Разочарованието от една вълнуваща находка | webcafe.bg
Webcafe

Разочарованието от една вълнуваща находка

Весо Златков, Formalno.com
16.04.2015, 11:51 (обновена 17.04.2015, 14:38)
Делва на 1500 години, открита в центъра на Варна

Снимка: © Румен Сарандев

Античната делва от IV век, както и други археологически находки в разкопания център на Варна, бяха увредени от багер на ВиК при отстраняване на авария в края на март

Няма и година, откакто Варна уж се бореше да е Европейска културна столица. Броени месеци по-късно останките на някогашния Одесос се оказват потънали в кални води след поредния дъжд, сякаш са напълно безинтересно явление, по-скоро досаден проблем.

Преди време културата, историята и древните артефакти, на каквито земята ни е богата, бяха важни. Сега? Сега от тях някак си няма полза.

Не един и двама уж интелигентни варненци започнаха да се тюхкат за прословутата делва (бел.р. - добре запазена находка на 1500 години, открита при ремонт в центъра на Варна, която по-късно бе унищожена от ВиК авария).

Те като че ли предпочитат делвата, както и портата на византийската крепост, изобщо да не се бяха показвали изпод земята. Да де, ама се случи. Миналото има лошия навик да напомня за себе си и да проваля планове.

Тъжна гледка е разкопаният варненски център. Тъжна гледка са и институции и фирмите, които си прехвърлят топката за археологическите обекти.

Още по-тъжно е, че появата им се оказа огромна изненада. Така де, някой да не знае, че варненци ходят по хилядолетна история, когато кръстосват магазините и кафенетата в центъра? Едва ли!

Странното е, че в проекта за новата пешеходна зона на града има мисъл за историята, за древните пластове и експонирането им.

По вече обсъжданите от кого ли не павета - завършвани, започвани наново и пренареждани почти като упражнение от казармата, има една по-различна ивица. Тя е от светли, натрошени камъни и минава малко нелогично като диагонал. Нелогично, ама друг път.

Според проектантите на новия варненски център, това е проекция на някогашната крепостна стена на Одесос. Този факт може да се обяснява на туристите, например, с очакване те да цъкат от почуда.

Оставяме настрана това, че тази проекция никак не изглежда достоверна и убедителна.

Ето, сега имаме истинска крепостна стена, при това с порта, но пък без ясно решение как точно да я вържем с плановете за ларгото. И какво правим? Ами нищо - както винаги кършим ръце, умуваме, импровизираме и молим хората да извинят закъснението ни.

Ситуацията всъщност е напълно абсурдна. Ако имаше нещо, с което да започне обновяването и придаването на нов стил на варненския център, то със сигурност трябваше да е с предположение какво ще се покаже на повърхността, когато започнат изкопите.

Ако това не е предвидено в проекта, то значи той е започнат поначало погрешно. Ако пък очевидната възможност да се разкрият археологически обекти е била предвидена, то къде е решението?

Решението всъщност ще се намери, убеден съм. Възможността обаче то да е половинчато и на практика да не устройва никого, е твърде сериозна.

Ясно е, че „от кумова срама" ще имаме още един древен исторически обект в центъра на Варна. Можем само да се надяваме той да няма съдбата на „събратята" си, които всъщност никак не са малко, а повечето тънат в пълна забрава.

По-важното е да си вземем поука като граждани и да настояваме безумията с обществените пространства най-накрая да спрат.

Хората имат правото да решават как ще изглежда градът им, но това доста често им се отказва. За сметка на това, в повечето случаи им се предлагат готови решения, хвалени от специалисти с различни мотиви - от личен вкус, до лична изгода.

Когато обаче става въпрос за обществени пространства, мнението на обществото е задължително. Иначе се получава това, което става сега - всеки намира „кусури" в момент от осъществяването на проекта, когато е вече късно да се промени.

Така Варна и варненци получават за пореден път нещо, което не харесват или са си представяли по друг начин. От това по-голямо разочарование няма.

Текстът е публикуван в сайта Formalno.com

Oще: антична делва  варна  вик авария  ерхеология  история на варна  проект за центъра на варна  разкопки  унищожаване на културно-историческото наследство  център на варна 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани