Лабиринт 500 | webcafe.bg
Webcafe

Лабиринт 500

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
26.05.2015, 17:41 (обновена 09.06.2015, 12:46)

1 от 8 снимки Назад Напред

Постоянна експозиция на Националния музеен комплекс

Снимка: © webcafe.bg

Скулптурата „Майка с дете“ на Кирил Шиваров, на заден план – картината „Голо тяло“ на Никола Ганушев

„Още малко, айде стига. Дръжте се сериозно, бе".

Думите пробиват всеобщия кикот, някъде между платната на абстрактния Димитър Парушев и скулптурите на Емил Попов, в лабиринта от бели коридори на новия Национален музеен комплекс.

С назидателен тон девойка, полу-гид и полу-укротител едновременно, опитва да надвика своите съученици, отегчени до крайна степен от часовете зяпане. Магията вече е напуснала някои от тях - насядали по стълбите, те просто чакат останалите от групата да приключат музейната обиколка.

А тя просто не може да бъде кратка - с 1700 експоната - европейски Ренесанс, българско Възраждане, модернизъм, скулптури, африкански маски, мини-тотеми, японски графики, индийски божества. Количественото струпване наистина може да ви докара главоболие от образи и цветове или най-малкото съжаление за още неотвореното кафене на последния етаж.

Петър Стоянович официално е опроверган - има с какво да напълним българския „Лувър", и то толкова много, че направо свят да ти се завие. Ако сте решили да посетите „Квадрат 500", направете го с поне четири свободни часа и с празна глава.

И си отваряйте очите внимателно за малките надписи - музеят е голям, а находки дебнат отвсякъде.

Защото току-виж сте пропуснали младежката живопис на световния провокатор Христо Явашев - Кристо, някое малко съвършенство на скулптурата от Огюст Роден или прочутия портрет на Неофит Рилски от Захари Зограф - най-старото произведение в Палата на културата, който обединява Галерията за чуждестранно изкуство с реконструираната сграда на бившия ВМЕИ „Ленин".

В другия край на сградата се мярва акад. Светлин Русев с финални наставления. Помощници трескаво поставят табелки под картините и бършат витрини. Текат последни ремонти. Поставят се пожарогасители на аварийните изходи.

На финалната права липсата на ориентири между етажите и на повече информация за изложените произведения изглежда дребна работа, но за доста посетители това се оказва проблем, тоест безидейно лутане.

„Извинете, къде е изходът? А как се излиза на двора?"

Най-скъпият, мащабен и одумван културен проект за последните 30 години - от построяването на НДК насам, отроче на 7 министри на културата с различни цветове и струващ 27 милиона лева, буквално гъмжи от народ - и от изкуство.

Ученици, студенти по изкуства, млади двойки, възрастни хора, туристи и един баща с двамата си синове - това бяха част от авансовите посетители на сградата преди официалното откриване на 28 май.

Произведенията в музея са представени хронологично, смесвайки български автори с чуждестранни, което даде ефект на объркване за някои посетители, дошли с целенасочена идея.

Наличието на няколко празни зали оставя надежда за дебют на млади автори, но това все още не е ясно, тъй като концепцията за управление на музея, с която бе натоварен акад. Светлин Русев, така и не бе представена официално.

Самият той се похвали, че лично е подредил представителната експозиция на „Квадрат 500", което му отнело 2 месеца. Според директора Слава Иванова новият музей скоро ще съперничи на големите и утвърдени музеи в Европа, а защо не й в света, а в бъдеще предстои да видим интересни частни колекции и гостуващия изложби от други музеи в страната.

„Квадрат 500" ще бъде открит само с три страни

За Южното крило, където се помещава нощно заведение, все още се търси европейско финансиране - приблизително 16 милиона лева. Очаква се там да бъде поместено съвременното изкуство, както и временните изложби. В крилото ще има библиотека, както и „аудиториум" за конференции и дебати. Засега обаче книжарницата в музея остава празна, тъй като на тръжната процедура не се е явил нито един кандидат.

Музеят обединява фондовете на Галерията за чуждестранно изкуство и Националната художествена галерия, която вече е със статут на филиал, въпреки 130-годишната й история.

Сливането предизвика брожения в арт средите, както и оставката на Иво Милев, зам.-директор на НХГ, според когото в културната политика се налага социалистически маниер на управление. Тяхното опасение е, че на практика, с такава богата представителна експозиция, т.нар. БГ Лувър ще убие конкуренцията. Още повече, когато от следващата година музеят ще получи перо за откупки в бюджета.

Макар и лентата все още да не е прерязана, „Квадрат 500" вече е гигант, който засенчва останалите музеи и галерии - с 28 зали и общо 42 000 експоната от четири континента.

Затова не смятайте, че може да минете с един гастрол в лабиринта на изкуството.

Oще: вежди рашидов  възраждане  иван мърквичка  изобразително изкуство  квадрат 500  музей  национален музеен комплекс  ренесанс  светлин русев 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.