Дойде ли време партито в Ибиса да спре | webcafe.bg
Webcafe

Дойде ли време партито в Ибиса да спре

webcafeLifecafe по BBC
07.11.2018, 14:02 (обновена 09.11.2018, 13:06)
ибиза, курорт, плаж, купон

Снимка: © Getty Images

Властите на острова въвеждат редица мерки срещу шума и целят ребрандиране на имиджа на Ибиса

Sa Trinxa е един от многото плажни барове по онези известни плажове с бял пясък и прекрасно синьо море, направили Ибиса толкова известна дестинация. През летния сезон палмови листа висят от покрива, денс музика дъни от колоните, а млади момичета и момчета приканват разхождащите се туристи да влязат вътре за по една студена бира срещу жаркото слънце.

Но, както много други открити барове на острова, сега и Sa Trinxa трябва да започне да се придържа към новите строги правила, наложени наскоро от местните власти.

Тази година барът беше принуден да се откаже от силната музика, а на тонколоните е бил инсталиран контролер за силата на звука, който не позволява надвишаването на определени децибели.

"Хората идват тук заради музиката. Аз харесвам тихите места, когато почивам, но това е Sa Trinxa", коментира мениджърът на заведението Алваро.

Според новите наредби на властите в Ибиса музиката в подобни открити заведения трябва да бъде ограничена до максимум 65 децибела. За да си представите за какво става въпрос, звук със сила от 65 децибела е малко по-силен от обикновен разговор, но същевременно е по-тих от повечето прахосмукачки.

Андреас Симон е част от обществена група, наречена Musica Si, или "Да на музиката", която е създадена да се бори с въведените промени промените. Групата разпространява информационно видео, в което се обяснява за силата на звука. Според видеото в повечето големи градове само шумът от трафика и преминаващите автомобили е около 70 децибела, а приземяването на самолет създава шум със сила от 110 децибела.

По думите на Симон властите са дошли в един подобен плажен бар да инсталират контролерите за музиката в 7 сутринта. Въпреки че барът бил празен, а музиката - спряна, монтираното устройство отчитало вече 72 децибела. Собственикът на заведението се пошегувал: "Сега кого ще глобите - морето, чайките или вятъра?"

Симон казва, че този повърхностен подход на властите към регулациите просто не работи.

"Това, което искаме, е конкретно решение за всяко заведение. Ако около едно място няма живеещи, то би трябвало да може да пуска по-силна музика. Властите тук искат да накарат хората да разберат, че музиката е шум. Музиката не е шум, музиката е част от културата. Трябва да има разумно решение, защото без музика този остров е мъртъв", коментира той.

Марта, диджей от Ибиса, чието сценично име е Хофман Лалиопарда, се съгласява с думите на Симон. Според нея малките места, разположени далеч от жилищни райони, не трябва да се подчиняват на същите правила каквито са принудени да спазват супер клубовете като Ushuaïa.

"Те искат да спрат всичко. Но ние обединяваме различни групи - музиканти, художници и хора, които обичат изкуствата - и заедно ще се борим срещу тези правила, наложени върху нас. И малкото останала култура на острова изчезва бързо", обяснява тя.

Само за миналата година 3,2 милиона туристи са посетили Ибиса. Туризмът е ключова част от икономиката на четирите Балеарски острови - Ибиса, Форментера, Майорка и Менорка, с общ обем от около 45% от БВП и една трета от всички работни места на островите.

Когато през 2015 г. социалистическата коалиция взе властта и местното управление, контролът над туризма беше ключова точка от кампанията им.

Виченте Торес Ферер отговаря за туризма на острова. Той казва, че няма проблем със силната музика в затворени клубове и че "Ибиса има "най-добрите дискотеки в света", но когато става дума за места на открито, местните жители трябва да бъдат поставяни с предимство.

"Знаем, че музиката е много важна за образа на Ибиса и за туристическата й привлекателност и ние не искаме да я спрем. Проблемът идва от незаконните партита в частни вили или от музика до много късно вечер на открито", обяснява той.

По негови думи модерното музикално оборудване може да се използва за това музиката да се държи вътре в самото заведение и по-тихо. Ферер дава пример с това, че ако едно заведение разполага сам ос една тонколона, тя трябва да свири много силно, за да се чува и до масите в дъното. Ако обаче има повече говорители и те са подредени по подходящ начин, музиката ще се чува и без да кънти силно и да пречи на околните.

Други промени, които властите прокарват, е да се промени имиджа на острова като парти дестинация или поне да не е толкова силен. За повечето барове вече времето за затваряне идва по-рано - в 3 сутринта вместо в 5, както беше години наред.

Това, разбира се, не значи, че нощният живот спира. По думите на Виченте Торес Ферер всеки, който иска да продължи с фиестата си, просто може да се премести от баровете в дискотеките.

Според мнозина обаче по-ранният вечерен час не решава истинския проблем в случая на градчета като Сан Антонио - липсата на достатъчно полиция, която да следи за спазването на реда. Това е и мнението на Мартин Мейкпийс, британец, който се мести на в Сан Антонио през далечната 1991 г. с намерението да прави бизнес.

"Затварянето на барове по-рано причинява повече проблеми, отколкото би разрешило. Това праща хиляди хора на улицата просто два часа по-рано. В крайна сметка престъпността по улиците е истинският проблем. Наоколо се навъртат банди, който причиняват проблеми - обирания на туристи, проституция, продажба на наркотици...", коментира той и допълва, че ако властите искат наистина да се справят с тези проблеми, за тях би било изключително лесно.

"Десет полицаи повече по улицата всяка нощ и това до голяма степен ще реши въпроса. Но за съжаление властите не могат да го направят", обяснява Мартин.

Според Виченте Торес Ферер причината за това може да се търси в предишното правителство в Мадрид, както и в бюджетните съкращения, прокарани от бившия премиер на страната Мариано Рахой заради световната икономическа криза.

Властите в Ибиса вече са поискали от новото правителство в Мадрид да му позволи да харчи повече по основните си бюджетни пера и да наеме повече полицаи на острова. Също така те са свалили няколко сайта за квартири като целта там е да се сложи някакъв контрол върху постоянно растящите цени на наемите на острова. Така в момента е нелегално туристите да наемат апартаменти на острова, а къщи и вили могат да се наемат, само ако собствениците на конкретния имот имат лиценз за това.

Всичко това идва на фона и на растящото недоволство на местните от прекомерно големите потоци от туристи. Граждански групи, организирани през Facebook, се обединяват, за да предпазват острова от "вредното влияние на туристите". Шумът, вдигането на цените и наемите, повишените нива на улична престъпност... всичко това и редица други фактори подтикват все повече местни жители да обмислят да се изселят от острова и да се преместят в Майорка или на континента.

Според местните бизнесмени единственото решение в случая е компромисът - да се работи в посока ограничаване на туризма, но не и тотална борба срещу него. А силната музика е може би една от първите крачки за това.

Oще: дестинация  ибиса  музика  парти  партита  туризъм  туристи  шум 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

2 BaronVino | 07.11.201816:28

''На кого е нужна, китара без струниии?''

На Валерката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 07.11.201814:30

Пратете им валерката, той ще ги оправи!
   

оценка

+1 -0