълнение през 1792-а.

Но дългите, широки булеварди, които се кръстосват по диагонал са остатък от проектите на Ланфан, както и просторните авенюта, които свързват най-важните точки на града. През 1800-а правителството се мести във Вашингтон, а окръг Колумбия минава под юрисдикцията на Конгреса.

Ясно е, че Ланфан е знаел какво иска. По неговите думи той е искал град със собствен дух, град, достоен да е столица на империя. Нещо повече, искал е другите нации да завиждат за този град, да искат същия и на своята територия.

Усещането за власт и значимост може да потвърди всеки, който е бил във Вашингтон.

Все пак историята, че столицата е изградена върху блато, си остава до голяма степен апокрифна. Може би тя идва от факта, че според плана на Ланфан основният канал на града ще бъде и част от канализацията на града. Жителите на някои квартали все още използват аналогията с блатото.

Въпреки това има един мит, които все пак има някаква връзка с реалността. Посетителите няма как да не забележат, че пейзажът се доминира от Капитола, Мемориала на Вашингтон и Мемориала на Линкълн. Небостъргачи няма.

Всъщност строежът на много високи сгради не е официално забранен с конкретен закон. Но акт, одобрен през 1899-а, има сериозен ефект върху височината на сградите. След неговото приемане архитектурата на Вашингтон остава сравнително ниска в сравнение с мегаполиси като Ню Йорк.

Актът е приет след като започва строежът на жилищен комплекс с височина от 50 метра.

И до момента комплексът остава най-високата сграда във Вашингтон. Отзвукът от издигането му обаче е толкова силен, че гражданите се обръщат към общината и я принуждават да спре издигането на повече небостъргачи.

Ограничението, наложено от акта, е валидно и до днес. Така при пристигането в града гостите му виждат най-важните негови забележителности.

Височината на сградите е свързана и с широчината на булевардите на Вашингтон. Тъй като няма небостъргачи, когато човек ходи по улиците, има усещането за отворено пространство .

Затова градът е различен от останалите големи американски градове. Той е внимателно планиран по европейски образец с идеята да е финансов и политически център на държавата.

Но и с вложена мисъл за туристите, които ще го посещават и ще разглеждат забележителностите му, без да бъдат разсейвани от мегапроекти.

Oще: вашингтон  град вашингтон  окръг колумбия  пиер ланфан  столица  столица на сащ 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

2 Белка&Стрелка | 26.07.201817:20

Така е и тук в Бояна няма високи сгради не че е забранено просто някак си не се получава и всичко съвсем законно , както и строежа на високи сгради в градовете дори да не е много законно тези дето не дават да се строи в Бояна и Драгалевци някак узаконяват. Най-странното че всички приемат за нормално това за различни хора да важат различни закони и точно това ни е проблема че се промъкна тази зараза, това преклонение пред силата е не пред правото.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 26.07.201815:36

Сигурни ли сте, че думата "апокрифна" е употребена правилно?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани