Ударна реконструкция връща НДК в 21 век | webcafe.bg
Webcafe

Ударна реконструкция връща НДК в 21 век

ема ивановаЕма Иванова
23.11.2016, 16:19 (обновена 25.11.2016, 13:28)
ндк, ес

Неремонтирана от създаването си преди 35 години, сградата на НДК трябва да бъде подготвена за Председателството на Съвета на Европейския съюз за 9 месеца

От януари до юни 2018-та година България ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, което покрай всичките задължения на страната означава и домакинството на редица формални и неформални срещи на високо и работно равнище. При това България поема щафетата от Естония с 6 месеца по-рано от предвиденото, заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

За ключова сграда, която да поеме функциите по посрещането на делегациите, донякъде резонно - поради нейното местоположение и подходяща за целта архитектура - в края на миналото лято беше избрана сградата на НДК.

С термина "ключова" сграда се дефинира локацията, в която ще бъдат проведени всички основни срещи във връзка с Председателството.

Задачата е много сериозна, тъй като се очаква в рамките на половин година у нас да пристигнат около 20 000 висши европейски чиновници, държавни глави и министри.

В настоящия си вид обаче, Дворецът категорично не е подготвен за посрещане на вископоставени, а и изобщо за посрещането на международни политически делегации.

По тази причина в НДК предстои преустройство и адаптация на сградата с оглед изискванията на това домакинство.

На специална пресконференция в сряда ръководството на НДК представи идейния проект за преустройство на сградата, разработено от фирмата, избрана за изпълнител на обществената поръчка за реконструкцията - "Галчев Инженеринг".

Пресконференцията в зала 3 на НДК беше илюстрирана от виртуална реалност. Всеки журналист можеше да разгледа в 3D как ще изглежда вътрешността на Двореца след по-малко от година / Снимка: НДК

Пресконференцията беше локализирана в зала 3 на седмия - предпоследен - етаж на Двореца, като изрично беше подчертано, че именно това ще бъде най-голямата коферентна зала, където в продължение на 6 месеца най-влиятелните мъже и жени на Европа ще решават съдбата на континента.

През октомври "Галчев инженеринг" ЕООД спечели конкурса сред пет конкурентни фирми за изпълнител на ремонтните дейности в НДК, след като участва самостоятелно в търга и предложи цена от 16.5 млн лева без ДДС, която беше по-висока от предварително обявената стойност 13.9 млн с ДДС.

На пресконференцията беше обяснено, че експертната комисия е оценила най-високо предложенията на "Галчев инженеринг" заради най-добрата техническа концепция спрямо предложената цена, както и заради заявеното желание извършването на ремонтните дейности да не пречи по никакъв начин на културната програма на НДК - която няма да бъде прекъсвана, въпреки вероятните технически затруднения.

Снимка: НДК

Реконструкцията на НДК предстои ще бъде действително "ударна", тъй като за преустройство и адаптация на сградата има едва 9 месеца.

Проектът, който е изработен от архитект Любомир Станиславов - също присъстващ на срещата с журналисти - вече е факт. От януари, по думите на Любомир Галчев - управител на "Галчев Инженеринг" започва техническата работа. Според проекта до края на септември 2017-та трябва да бъдат завършени до край ремонтните дейности.

А те ще включват ред амбиционзни начинания.

От първостепенно значение е реконстуркцията и основното преустойство на зала 3 и нейните две прилежащи зали - зала 3.1 и 3.2.

Основната зала за Председателството - зала 3 би трябвало скоро да изглежда така / Снимка: НДК

Зала 3 има амбицията да се превърне в най-модерния конгресен център в България, а в европейски план има потенциал по удобство, големина и функционалност да превъзхожда настоящата зала на Европейския съвет в Брюксел. Изцяло ще бъде обновена и информационната система, като ще бъдат монтирани най-нови екрани - 5 на брой.

Предстои също преустройство на зала 4. Зала 6 пък ще бъде реновирана с цел използване за пресконференции и интервюта.

Преустроени ще бъдат още зали 7, 8, 9 и 10 - като зала 10 се предвижда да бъде използвана за срещи на експертно и управленско ниво.

В НДК ще бъде изградена модерна BMS система, с която сградата ще влезе, по думите на архитект Станиславов - от аналоговата в дигиталната ера, като при това се осигури енерийната й ефективност.

Към момента вход А6 изглежда така

Предстои преустройство и на вход А3 и А6.

Вход А6, който е на ниво 1, ще бъде предназначен изцяло за нуждите на премиери и президенти. Над този вход ще има стъклена козирка, издигната на височина 8 метра. Той ще бъде достъпен и с автомобили и ще служи и за контактна зона между държавниците и журналистите.

Централното фоайе също подлежи на обновяване, въпреки че не попада в пространствата, които ще се използват за целите на Председателството.

Така ще изглежда централното фоайе на НДК след по-малко от година

Според проекта предстои мраморните настилки да бъдат рабилитирани чрез шлифоване, фугиране и запечатване, а осветителните структури да бъдат сменени с LED лампи. Изобщо по осветлението се очаква изключително сериозна работа, тъй като само в куларните пространства на НДК има над 15 000 крушки. Те ще бъдат сменени с LED лампи, които са значително по-енергоспестяващи.

Таваните на централното фоайе в момента / снимка: Webcafe

При обновяване на куларните пространства акцентът ще падне върху двете странични фоайета - източното и западното, където всички стъклопакети на окачената фасада ще се подменят. За нуждите на Председателството ще се използва само западното фоайе, което ще представлява открита площ за неформални срещи и почивка на делегатите.

Ще бъдат обновени и терасите, като част от продължение на куларните пространства. За тях се предвижа подмяна на настилките и рехабилитацията на парапетите.

Предстои и пълна реконструкция на ресторантската част на последния етаж, включително и възстановяване на замислената по оригинален проект "кухня майка", която е в оригиналния проект, но никога не е била използвана.

Ресторантът на 8-мия етаж след преустройството

Терасата, прилежаща и към ресторанта на ниво 8, също ще бъде реновирана, като ще бъде закрита, за да удовлетворява нуждите на делегатите и при по-лоши атмосферни условия.

Ще има по-скоро козметични ремонтни дейности по фасадата, като тя ще бъде изчистена и запчатана и ще се разчита на ефектно осветление с цвят.

Ремонтът изисква и смяна на настилките, които, по думите на арх. Станиславов - не са от произведени от най-качествения материал. При новите настилки няма да се прави компромис с качеството, като са избрани най-добрите възможни материали.

Това е най-мащабното преустройство на вътрешността на Двореца от построяването му преди 35 години, което означава и множество предизвикателства и трудности.

"Пред този проект има много неизвестни", обясни по време на пресконференцията изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

По думите му "в тази сграда не се знае какво се крие зад стените", нито какво може да се очаква като проблеми. Въпреки това, той обясни, че не приема "липсата на средства", нито на време като извинение.

Според арх. Станиславов вероятно няма друго Председателство, което може да се похвали с такава зала, каквато ще бъде зала 3, но най-важните за обществото промени, които ще претърпи НДК, са, че той ще стане ефективен, сигурен, "смарт" и функционален, което ще развие много повече оттук нататък културната и конферентната му дейност.

Промяната на НДК ще доведе и до нов бизнес модел, до повече успехи и до увеличаване на приходите му, убедено е и ръководството.

На този етап отпуснатите средства от Министерски съвет за обновяване и реконструкция на НДК са 17 млн. лв, стана ясно на пресконференцията.

Но стойността на обновяването и реконструкцията ще е минимум 20 млн. лв. Само за техника за конгресно-конферентна дейност засега са дадени 3.5 млн. лв, по думите на Боршош. Затова и предстоят още срещи на правителствено ниво.

Снимка: НДК

"Няма вариант парите да не стигнат", смята изпълнителният директор на НДК. "Пазейки сградата, развивайки я, ние пазим и своята държава, предвид значението на Председателството за Европа".

Oще: адаптация  архитектура  българия  дворец  делегати  делегации  ес  идеен проект  инфраструктура  култура  ндк  председателство на съвета на ес  реконструкция  съвета на европа 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2012, 16:58

3 kaka | 24.11.201618:00

Коментар за заглавието: Откъде се ВРЪЩА НДК в 21 век? От 22-ри?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 23.11.201623:09

Пълен боклук е сградата и пълен боклук ще си остане.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.03.2012, 11:08

1 цезар | 23.11.201617:58

добре, вдъхват ми доверие като хора, които знаят какво и как да направят, очакваме положителни резултати и дан повлекат крак така да се работи за България
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани