3D принтер възстановява руините на Палмира | webcafe.bg
Webcafe

3D принтер възстановява руините на Палмира

webcafeLifecafe
29.12.2015, 11:31 (обновена 29.12.2015, 14:51)
Палмира

Снимка: © Getty Images

Арката в Палмира преди разрушенията на ИДИЛ

Най-големият 3D принтер в света ще възстанови част от руините на антична Палмира, т.нар. Перла на пустинята в Сирия. Древният град бе унищожен от „Ислямска държава", като особено добре запазената Триумфална арка, построена от римските легионери през 2 век, бе безпощадно взривена.

Джихадистите опустошиха безценно археологическо наследство, защитено от ЮНЕСКО и сред най-значимите в света изобщо, тъй като е създадено преди исляма и не се нрави на техния прочит на Корана - Храмът на Бел на 2000 години, храмът Баал-Шамин множество гробници, храмове, статуи.

Откакто превзеха града през май т.г, джихадистите започнаха систематично унищожение на археологически обекти, като същевременно са обвинявани, че търгуват на черния пазар с антики и исторически ценности.

Международната общност осъди това безподобно варварство, но „Ислямска държава" не се спря - взривовете продължиха, римският стадион се превърна във форум за екзекуции, защото Палмира е стратегическа точка на пътя между Дамаск и източния град Деир аз Зор.

С помощта на най-съвременните технологии учени ще създадат точно копие на арката с височина 15 метра, което ще бъде показано в Лондон и Ню Йорк през следващата година. Арката е част от Храма на Бел, огромен комплекс, построен в Римската епоха.

От Института по дигитална археология в Оксфорд ще създадат различни по мащаб копия на арката, а целта е да бъдат предоставени на училища и музеи, така че повече хора да могат да ги видят.

Културно прочистване

„Ислямска държава" демонстрира как разбира наследството на човешката цивилизация още с превземането на Мосул, Ирак, когато запали библиотеката, унищожи 30 религиозни сгради, сред които гробница на Св. пророк Йона, и безценни статуи в местния музей, а след това влезе с булдозери в древния асирийски град Нимруд.

3D принтирането досега не е използвано в сферата на археологията и културно-историческото наследство. Водещите университети Харвард и Оксфорд, в сътрудничество с Музея на бъдещето в Дубай, работят именно в тази посока. С подкрепата на ЮНЕСКО в региона на Близкия Изток бяха раздадени 5000 3D фотоапарати на доброволци, които да снимат наследството в региона. Целта е да се създаде мащабна база данни, която да се използва именно за възстановяване на разрушенията.

 

 

Oще: война в сирия  джихадисти  идил  ислямска държава  културен тероризъм  сирия  тероризъм 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани