Ела, прерови ме | webcafe.bg
Webcafe

Ела, прерови ме

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
08.07.2015, 10:37 (обновена 11.07.2015, 11:45)
Отпадъци, боклук, смет

Снимка: © Webcafe.bg

Пропуснатите ползи на рециклирането изтичат в нечии джобове

Има нещо гнило в контейнерите за боклук, преносно казано, и това е ежедневното им обискиране и обръщане с хастара навън. Покрай клошарите и хората в крайна бедност, принудени да ровят по кофите, за да оцелеят, настана същински грабеж на отпадъци, само че от други - алтернативните бригади по чистотата, които изкарват нелоши пари и то не съвсем законно.

Няма как да не сте ги засичали в квартала - те отиват до контейнера, разбутват му съдържанието, преценяват внимателно, а след това действат. Загорял тиган, масивна секция в стил „хепи соц", старо легло, изкъртена дограма, бутилки, списания - всичко се взима, опакова се по количките и се изнася, незнайно къде.

Със светкавична скорост тези вехти мъже прибират всичко „ценно", а след себе си оставят камара разпилени отпадъци по улицата.

Така комуналните дружества са принудени да събират боклука по два пъти. За вас остава неприятната гледка, въпреки че плащате на общината такса „смет". Да не говорим, че подобно нещо просто не съществува в Западна Европа, защото е незаконно - нарича се кражба. Затова фирми и общинарите в София се заеха да спрат "клошарската мафия", с промяна в общинска наредба.

Така се роди идеята да се наложи глоба от 1000 лева на всеки, който рови в кофите

Първоначално прозвуча смешно, всички знаем колко „дисциплиниращ" е ефектът на глобите - по-скоро отрицателен дори. Засега намеренията звучат в сферата на научната фантастика, защото опазването на контейнерите не изглежда като най-неотложният и голям проблем, а и ще изисква допълнителен ресурс от страна на общините.

После общинският съветник Лорита Радева увери, че ще има диференциран подход - ще се наказват само тези, които грабят, а не търсят как да оцеляват. Само че кой ще следи и контролира неприкосновеността на боклука?

Какво става с тези, които купуват от събирачите на черно и с техните покровители? Отделно, как ще се събират глобите от видимо бедните и декласирани от пазара на труда "отговорници" по контейнерите?

Тук не става въпрос някой бездомник да изкара дневната си дажба

Аргументът, че ровенето в кофите е вид социална политика, единствен спасителен вариант за нуждаещите се звучи цинично поради две причини. Първо, това няма как да е социална политика, а точно обратното - ясно показва отсъствието й. Нещо повече, показва фалшиво състрадание и подмяна на истинския проблем.

Наскоро Facebook отново зажужа заради баба Мария, по професия медицинска сестра, която от години живее в кашони на метри от Президентството и църквата „Света Неделя". За нея се изписаха всякакви неща - как синът й е починал, загубила е апартамента заради измама, наскоро картонената й от къща е подпалена от минаващи младежи, а тя била в шок. Толкова.

Уязвими хора като нея, най-вече възрастни и болни, поради което и нетрудоспособни, имат нужда от по-различна подкрепа, вместо да бъдат благородно оставяни на произвола на съдбата - и на захвърлените „съкровища" в контейнерите.

Второ, припечелването на няколко лева на ден с вестници и бутилки бира или намиранено на нещо „вкусно", съгласете се, действително измъчва възрастните и нездрави хора, захвърлени в утайката на обществото.

Те са принудени да вършат това, докато за други интересът надскача в пъти екзистенц минимума. И това намирисва на организирана дейност.

Проблемът е особено видим в София, но е валиден и за останалите по-големи градове, където аналогични труженици дублират и без това маломощната система на преработване на отпадъците.

По данни на ЕКОПАК, дружество за оползотворяване на отпадъци, годишните загуби възлизат на около 7 - 9 милиона лева, защото на практика в контейнерите не остава нищо за рециклиране. Оказва се, че кофите се изпразват до 80 - 90 на сто откъм материали, подлежащи на обработка - хартия, стъкло, пластмаса, метал.

Има случаи, в които цветните контейнери буквално са разбивани и разрязвани - по-точно 138 пъти до април

Според изпълнителния директор Тодор Бургуджиев това е бизнес за милиони, а някои от клошарите всъщност са милионери. Дейността им се улеснява от сравнително бавния график по извозване на разделно събраните отпадъци - обикновено по веднъж в седмицата в кварталите на София - за всяка община е различно, тъй като няма ежедневна необходимост, както е за черните контейнери за битови отпадъци.

Последното говори за културата на хората, които все още смятат разделното изхвърляне за излишен разход на енергия.

МОСВ е регистрирало четири такива дружества, а законодателството задължава всички общини с население над 5000 души и курортите да въведат разделната система с поне три цветни контейнера - стъкло, пластмаса и метал, хартия и картон.

Въпреки незначителните показатели - 3 на сто от общото количество отпадъци в София, амбицията процесът да се разраства е добре дошла да обирджиите на боклук. Така те печелят на гърба на данъкоплатците, на дружествата и на общините, които имат задължението да осигуряват и подпомагат разделното събиране.

В случая на София, чийто завод за преработка на боклук стана исторически, но вече е на 95 на сто завършен, проблемът е особено скъп, защото освен всичко, общината плаща санкции за депонирания отпадък - всичко това, което не се рециклира. А както разбрахме рециклирането е доста скромно по мащаби.

Ако все пак креативността на институциите ви допада, нека попитаме за вашата отговорност: знаете ли, че 150 лева е глобата за всеки, който не разделя и смесва отпадъците? Ако живеехте в Брюксел или Лондон, подлежите на глоба, дори ако объркате хартията с метал.

Законът в България предвижда глоби за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места - от 300 до 1000 лева, продажба на отпадъци от черни и цветни метали без лиценз - от 1400 до 4000 лв и т.н., включително за нарушения на фирми и кметове.

Санкции има, но дали се спазват?

Всъщност това е генералният въпрос. Докато не го решим, контейнерите ще привличат златотърсачи за черния пазар.

Oще: бедност  боклук  данъкоплатци  депониране на отпадъци  екология  извозване на отпадъци  клошари  комунални дружества  контейнери за боклук  разделно събиране на отпадъци  ровене в кофите за боклук  социална политика  такса смет  чистота 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

9 Белка&Стрелка | 11.07.201519:23

Ако видя някой да глобява клошар ще го ритам, писна ми от долните номера на властта, само и само да се нахрани някоя наша фирма че да може някой роднина да си купи Бентли понеже Поршето му е вече на цели 2 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

8 Белка&Стрелка | 11.07.201519:20

В момента в който държавата ни каза "Събирайте разделно в ето тези контейнери" ни прецака , не е честно някой друг да разполага с отпадъците от продуктите които ас съм платил, ами и ще им ги събирам разделно все едно съм им работник. Всички помним как ние събирхе разделно а те го слагаха на едно в камионите и после пак се разделяше. Наскоро ни отнеха и възможността да предаваме черни и цветни метали с оправданието че така щели да секнат кражбите .... Лъжа най-долна кражбите си вървят просто се обират гражданите за пореден път.

Не ни трябват фирми за разделянето на боклука - нека клошар стане свободна професия и който иска да я практикува нека се регистрират , зонират и осигуряват, нека отново станат част от това общество, и те са хора поговорете с тях и ще видите.

Нека спрем да приемаме закони които обслужват монопола на разни фирми близки до властта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2015, 17:42

7 Вал Дор | 11.07.201513:49

Не съм запозната с числеността на тази така "зловредна орда от клошари",която поминува охолно.Но загубите според данни в изложения материал възлизат на 8-9 милиона годишно-подчертавам,че това са загуби.Простата аритметика е 8-9 милиона годишно,разделена на 365 дни в годината,разделена на броя на клошарите.Колосалната сума,която се полага на единица окаяник да не би да предполага луксозен или средностатистически живот,че дори се излиза с твърдението,че някои са милионери?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 09.07.201517:07

Доживях да чуя и това "Кражба на боклук" И глоби за нея. И Цветана Георгиева брои милионите на клошарите. Щото никой няма да я пусне да брои милионите на Цветан Василев.
Но я първо да погледнем себе си. От години събирам боклука разделно и притискам семейството си за което. И току сам се улавям в нарушение. После слизам на улицата и виждам всеки да хвърля където му попадне. Накрая идва общинският камион и всички контейнери отиват на едно място. Ега ти сегрегацията.
Тъй, че доброволните сегрегатори заслужават само похвала. И драконовски глоби за разхвърляне на неприбрания боклук. И който му се зловиди кярът им да се включи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 09.07.201513:28

Ще изкажа едно малко по-нестандартно мнение, но за мен огромна вина има и Българската православна църква. Когато става въпрос за концерт на Мадона или за гейовете са много силни, но не съм чула за приют, благотворително раздаване на храна и дрехи или нещо подобно. В други държави това е практика, наложена с годините, за Италия съм виждала с очите си как раздават бельо и чисти дрехи, плюс консерви. Естествено е ако си откачил от глад, да не те е много еня за чистотата и реда покрай кофите.
Ще прибавя и това, че някои клошари просто предпочитат да се прехранват така - с просия и каквото намерят в боклука. Не е рядка гледката на здрави, прави мъже и жени, които ровят по кофите и на външен вид нищо им няма.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 09.07.201509:56

Едно време в училище ни учеха що е то "хранителна верига". Днес или не се преподава или не се учи ....и в двата случая извода е, че като цяло капацитета на управлението на общината и отделните фирми в преработвателната индустрия е под всякаква критика. После пак данъкоплатците, виждаш ли "плащали". Не, точно обратното - след като някой оползотвори отпадъците от домакинствата ни, общината и въпросните фирми ни прибират и пари за нещо, което не успяват да свършат. Честно казано, аман от ПР-и Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.06.2015, 14:22

3 Emil Simeonov | 09.07.201507:37

Само заинтересована страна,ако има такава,може да реши проблема с кражбата на отпадъци годни за рециклиране.Явно до момента няма такава.Фирмата извозвач,която и да е тя,получава средства от общината ,според договора който са подписали.В него едва ли има клауза "откраднат боклук",поради това дори и контейнерите няма смисъл да бъдат "специално укрепени".От друга страна, заводите за преработка ,получават тези отпадъци по един или друг начин и също нямат пряк интерес към проблема.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 08.07.201519:30

Проблема с ровенето в кофите ще престане, когато... дохода на българина стане такъв какъвто е в средноразвита европейска страна.

В Монреал рециклажа също се събира веднъж седмично и проблеми няма. В някои квартали има наложени правила в боклука да не се изхвърлят отпадъци от растителен произход, всичко трябва да бъде поставено в контейнер където бавно се превръща в "компост" демек пръст...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 18:55

1 razdva | 08.07.201519:16

Проблема с ровенето в кофите ще престане, когато там спре да се изхвърля ценен и годен за рециклиране отпадък и съответно се загуби естествено интереса на клошарите. Хубаво стимулирате (на думи) хората да събират разделно, но трябва да им се даде възможност и да възмездят това свое усилие. Защото на фона на далаверите, които се случват в сметосъбирането (да не споменавам конкретни фирми и прякори, като "Вълка" и разни други такива) е жестоко лицемерие. Лицемерие е да ме карате да събирам разделно, и после да ме плашите с глоби що пък не предавам за без пари. Гледайте си работата, няма пък да предавам в така създадените условия. Печеля добре и нямам нищо против да причелвам отгоре от собствения си отпадък, пък било то и за стойността на 2 бири в годината. Така се възпитава отговорно отношение, но когато го правят всички и не се злоупотребява с това.
   

оценка

+3 -0