Летят последните таксита | webcafe.bg
Webcafe

Летят последните таксита

Константин Вълков*
13.08.2014, 14:25 (обновена 12.12.2014, 15:30)

1 от 6 снимки Назад Напред

uber taxi

Are you talking to me? Да, драги ми таксиджия, на теб говори Uber. Чакат те тежки дни. (Вижте галерията)

На 16 март 2001 година Стоян Терзийски излиза от дома си в пет и половина сутринта, качва се в таксито и започва дневната смяна. Денят не се различава от другите, освен че в ранна утрин е спрян от инспектори на ДАИ за проверка на документите. Стоян събира адреси, като останалите си колеги. Няколко часа по-късно нито един от колегите на Стоян няма да работи, а ще протестира пред парламента с искане за оставка на тогавашния вътрешен министър Емануил Йорданов и на правителството на Иван Костов. Причината - една от големите трагедии на прехода - убийството на 3-годишния син на Стоян, Пепи, случило се същата утрин.

В онзи ден единствено самопризнанията на майката не свалят кабинета.

Другият голям таксиметров протест, който помним, е от февруари 2007 година, когато убийство на таксиметров шофьор бързо събира над 500 автомобила в центъра на София. Вътрешен министър тогава е Румен Петков.

През годините има и други синдикални действия и спонтанни протести, някои от които сигурно дори по-многобройни и свързани с чисто икономически условия - било то нови медицински изисквания, лицензионни такси, решения за възрастта на такситата (която, впрочем, бе предизборно увеличена от последното Народно събрание от 10 на 15 години, за да можело таксиметровите шофьори да си поемат "глътка въздух").

Но не са се събирали много таксита, които откровено да протестират срещу конкурент в бизнеса или нова държавна регулация, която застрашава доходите им.

Не е имало такъв протест, ала той наближава.

Придвижва се като бавен влак, тръгнал от западноевропейска гара, който обаче в един момент все пак ще достигне до Централна гара.

Подобни таксиметрови протести заливат цяла Европа и няма никаква причина България да бъде подмината.

Имаше доскоро основателно обяснение, защо България не е засегната - тогава все още се носеха слухове, че основната причина за тези протести - компанията за превоз Uber - ще влиза в България. Сега, когато това е факт, мащабното излизане на таксиметрови шофьори на улицата е само въпрос на време.

Uber конкуренция

Според обяви в социалната мрежа LinkedIn американската компания Uber, която предлага превоз по заявка, вече търси хора за работа в България. С две думи - страшилището вече е намерило убежище в София и всеки момент ще се покаже на светло.

Uber е умната, чиста, приветлива и добре организирана конкуренция на традиционното такси, която предлага по-високо качество, в повечето случаи на по-ниска цена.

Когато сравняваш Uber с такситата в Европа може и да не намериш кой знае каква разлика, но ако съпоставиш 15-годишна Шкода или раздрънкан Опел с нов автомобил и симпатичен шофьор, амплитудата се увеличава. Като добавим към това, че една от основните примамки на Uber е рейтинга на шофьорите, който клиентите дават, сами разбирате, че навлизането на Uber в България ще се забележи.

Uber ще създаде конкуренция и сред самите шофьори.

Като се разчуе - знаете, само с едно споделяне по радиостанциите, че в Uber получаваш възможност за работа далеч по-бързо и изгодно отколкото в традиционна такси компания, пък и клиентите са по-заможни (трябва да използваш смартфон за поръчка на Uber, изисква се регистрация на сметка, предполага се, че не си досаден, пиян и безпаричен клиент), самите собственици на такси компании също ще настръхнат.

Реалността е жестока и дори Робърт де Ниро като истинският шофьор на такси би попсувал.

Защото битката е класова. Класическите таксиметрови шофьори, тия дето познаваме от соца, абсолютните шофьори-професионалисти, минали изпити и какво ли още не, изведнъж получават удар по главата и насреща им изниква нова конкуренция - студенти, пенсионери, полу-професионални шофьори или дори техни доскорошни колеги.

Приятели, които изкарваха хляба си като таксиметрови шофьори във Виена, са разказвали колко жесток е изпита - трябва да знаеш наизуст всевъзможни щрасета, бецирги и маршрути, за да получиш тапия. В Лондон е още по-кошмарен, подобно е и в други градове.

Някакво европейско проучване беше доказало, че шофьорите на таксита в основните европейски градове имат удивително развита памет и необичайно добре развити части на мозъка, точно заради трудните изпити.

Тъкмо си взел изпита, а драмите продължават - такса за лиценз, кредита на колата, ремонти, застраховки, разходите не спят. А изведнъж някакъв тип с GPS, мобилно приложение и луксозна кола се появява на пътя и безцеремонно започва да краде клиентите. Не плаща такси, не се интересува от компанията-майка, не се отчита на никого.

Uber цака и не се замисля.

Срещу традиционният занаят се изправя безплатно мобилно приложение, през което си поръчваш най-близкото такси. GPS избира най-добрият маршрут. Плащането става чрез данните на дебитната/кредитна карта, която си въвел в приложението.

Единственото, което се изисква от теб като клиент е да оцениш шофьора, който те вози. После най-слабо представителите се шофьори могат да бъдат дисквалифицирани от Uber бизнеса.

Клиентът винаги печели. Uber Alles, дето се вика.

Като добавим към това и новата схема за споделяне на такси с марка Uber, която очевидно ще намали цената за превоз на един пътник, заплахата са класическия жълт таксиметров занаят става жестока.

Are you talking to me?

Да, драги ми таксиджия, на теб говори Uber. Чакат те тежки дни.

Новите технологии са на път да обърнат с хастара нагоре и тази индустрия. Ако доскоро се шегувахме, че доставките на пици и таксиметровите услуги няма как да се аутсорснат в Китай, сега това се случва, но по друг начин.

На практика нищо не пречи на Uber да съществува, освен евентуални драконовски мерки от страна на държавата. Налични са както професионални шофьори, така и такива, които биха искали да поработят, за да припечелят някой лев. Такива винаги ще има. Налични си и клиенти, които биха желали да плащат нова услуга и самото използване на нови технологии за получаването й ги привлича.

Uber няма да срещне трудности в България, то е ясно.

Самите таксиметрови компании, които оперират по традиционния начин, могат да реагират по два начина - първият е като обградят Народното събрание и поискат изхвърлянето на Uber от пазара. Вторият е като създадат технологична система за собствените си таксита, която конкурира Uber.

Като познавате родния нрав, каква мислите, че ще бъде позивната по радиостанциите при първия сблъсък с Uber?

Иначе елементарната предизборна сметка, подобна на тази с увеличаването на срока на автомобилите за такси от 10 на 15 години, показва следното - ако само в София има 7-8 хиляди таксита, това са примерно 30-ина хиляди души заедно със семействата им.

Обещай, че ще възпрепятстваш Uber в София и привлечи на своя страна шофьорите. 30 хиляди гласа са си 30 хиляди гласа. Не че самите таксиметрови шофьори в София знаят какво е Uber - показва моят скромен експеримент - но това е друга история.

Скоро ще научат.

(дали отнесоха надалеч огражденията пред Народното събрание?)

*Авторът е програмен директор на Дарик радио


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.12.2010, 10:41

46 Rumen Blagoev | 09.12.201414:31

Не могат да направят това с цел предизборно застраховане. Юбер шофьорите нямат ли семейства. А клиента, който е в десетки пъти повече количество на чия страна ще застане?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2014, 12:35

45 Andi87 | 21.08.201411:14

pinkglass , напълно подкрепям коментара ти за статията... Мега пресилена и бъкана с неточности... Още повече, че цените на такситата в България са с пъти по-ниски от тези в Лондон, Ню Йорк, Москва и пр., че Uber не знам как могат да я подбият и да са на плюс...

Иначе от българските приложения горещо препоръчвам TaxiMe, защото ти пращат най-добрия шофьор сред всички такси компании (който е близо до теб, разбира се), докато в Taxistars те возят случайни таксиджии само от 1, най-много 2 фирми...

Малко повече инфо може да прочетете тук:
Стрелка http://www.dnevnik.bg/blogosfera/post.php?id=17491
Стрелка http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2014/02/07/2236711_taksi_pet_zvezdi/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

44 sim4o | 17.08.201413:18

42 Bichkiiata | 16.08.2014 01:34

sim4o

нищо лично, ама туй как си го публикувал, гаче някой е преял с мусака и ....
---------------------
Абсолйтно вярно!
Ей така сме принудени - ЗАРАДИ НИЗШИТЕ ДУХОМ да пишем в един постинг различни неща ..
Щото - ако отговоря на Мануелчето за къпането .. отделно ..
И на Форумния Идиот - Оня Дето Го .. за това, имат ли руските програмисти, подобни приложения зда айфони и има ли в Русия - ЮБЕР .. отидоха 2-3 поста .. ама
"Не, не можем да четем повече от3 поста .. ние сме си с ограничения в паметта.."!
И така - всичко трябва да ми е съкратено! .. ето до къде ни довежда повсеместната идиотщина и неграмотност .. и ние не можем да си развием мисълта!

Благодаря, за съчувстието приятелю .. имах нужда от разбиране!

Поздрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.08.2014, 17:02

43 pinkglass | 16.08.201417:16

Силно преувеличена статия! Странно защо черния ПР е по-търсен в медиите отколкото добрите новини! А те са много за такси индустрията, Интернет технологиите и маркетинг влизат и тази индустрия. В БГ и по света вече има стотици приложения и системи, които предлагат предимствата за потребителите, такси компанииите и шофьорите. Не случайно българските приложения са на предни места в Европа, УБЕР не се оглеждат за клиенти в БГ, а за програмисти, от медиите просто не видяха, че УБЕР търсят 40 човека за своя софтуерен екип. Първите 5 човека вече прескочиха при тях от българския офис на друга световна софтуерна компания. За съжаление софтуерната ни индустрия май се оказва една от малкото, която има шанс да прескочи мащабите на българската ни действителност.

За българските приложения повече можете да видите на таксистарс.нет и такси.ме

или от статия на същия в автор в 5in5.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1295020
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

42 Bichkiiata | 16.08.201401:34

sim4o

нищо лично, ама туй как си го публикувал, гаче някой е преял с мусака и руска салата и после ги е върнал на масата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

41 sim4o | 15.08.201412:17

Manuela Gerenova | 15.08.2014 10:21

Дедо, къпането е за буржоазията, остави ги тия привички на гнилия западен свят... "
---------------------------
Мануелче, твоята адашка от Югозападния Университет - Мануела Монева, как стоя некъпана !!
.... "Не ни гонят, но ако излезем повече няма да можем да влезем. Не можем да си вземем храна, не можем да си отидем до вкъщи да се изкъпем, съобщи Мариела Монова, която е една от заключените вътре
.."
Като се налага - и си некъпан .. що да правим! Истинският Демократ и радетел на Западни ценности, по това се познава .. че е некъпан!

Но (да се върна и към статията) демократът не ползва приложение за смартфон, с което може да вика такси , разработвано от руснаци! Примерно - това ...

https://wheely.com/en/about/
само на Юбер е!
От друга страна .. що ми се струва,че Юбер МНОГО ДОБРЕ ще бъде посрещнат в България и авторът на статията въобще не е прав .. ето защо!

Константин Вълков* 13.08.2014, 14:25 (обновена 15.08.2014, 07:45) : .."във Виена, са разказвали колко жесток е изпита - трябва да знаеш наизуст всевъзможни ... маршрути, за да получиш тапия.
В Лондон е още по-кошмарен, подобно е и в други градове. Тъкмо си взел изпита, - ....изведнъж някакъв тип с GPS, мобилно приложение ... се появява на пътя и безцеремонно .... Не плаща такси, не се интересува от компанията-майка, не се отчита на никого.
Uber цака и не се замисля. Uber Alles, дето се вика...
Are you talking to me?
Uber няма да срещне трудности в България, то е ясно. ..."
-........................Ето и проблемите на Вили в Лондон и Русия ...

... "Почему на ваших машинах нет символики такси и таксометров wheely.com› Вили› FAQ Вили — сервис личных водителей, а не такси. Мы не работаем с наличными ... "

Но съдът в Берлин, вече реши .. НЕ МОЖЕ следното.. "изведнъж някакъв тип с GPS, мобилно приложение ... се появява на пътя и безцеремонно .."
.. И какъв е тоя аджеба сервис личных водителей" ..
И защото си има Закон в Берлин и ако ще осъществяваш ПРЕВОЗ НА ХОРА трябва да си имаш и данъчно регистриран апарат, и да си лицензиран , и колата ти да е обозначена по определен начин и по определен начин оборудвана , и да си взел изпити, и какво ли не ...
"ЮБЕР" - да .. за лицензираните таксиметрови фирми .. които са си обозначили колите и чиито шофьори са минали курс за Първа Помощ ...иначе "Uber цака и не се замисля. Uber Alles, дето се вика.." май става обратно в Берлин и Брюксел - колите на ЮБЕР - по 15 000 евра глоба ... после, ако продължават нелегална дейност - затвор!

А ЗАЩО в България няма да е така и ЮБЕР или руската система Вили, ще бъдат горещо прегърнат от разни пичове??? .. Ами защото тука е България а не Берлин!

И дали ЮБЕР сам по себе си, ще доведе до повишаване на качеството ,за превозвания клиент?? Много щастлив Много щастлив

Точно обратно - ще се избягва от регулация и лицензии .. но това е МОЕ МНЕНИЕ не ща да го натрапвам ..

А на тъпия Идиот - още веднъж да кажа .. да, има и руски системи, подобни на ЮБЕР и даже програмите за Андроид , са им уж по-добре написани и интерфейсът по-удобен .. така се говори ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

40 Manuela Gerenova | 15.08.201410:21

Дедо, къпането е за буржоазията, остави ги тия привички на гнилия западен свят...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 09:28

39 Theodora | 15.08.201409:18

И какво...пътуването с такси ще стане скучна работа...
Ако всички шофьори слушат класическа музика в колата и имат обноски като шофьора на английската кралица тази услуга ще загуби част от чара си Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

38 Ролинс | 15.08.201400:40

dedo adji | 14.08.201422:24

Неуместно е да сравняваш Варна с Виена или Лондон. Мащабите са много различни.

А от опит казвам, че вече си има стандарти за таксиджиите и са елиминирани тези които пушат в колата, дънят чалга и ходят по потници.

Това

https://www.youtube.com/watch?v=MlNObP0Q1oM

беше преди повече от 10 години.

Последният път, когато ме вози някакъв по-странен тип беше в София, ОК супертранс, и човекът ми се струваше малко пиян, но може и да съм си направил грешен извод от говора му. Като изключим това, не мога да се сетя последния път, когато не съм бил доволен от техните услуги. Може би преди десетина години не разбирам
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

37 dedo adji | 14.08.201422:28

За Scooby Doo
Все пак, по-сигурно е да я окъпеш ликчно.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани