Идеи за Борисовата градина - спорт, паркинги и атракциони | webcafe.bg
Webcafe

Идеи за Борисовата градина - спорт, паркинги и атракциони

Webcafe.bg
21.05.2015, 15:16 (обновена 03.06.2015, 17:08)

1 от 9 снимки Назад Напред

Борисовата градина

Вижте в галерията визуализация на идейните проекти на 7-те участници в конкурса на Столична община и част от предложенията им

Борисовата градина, т.нар. бял дроб на София, е на път да претърпи голяма трансформация. Плановете са в далечно бъдеще време, но сред идеите има страхотни бисери, като амфитеатър, наблюдателна кула, "ТВ планетариум" и имитация на „скален каньон", който същевременно е шумоизолираща стена за катерене по протежението на бул. „Драган Цанков".

Амбицията на общината е да приеме Подробен устройствен план за регулация на зелената територия от 350 хектара, атакувана многократно през годините заради особено апетитните й терени - и от мащабни намерения за строителство, и от дребни търговци без разрешение. И за целта е обявен идеен конкурс.

Ясно е, че Борисовата градина има нужда от промяна, защото е претрупана в частта при Орлов мост (историческа) и неглижирана в другия край при гара „Пионер" и т.нар. Ловен парк. Няма нито една велоалея. В момента там изчезват растителни видове и цветни масиви, макар едно от миналите й предназначения преди повече от век е на разсадник - Дендрариум.

В същото време проектите „обогатяват" градската дневна с нови придобивки - паркинги, алеи и постройки - за култура, образование и спорт.

Акцентите падат върху спорта, въпреки множеството такива съоръжения в момента, макар и в незавидно западнало състояние, и върху „атракциите".

В първият проект на "НиКонсулт" (те искаха тунел при Царския дворец в отменен проект) изниква нов център за съвременно изкуство и „скален каньон" 2 в 1 - за шумоизолация и за катерене. Cityarch предлага популярния открит бар „Маймунарника" да се превърне в дискусионен клуб, оформяне на Алея на здравето за тичащите, както и атракционно влакче да минава по бившите линии на гара „Пионер" до бъдещата атракционната зона в жк. „Дианабад".

Екипът на арх. Стефан Добрев, победител за една от зоните в конкурса за централната градска част, предлага нов спортен комплекс на мястото на гара „Пионер", през който да минава „Зелен булевард". В проекта влиза открита многофункционална зала до Националния стадион „Васил Левски" с Музей на флората, на фауната и на Борисовата градина, допълнени с Алея на дърворезбата и др.

Седемте фирми, подали проекти, бяха допуснати до конкурса, така че думата имат експертите, назначени в специалното жури на СО. След като се произнесат, победителят в надпреварата ще получи препоръки, за да коригира своите чертежи.

От сега е ясно, че процедурата няма да е лека, защото изисква съгласуване с други институции. Част от територията на Борисовата градина е под опеката на Национален институт за недвижимото културно наследство, който трябва да одобри каквото и да е строителство там. Има и частни терени, например бившето „Софияленд" и плувен комплекс „Мария Луиза".

До 5 юни могат да бъдат подавани мнения и становища по проектите в деловодството на НАГ.

Oще: амфитеатър  архитекти  борисова градина  борисовата градина  коне  сос  софия  спорт  спортни зали  столична община  увеселителен парк 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

2 dimis | 24.05.201522:13

Тези проекти са пълни безумия... Има една много дума, която точно ги охарактеризира - "изгъзици". Най-лощото е, че ще бъдат убити твърде много дървета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2015, 22:14

1 6 simvola | 23.05.201522:22

тия проекти да си ги заврат някъде
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани