Центърът на София: Прекрояване | webcafe.bg
Webcafe

Центърът на София: Прекрояване

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
12.03.2015, 15:46 (обновена 16.03.2015, 13:38)

1 от 17 снимки Назад Напред

софия център, зона 4

Снимка: © АДА

Градинката „Кристал“ ще е с нови гранитни плочи и места за сядане, като идеята на проектантите от А.Д.А включва и "модерно заведение", което е абсолютно необходимо за младите хора, събиращи се там

Новите дрехи на централната градска част на София са прекроени в малко по-изчистен вид, но основната дизайнерска линия остава на принципа „кръпка до кръпка".

И изглежда, че това няма да се промени в дългия процес по съгласуване и одобрение на проектите, спечелили конкурса на Столична община през миналата година. Градската трансформация, припомняме, се прави заради интегрирания план за развитие на столицата с европейски средства - 50 милиона лева.

Заради прибързаното й провеждане и липсата на техническа аргументация от страна на журито, КЗК отмени заповедта на главния архитект Петър Диков за одобрение един от четирите проекта - победители - за спорния тунел под жълтите павета при бившия Царски дворец.

Така останаха само три „зони", като на пръв поглед единственото общо между тях са светлобежовите гранитни павета и плочи

Преработените версии бяха представени пред професионална аудитория в Направление „Архитектура и градоустройство", подбрана авансово с покани, а единственият гражданин бе Аделина Свещарова, майката на загиналия преди 10 години от токов удар във фонтана на ул. „Граф Игнатиев" Веселин Маринов.

Историята е болезнена, но не е единствената причина, поради която екипът на студио А.Д.А иска да премахне фонтана - убиец. На негово място ще бъде поставен паметникът на Петко и Пенчо Славейков, за да се превърне в основен акцент на бъдещата пешеходна улица „Граф Игнатиев", изцяло павирана и само с трамвайно преминаване.

Коригираните предложения включват площад „Славейков" да се използва от търговците на книги само три дни в седмицата - петък, събота и неделя, а през останалото време като открито кафене. Сегашните олющени навеси ще бъдат заменени с олекотена стъклена конструкция.

Зеленчуковият пазар при градинката на църквата „Св. Седмочисленици" ще се премести на отсрещния тротоар, а търговците ще могат да го използват само в петък. Основното му предназначение ще бъде кафе-тераса с малки маси по европейски тертип, обясни авторът арх. Иво Пантелееев.

В самата градинка ще бъде поставен паметник на жертвите на комунистическия режим, а до алеята при МВР - паметник на загиналите полицейски служители.

Ул. „Шишман" ще е „споделена зона" между коли и пешеходци, макар такова правно понятие все още да няма. Движението по улиците "Солунска" и "Шести септември" ще се регулира до 30 км в час, за да се "стимулират" бързащите водачи да минават за по-пряко през центъра.

Градинката „Кристал" ще е с нови гранитни плочи и места за сядане, като идеята на проектантите от А.Д.А включва и модерно заведение, което е абсолютно необходимо за младите хора, събиращи се там.

Пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски" ще е пешеходна зона с гранитни павета и ексцентрично осветление от пилони, високи 18 метра. Първоначалната им височина бе 20 метра, но след направени корекции от страна на журито е намалена. Трафикът ще се осъществява само от задната страна на храма.

Игра на паметници

Поставеният преди две години Паметник на българските опълченци (откъм ул. "Г.С. Раковски) ще бъде премахнат - не е ясно къде ще бъде разположен. Място ще се търси и на бъдещата 6-метрова статуя на цар Самуил, кулминацията на честванията за 1300 години от смъртта на владетеля, с което София задмина Скопие.

Спортът и градът

Победителят в конкурса за Зона 1 - арх. Стефан Добрев, предлага изграждане на допълнителна трета лента за движение по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" от Орлов мост до Националния стадион „Васил Левски". Той на няколко пъти увери, че няма да се налага "изяждане" на зелени пространства, тъй като сегашното трасе за движение било достатъчно широко.

Спорното кръгово движение при стадион "Васил Левски" остава - и няма да бъде регулирано от светофар. В пространството вътре ще се образува Площад на спорта, а зеленият пояс по протежение на бул. "Евлоги и Христо Георгиев", макар и къс по дължина, ще събере няколко тематични площада - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис, шах, бокс и борба, амфитеатър, сезонни градини и "зони за отдих".

И Добрев, и Пантелеев не дадоха достатъчно убедителни отговори на въпроса как двете зони ще комуникират взаимно и няма ли да създадат драстични разлики в градската среда, след като бъдат реализирани. Двамата изтъкнаха, че се стремят да използват еднакви настилки от гранит.

Трите проекта ще преминат през съгласуване с експертния съвет на НАГ, Министерството на културата, комуналните дружества и през пореден кръг на обществено обсъждане, така че е възможно крайният резултат да бъде различен. Засега изглежда само козметичен.

Или както казва Бойка Къдрева от екипа на арх. Петър Диков: "Някой неща не подлежат на препроектиране и коментари".

Oще: алея на спорта  градинка кристал  градоустройство  граф игнатиев  национален стадион  площад славейков  софия  столична община  улица шишман  фонтан на славейков  център на софия 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.03.2015, 10:36

3 popkaro | 13.03.201510:40

Уважаеми провинциалисте, писал статията. На снимка номер 2 не е НДК, а църквата Св Александър Невски. Намига
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

2 Vasil Atanasov | 12.03.201522:29

Не виждам нищо грандоманско в проектите. Заявяват се намерения, които реално ако се изпълнят наполовина, пак ще е добре. Това е политическо говорене, не е нещо ново. Например автоматизираните паркинги на ул. Оборище когато ги видя, тогава ще повярвам. Много щастлив
Има проблем в центъра на София, който се усеща, когато човек тръгне да го обикаля пеш цял ден (примерно развеждайки гости от чужбина). Има вече приятни места (като градинката Кристал, Ариана, площада пред народния театър, НДК и т.н.), но проблемът е, че не са свързани. Неизменно в някакъв момент стигаш до преходи по тесни и разбити тротоари, където едвам се размина човекопотока.
А придвижването с кола е друг проблем, особено в пиковите часове по Канала можеш да си висиш 30 минути, докато се измъкнеш към бул. България или бул. Сливница. Затова разширението му е наложително.
Проектите изглежда да адресират точно тези проблеми. А за липсата на паркоместа няма какво да говорим. И чудеса да направят, баш в центъра паркирането все ще си е проблем. Както във всеки голям град.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 12.03.201517:46

Вместо да търсят практични решения за нуждите на жителите, архитектите творят проекти сякаш само за да се хвалят пред други архитекти. А темите на града са ясни - паркиране, придвижване пеша и с велосипед/детски колички. Кому са нужни тези грандомански проекти наистина не мога да проумея, поне за местната власт изглежда, че се стреми да получи одобрението на избирателя и явно последният предпочита да тъне в кал като се прибира вкъщи, но поне да демонстрира нови дънки...
   

оценка

+4 -1