Предсрочно пред блока | webcafe.bg
Webcafe

Предсрочно пред блока

Летящата
06.04.2011, 11:54 (обновена 07.04.2011, 07:37)
градинка, цветя

Снимка: © Александър Зашев

Може би ще изглежда толкова хубаво, колкото при другите, когато го оправим

Неделя, 3 април, 2011.

Решихме да изпреварим „голямото почистване" на България, и в частност София, с една седмица. Семейството ми и аз слязохме пред блока с идеята да прекопаем едно каре с пръст и след това да направим опит да засадим цветя и райграс (казвам опит, защото мястото е на сянка и много усойно).

И така, извадихме лопатите, мотиките и греблото и започнахме работа.

Първо, искам да отбележа, че ако си търсите повод да се мотаете цял ден навън, за да разберете най-новото в случващото се с 90% от съкварталците ви - това е начинът! Грабвате една лопата и започвате да копаете. След като всеки минал покрай вас се изреди да ви хвали за хубавата инициатива, идват разказите за новостите около съседите и решаване на проблемите на блока.

„Някой е разбил катинарите на половината от мазетата."

„Имаме разрешително от общината за отсичане на изсъхналата върба, но ще струва около 300 лв."

„Изпратих сина си за Германия за 6 месеца."

От всички спрели се да позяпат малко „доброто дело", към нас се присъединиха двама-трима други. Мнението на минувачите като че ли се въртеше около два основни момента: едните кимаха одобрително, а другите ни подминаваха, но не преди да са хвърлили по някой подигравателен поглед към нас.

Общото между двете групи беше, че и едните и другите мислеха каузата за загубена; по-възрастните твърдяха, че мирогледът на българина няма как да се промени, а по-младите даваха вид, че случващото се не ги интересува.

Убедена съм, че всъщност „новото поколение" също предпочита да живее в една по-хубава държава, но и то самото не знае как да спомогне за постигането на това. Затова по-лесният вариант е да се държи надменно, сякаш тези неща не го вълнуват, за да не се изложи пред връстниците си. По-възрастните пък имат желанието, но вече нямат нито силите да направят нещо, нито пък вярата, че нещо може да се промени.

Така или иначе и млади, и стари ни мислеха за леко смахнати заради това, че сме се захванали с тази непосилна за отделни индивиди задача. Аз самата започнах да имам съмнения за психичното си здраве и това на близките ми, когато с лопати в ръка и настървен поглед започнахме да гоним гълъбите, които буквално се опитваха да откраднат семената на нашия труд.

Съвети имаше много, различни и от всички - това е излишно да го казвам. Ако има нещо, в което сме ненадминати, то това е даването на указания и препоръки.

Фактът, че бяхме навестени от плъх, докато засаждахме цветята; възклицанието на една минувачка, че трябва да ни "снимат от телевизията"; че в 22 ч. вечерта поливахме разкопаната почва, за да има по-голям шанс да поникне тревата, която посадихме, както и съседският коментар отправен към баща ми: „Ти си нашият герой", за пореден път ме накараха да се замисля в какво всъщност живеем.

И въпреки всичко има надежда. След труда ни тази неделя се убедих, че принципът на стадото има и хубави страни. Трима се присъединиха към нас; всички преминаващи ни похвалиха, а имаше и обещания и планове относно това какво и как да почистим другата седмица по време на „официално определената за това дата"...

-----------------------

„Не е задължително да си луд, за да живееш в България, но помага".

Oще: градинка  добро дело  кауза  почистване  пред блока 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 07.04.201116:11

Е браво на теб Усмивка Много хубава е и снимката и градинката...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 06.04.201120:31

Е нали се разбрахме, че ще чистиме. Дай сега още 10 статии по темата...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани