Новите дрехи на Борисовата градина | webcafe.bg
Webcafe

Новите дрехи на Борисовата градина

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
02.07.2015, 15:01 (обновена 05.07.2015, 09:43)

1 от 5 снимки Назад Напред

Проект за нова визия на Борисовата градина, "Ковачев архитекти"

Снимка: © "Ковачев архитекти"

На мястото на някогашния стадион "Юнак" ще има зелен амфитеатър за дискусии и различни събития

Идейният конкурс за нова визия на Борисовата градина приключи - журито избра пестеливия откъм намеси проект на „Ковачев архитекти". Там се предвижда възстановяване на ботаническия резерват, нов туристически център на мястото на автокъща "Капитолия", подземен паркинг за 400 автомобила в северозападната част на градския парк и превръщане на терена на бившата гара „Пионер" в спортен и културен център.

Предложенията са още останките от злощастния стадион "Юнак" да бъдат преобразувани в зелен амфитеатър за срещи и дискусии, преместване на конната база в южната част на Борисовата градина - Ловния парк, както и възстановяване на къпалнята "Мария Луиза" и лятното кино.

Като цяло проектът - победител залага повече на облагородяване и изчистване на Борисовата градина, отколкото на ново строителство - музеи, атракции и спортни съоръжения, както конкурентите в надпреварата.

Затова проектантите предвиждат „поетапно извеждане" от експлоатация на обектите на „Спортна София", които са „причина за намаляване на вегетативните площи в парковата територия", а също и премахване на постройките, които обезличават историческата и ботаническата стойност на парка, включително химическите тоалетни за сметка на възстановяване на съществуващите такива.

Колкото да стадион „Юнак" - на същото място беше построена ледената пързалка "Дружба", а по-късно дискотека "Индиго" - също разрушена след инцидента, при който загинаха 7 деца. Предложенията включва част от трибуните на стадиона да бъдат частично маркирани в бъдещия зелен амфитеатър.

Според победителите в конкурса заведенията за обществено хранене са "нетипични за парка, с откровенна кичозност, разностилие и претрупаност от бутафорни елементи и детайли". Същевременно оградите на спортните обекти трябва да бъдат в еднаква стилистика.

Препоръките на журито са за ограничаване на автомобилите, създаване на велоалеи - такива в момента няма, осигуряване на повече достъпност и сигурност в парка.

Затова идеята за подземен паркинг с 400 места е със забележка и предстои да бъде дискутирана отново.

Борисовата градина е паметник на недвижимото културно наследство, но хаотично й управление „терен по терен" доведе до сегашното й неглижирано състояние. Именно Подробният устройствен план трябва да заложи принципите за развитие на градския парк и да регулира дейностите, които се извършват там.

Един от основните проблеми на т.нар. „бял дроб на София" е огромният контраст между северната „историческа част" - от Орлов мост до Телевизионната кула, и почти непристъпния за посетители Ловен парк, посещаван основно от жителите на кв. „Лозенец", „Изток" и „Дианабад".

За да се свържат двете части на парка, „Ковачев архитекти" предлагат пешеходни мостове над бул. „Пейо Яворов", бул."Драган Цанков"и бул."Симеоновско шосе", както и екодукт - озеленен надлез.

Друг проблем е, че в Борисовата градина изчезват растителни видове и цветни масиви, макар едно от миналите й предназначения преди повече от век да е на ботаническа градина и разсадник - Дендрариум. Нетрадиционно решение е използване на трасето на „старата околовръстна" ж.п.линия в участъка от „Хладилника", през гара „Пионер", с вариант за продължаване в източна посока.

7 проектантски екипа се включиха в конкурса, който бе атакуват от професионални и граждански организации заради размитите критерии и многобройните предложения за застрояване.

Председателят на журито проф. Пенчо Добрев съобщи, че проектът, класиран на първо място, е събрал 85 от 100 възможни точки, а общинският съветник Лорита Радева обеща, че градският парк няма да се застроява.

„Тук говорим за възстановяване функцията на къпалнята Мария Луиза, за премахване на „Капитолия" , възстановяване функцията на летния театър и др", поясни Радева, като допусна дори частните имоти в Борисовата градина да могат да се използват за обществени цели, вместо да пустеят.

Така отпадат екстравагантните предложения за обсерватория, наблюдателна кула и скална шумоизолираща стена за катерене по протежението на бул. „Драган Цанков". В този смисъл идеите на „Ковачев архитекти" са най-обрани и консервативни спрямо останалите. Те ще залегнат като идейна основа за бъдещия ПУП, който ще бъде придвижен по отделна процедура.

Oще: автокъща капитолия  борисова градина  бял дроб на софия  градски парк  дендрариум  ковачев архитекти  конкурс за борисовата градина  софия  стадион юнак  строителство в борисовата градина  урбанизация 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2014, 19:14

3 Иван Николов | 03.07.201520:35

Докато не се изритат Лапачите Диков и Фандъкова....София не става за нищо....Поредното ЛАЙНО изсрано в центъра е Витошка...СУПЕР НЕКАчЕСТВЕНО изпълнение на всичко.....ама е платено и то от нашите джобове - ДОКОГА ??????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

2 тъп | 02.07.201519:32

всяка активност, свързана с обществена поръчка обогатява някого. загубилите се дразнят. а естетиката - тва па кво е Въпрос справка - горкия булевард витоша Бесен Бесен Бесен . такова ако баш в центъра Въпрос ядосан
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 02.07.201517:47

Без да докосвам естетико-архитектурната стойност на проекти от подобен тип, за пореден път ще се изкажа, че преди да си гиздиш градината, трябва да изринеш мизерията от задния двор, да си оправиш теча на покрива, канализацията и т.н. Борисовата градина в сегашното си състояние е сред последните места в софия, които се нуждаят от наливане на милиони.
   

оценка

+3 -0