Осран пейзаж | webcafe.bg
Webcafe

Осран пейзаж

Елица Николова
29.03.2011, 11:49 (обновена 19.09.2011, 19:02)
Перловската река

Снимка: © trud.bg

Защо никой не вижда, че в София има река...

Когато след няколко часа изнасяме чувалите с боклук на моста пред погледите на зрителите, те се разотиват разсеяно, но трябва да се отбележи, че някои проронват "Благодарим ви".

Не знам какво етикетът изисква да се каже в такъв случай, но едва ли някой очаква отговор от три блатни чудовища. На такива приличаме с двете ми приятелки* в опръсканите си с кал дрехи, сплъстените си коси и прогизнали от тиня кецове (които след малко ще изхвърлим). Защото минаваща в бял като от реклама панталон госпожица гнусливо се отдръпва на метри встрани.

Мислех си, че хората, които доброволно махат боклука от някой тотално осран пейзаж, после се чувстват пречистени. Но след първоначалната еуфория, че си свършил нещо полезно, нещата не стоят точно така.

Въобще не броим, че веднага трябва да се врътнеш в пералнята на 95 градуса, ръцете ти са изподрани до лактите, скапан си като след маратон и дълго след това не можеш да хапнеш - особено ако, ровичкайки между заседналите в реката и "пакетирани" в найлон клони, през вече скъсаните ти ръкавици се е плъзнал умрял плъх.

Бих изпищяла още по-силно и избягала с ужас, ако на моста над реката, която чистим, наистина не се спира любопитна публика - и тя очаква от хора, заели се да оправят гледката, да свършат работата без много мрънкане. Нали и те ще трябва да правят същото след две седмици - само че в брандирани фланелки...

Добре, че докосвам трупа, чак когато вече сме напълнили 33 чувала с човешки отпадъци - но в нищо и никаква отсечка от петдесетина метра.

Булевард "Арсеналски" свършва с чисто нови лъскави постройки до един от задните входове на Южния парк. На няколко крачки оттам почва мостче, под което хлипа Перловската река. Безсилна да изхвърли найлоните, пластмасовите бутилки, кутии и чаши, парчетата плат, ламарина, стиропор, стари табели от стари улици...

И една, изглеждаща като половин автомобилна броня, която след дълга борба и падане в тинята, се оказва цяла.

Това, което като хлапе неудържимо те е карало да слезеш под моста и да си цопнеш краката до глезените, веднага щом пукне пролетта, предизвиква пасивно отвращение. Когато минават по моста, на отиване или връщане от близките катерушки, родителите припряно подвикват на децата си "По-бързо!", тъй като проврените между решетките очи на малките срещат бунище, а не природа.

Но когато за трети път чуеш от някое хлапе "Виж, виж, там има умряло бебе", сочейки захвърлена на брега кукла, имаш два избора - да дозатриеш хубавите си спомени от реката с няколко бири навътре в парка или да слезеш да я извадиш от мъките й.

Ако някъде Бог се е провалил, нещата могат да бъдат оправени със свръхчовешки ентусиазъм. Но там, където с лека ръка се е провалил човек, никаква висша сила няма да мине отново. Трябва много бачкане.

Найлонът е пуснал корени в коритото на реката. Когато го хванеш за видимия край, другият може да се окаже на няколко крачки от теб, здраво заседнал под почвата - покрита с още отпадъци между засъхналите съчки (един път тая дума да не е смешна), а всички растения приличат на изпочупени закачалки, върху които някой е метнал ненужния си килим, покривка, подметка...

За един уикенд трима души могат наистина само да оправят фасадата на природата - и то при условие, че не си разпростираш погледа много-много. Там има нужда или от много чифтове здрави ръце - или от една здрава машина.

Предпочитам да вярвам повече в хората, отколкото в общината. Иначе как да очакваме да цъфне страна, насилена от собствената ни мръсотия, покрай която едни минават със затворени очи, други самооправдателно питат: "Кой трябва да бъде глобен за тази вандалщина?", а трети... са само двама-трима.

Въпреки близката среща с мъртъв гризач, бихме отишли да си изработим глобата и другия уикенд. Най-малкото заради децата, на които някои родители поучително обясняваха, че трябва да пазят наоколо, за да не се стига до тук - а и като нагледна загрявка за голямата кампания на бTV на 9 април (колкото и странно да звучи идеята да се чисти само веднъж годишно).

България не може да бъде почистена за един ден. Както и пейзажът няма как да бъде защитен с любителски оборки, по време на които доброволците изглеждат в очите на другите като лимитирана серия наивници, вместо като хора, които си оползотворяват приятно времето.

Перловската е една от дългите маловодни реки - доброволци вече я почистваха по протежението на булевард Евлоги Георгиев, от движение "За Оборище" събраха 6 тона боклук в отсечката "Малък градски театър зад канала" - "Оборище", зелени човечета са шетали и в Южния парк.

Но докато целият приток не бъде почистен сантиметър по сантиметър, той ще продължи да влачи отпадъци и децата ще бъдат плашени с него - а можеше да нямат търпение да ходят на брега.

Реката е дар, който да поднесеш и на самотата, и на любовта си, да споделиш с приятели или просто да я подишаш. Няма виртуален заместител.

Ако имаш нужда от нея, слизай всяка събота, докато я освободим - и се чувствай поканен в голямото чистене на Webcafe.bg след Великден. Кафето и чувалите - от нас, сметта - от вас.

* Извинявам се на Сибила от квартал "Изток" и на Катя от "Лозенец", че се наложи да оставят гаджетата си без обяд, за да почистят под мостчето

Oще: боклуци  найлон  оборище  перловската река  плъх  почистване  река  чудовища  южен парк 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

42 Toni Andonov | 31.03.201120:35

Това на снимката е коледна елха. На едната клонка старите дрехи на царя. На другата лютеницата по устата на Първанов и Сергей. На третата работно облекло от приватизацията...Дърво огледало на миналото и екологична и морална заплаха в настоящето...цъ цъ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

41 Bichkiiata | 31.03.201120:22

lele

Знам, не си първият/а.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

40 lele | 31.03.201117:36

@Bichkiiata Размекна ме Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

39 Bichkiiata | 31.03.201117:00

Аз също се присъединявам с "евалата тактика"

Това е начинът.

Starec75, Теа

Всичко което се направи, независимо колко е малко има значение, нямат значение празните ви мисли във виртуалното пространство отлитайки като ненужни найлони в Перловската река.
Беше една зима някъде 1996 година и чаках на автобусната спирка пред Централна гара за 219. Един свиреп студ замръзнала кал и между, гадните ламаринени дюкяни, замръзнали опаковани граждани, гледам един висок човек с кожа в тъмен цвет (мязаше ми на индиец) с тънко охраво-жълто балтонче на пепит мотив и дипломатическо куфарче, треперещо се наведе и без ръкавици взе с два пръста вдигна прясно изхвърлена бананова обелка , в същото треперещо състояние намери едно очукано бетонно боклукчийско кошче и осъществи своят дълг към българското общество. Това не мога да го забравя вече 20 години, направи го тихо с една странна скромност и се разтвори в пространството. Сега се чудя сън ли бе или реалност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

38 garo | 31.03.201116:46

било тъпо да се чисти в стил ленински съботници, а не е ли тъпа кампанията на бтв дето тази Ани Цолова и Салич са ми се е изтипосали в белите си тениски и ни призовават с даскалския си тон. Много по-добре е като нямаш какво толкова да правиш да минеш да посъбереш някакви боклуци за час два, нужно е просто някакво квартално договаряне между хорицата. Айде да не звучи толкова трудно. Най-смешното е наистина, че някви хора си умуват лли умуват и философстват в мизерията. Тая страна няма да бъде почистена от институциите, проумейте го. 20 години тръсим виновници за какво ли не - да не би да има резултат. Нула. Надеждата ми е в младите хора, които имат точно такъв тип мислене и тези хора няма как да заимстват инициативите си от комунизма просто защото не са го живели - за разлика от тези, които сега са уморени от него и само мрънкат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

37 Dimitar Stamboliyski | 31.03.201116:04

Поклон, дами!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

36 Thea Atanasova | 31.03.201114:48

Тук за съжаление ще се съглася със Старец75. Очевидно е че има проблем и този проблем трябва да се реши, а не да си затваряме очите и да викаме: Никой не е виновен. Естествено, че някой е виновен, въпросът е да се разбере кой точно.
Димитър ти не усещаш ли че си противоречиш?
Първо казваш, стига сте мрънкали и чакали, след това казваш, че с общи усилия е изчистрен плажа на Камчия. Значи явно хората не чакат, а действат. И много явно, че на 9-ти всички ще чистят, но въпросът е друг. Въпросът е по някакъв начин да се прекрати вандалщината и подигравката от страна на хората, които действат срещу България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.03.2011, 14:15

35 Dimitar Atanasov | 31.03.201114:22

Страхотна инициатива, Елица! Поздравления и разчитай на помощ при следващи такива!
Цигани или не, всички трябва да се грижим за заобикалящата ни среда. Не държава, не община, не еди кой си ... не ви ли омръзна да мрънкате и да чакате!

Междудругото миналата седмица направихме страхотно почистване на плажа на Камчия с доброволци от София, Варна, Шумен, В.Търново и ... дори Москва. Така че нека не говорим за спорадични и безсмислени самоинициативи, а да излезем навън колкото се може повече хора и да покажем, че ни пука.
Let's blow their minds mates Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 11:57

34 Starec75 | 31.03.201113:07

Уважавам усилията на авторката и нейните приятелки. Това обаче са напразни и глупави усилия. Дикато не се въведат мерки за занкциониране на всички, които хвърлят безразборно боклуци самодейните усилия за почистване не излизат от рамките на мисленето в калъпа на т.нар. ленински съботници.
Тези, които безнаказано изхвърлят боклиците си навсякъде, а не само в реката се подиграват и с вас и със всички граждани.
За тях вашият ентусиазъм е смешен, а гражданите са обикновени клупаци, които плащата данъци, за да можа някой евентуално да позачисти боклуците, които те изхвърлят където им хрумне.
Разбира се от всичко това печелят и мафиотите около общинските управи, които се представят като фирми по чистотата и усвояват парите, които ние всички плащаме.
При тези такси за смет, които се плащат е смешно, тъпо и жалко да се проявява ентусиазъм в стил ленински събостник.
Убеден съм, че скоро ще проумеете тези прости иситини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

33 pueblo | 31.03.201112:41

Смее се до АРТ ПЕПЪР: пич,само не ми говори за лондон,ако обичаш!!! свинщината там е на много по-висико ниво от софииската. мисля ,че едва ли е необходимо дадавам примери....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани