Моят дом е моята галерия | webcafe.bg
Webcafe

Моят дом е моята галерия

Lifecafe
22.11.2014, 22:35 (обновена 03.12.2014, 20:49)

1 от 12 снимки Назад Напред

Casa Tabarelli Преоткриване

Къщата на мечтите Casa Tabarelli оживява в СКЛАДА в специална експозиция, наречена "Преоткриване"

Домът на семейство Табарели не просто е тяхната крепост. Това е къщата на мечтите, галерия на уюта, в която веднага бихте се влюбили. Но преди да ви разкажем по-подробно за нея, нека започнем отдалеч - от отрупаните с лозя хълмове край китното село Корнаяно, в района на Болцано, Италия.

Представете си зеленината и високите каменни стени, зад които се намира най-добрата гледка към пасторалния пейзаж - балконите на Casa Tabarelli, един от шедьоврите на съвременната италианска архитектурна.

Що е то

Едноетажната къща с взаимосвързани покривни платформи, с различни височинни нива на стаите, с плъзгащи се стени - шарнирни панели и абстрактен таван, е световен образец, откакто е завършена през 60-те години на миналия век.

По това време Джани Табарели скъсва с традициите и насочва семейната компания за обзавеждане към нови форми и материали, а не към копиране на класиките, с които Италия толкова се гордее. Фамилията започва да търси архитект, който да създаде също толкова нетрадиционна къща.

Тя е проектирана от педантичния Карло Скарпа, архитект от венецианската школа и всепризнат модернист, който издига детайлите в култ, тъй като след Втората световна война работи по множество реконструкции на великолепните дворци и сгради в града на гондолите.

Съвсем типично, бихте казали, за страната на Ботуша, която никога през световната история не е слизала от авангарда на архитектурата, дизайна и интериора. Там обичат да казват, още от Древния Рим насам, че робът се бори за свобода, а свободният човек - за съвършенство.

Всяко нещо там е подбрано с вкус - от скулптурите в градината до кухненската маса. На пръв поглед къщата прилича на сборище от стилове, форми и цветове, но всички те - от аудио системата до столовете на френския провокатор Марсен Дюшан - създават едно произведение на изкуството с размера на малък дворец.

Вижте я

Къщата на Табарели не е толкова позната у нас, затова кураторите на СКЛАДА са подредили интересна изложба, която включва снимки на къщата, илюстрации и текстове, отпечатани върху дърво, видео и реални обекти.

Екипът на OKOLO посети едноетажната къща през 2011 г. и направи снимки, засне видеоматериал и документира пространството. Сега OKOLO представя тази къща чрез арт инсталация, която предлага визуално пътешествие из нея и сред мебелировката ѝ, и ни запознава с легендите, живота и работата на стопаните ѝ.

Може да разгледате стаите, декорирани с майсторски картини и модернистичните мебели единствено в "Casa Tabarelli Преоткриване" - наредената специално за СКЛАДА експозиция. Адресът, както е известно, е ул. "Г.Бенковски" № 11, София.

Oще: casa tabarelli  архитектура  италия  склада 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани