Къде в Европа са задължителни зимните гуми? | webcafe.bg
Webcafe

Къде в Европа са задължителни зимните гуми?

Webcafe
31.10.2016, 16:37 (обновена 02.11.2016, 15:25)
път, сняг

Снимка: © GettyImages.com

В кои европейски държави зимните гуми са задължителни, къде са само препоръчителни и в кои закони не се казва нищо по този въпрос?

Смяната на летните гуми със зимни е едно от неприятните задължения за повечето шофьори в България.

Независимо колко е меко времето и дали има циганско лято или не, от 1 ноември се приема, че е добре автомобилът да се движи с гуми с по-дълбок грайфер. Това е така, защото при температури под 7 градуса, летните гуми се приемат за ненадеждни.

При изменения в Закона за движения по пътищата в средата на октомври, депутатите приеха, че използването на зимни гуми и вериги ще е задължително, когато на пътя има сняг и лед. Законът обаче не задължава шофьорите обезателно да сменят гумите през зимата, нито определя точни дати за това.

Съответно, поне на теория, при мека и безснежна зима в някои части на България е възможно да караш с летни гуми и да не отнесеш глоба от 50 лева.

Как седи положението с смяната на зимните гуми в другите европейски страни?

В повечето държави в ЕС използването на зимни гуми не е задължително разписано в закона, точно както и у нас. Има обаче и изключения.

Въпреки че би трябвало да се очаква в по-северните държави зимните гуми да са абсолютно задължителни, се забелязват доста различия в законите в страните от Скандинавския полуостров, препоръчващи това.

Във Финландия зимните гуми са задължителни между 1 декември и 1 март, а грайферите трябва да са минимум 3 мм дълбоки. Само между 1 ноември и първия понеделник след Великден може да се ползват гуми със шипове.

В Швеция зимни или всесезонни гуми с поне 3 мм дълбочина на грайфера са неизбежни между 1 декември и 31 март за всички МПС, включително и ремаркетата. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април и при тежки зимни условия.

В Норвегия няма задължение колите да са със зимни гуми, но пък трябва да са годни за шофиране при зимни условия. От 1 ноември (15 октомври в северната част на страната) може да се използват гуми с шипове, но след Великден това не е разрешено.

Интересно е положението в Дания, където зимните гуми не са задължителни, но може да се ползват шипове от 1 ноември до 15 април.

Исландия не обозначава в закона си период за ползване на зимни гуми, но колата е добре да разполага с вериги за сняг или гуми с по-дълбоки грайфери при обилен сняг или лед. В по-южните райони и при мека зима могат да се използват и само летни гуми, но исладндците масово предпочитат всесезонни гуми. Веригите не се използват, ако причиняват щети на настилката.

В Централна и Северна Европа

В Холандия зимните гуми не са задължителни. Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилките. Същото е положението и в Германия, където зимните гуми са задължителни, само ако по пътищата има поледици или снежна покривка. Грайферите трябва да са с поне 1.6 мм дълбочина, а при по-топло време, можете да карате и с летни гуми. Гуми с шипове не са позволени.

В Австрия между 1 ноември и 15 април е добре да оборудвате колата си със зимни гуми - защото природните условия ще го изискват, а не защото е разписано в закона.

Грайферите трябва да са не по-малко от 4 мм дълбоки и могат да се ползват гуми с шипове, но само между 1 октомври и 31 май, като шиповете трябва да прилягат плътно, за да не увреждат пътната настилка.

С гуми с шипове не можете да се движите с повече от 80 км/ч в града и с повече от 100 км/ч на магистралата, а превозното ви средство трябва да е маркирано със знак, че сте с такива гуми, който се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Глобата за неспазването на това е 35 евро, но ако сте изложили на опасност други участници в движението, тя може да скочи до 5000 евро.

В Полша не се изисква използването на зимни гуми, но силно се препоръчва употребата на зимни гуми или на т.нар. всесезонни гуми през зимата при по-тежки природни условия. Веригите са разрешени, в определени места са задължителни, като в тези райони на пътищата са поставени специални знаци. Употребата на гуми с шипове е строго забранена в Полша.

В Словения колите до 3.5 тона имат задължението между 15 ноември и 15 март и при силен снеговалеж или поледица да са оборудвани във зимни гуми и на четирите колела. Ако се кара с летни гуми в този период, задължително трябва да имате в багажника вериги за сняг, а грайферите ви да са поне 3 мм.

В Словакия зимните гуми са задължителни за автомобили под 3.5 тона - тоест, когато пътищата са покрити със сняг или лед.

В Чехия задължението е от 1 ноември до 31 март автомобилите да се движат със зимни гуми, ако на пътя има значително количество сняг и лед. Грайферите трябва да са поне 4 мм и не могат да се ползват гуми с шипове.

Балтийските републики имат различни закони относно слагането на зимните гуми.

В Естония те са задължителни между 1 декември и 1 март. Препоръчително е да се ползват обаче в по-дълъг период: между 15 октомври и 31 март - и дори между 1 октомври и 1 април. Допуска се и използването на шипове между 1 октомври и 30 април, ако има тежки или извънредни метеорологични условия. Шиповете обаче са забранени между 1 май и 1 октомври.

Подобно е положението в Латвия, където колите трябва да се движат със зимни гуми между 1 декември и 1 март, а грайферите трябва да са с поне 4 мм дълбочина. Шиповете също са забранени между 1 май и 1 октомври.

В Литва зимните гуми не са задължителни по закон, но е постановено, че не могат да се използвт летни гуми между 10 ноември и 1 април. Всесезонните гуми са предпочитани в страната. Не е позволено ползването на гуми с шипове между 10 април и 1 ноември.

Западна Европа

Във Франция зимните гуми не са задължителни, освен ако няма поставен специален знак на пътя. Подобно е и положението в Италия.

В Испания единствено има изисквания през периода 1 ноември - 14 април гумите да са с поне 3 мм грайфер.

Във Великобритания зимните гуми не са задължителни. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове.

Ирландия пък не задължава гражданите да сменят летните гуми със зимни, но шиповете могат да се ползват само при дебела снежна или ледена покривка.

На Балканите

В Хърватия зимните гуми са задължителни между 15 ноември и 14 април, независимо вида на МПС-то и метеорологичните условия. В случай на нарушение на правилата за шофиране при зимни условия, шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 95 евро).

Според най-новите промени в разпоредбите в Румъния от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед без зимни гуми, се счита за нарушение.

Има и държави, в които използването на зимни гуми изобщо не е задължително и не е описано в закона; Това са Белгия, Кипър, Малта, Португалия, Унгария и Гърция.

Ако желаете да прочетете още повече детайли относно къде, как и с какви гуми да шофирате в Европа през зимата, посетете сайта на Европейския потребителски център, където има подробен доклад относно последните разпоредби и промени в законите за движение по пътищата на ЕС.

Във всички случаи тази информация ще ви е безкрайно необходима, ако тръгвате на път из Европа тази зима.

Oще: гуми  гуми с шипове  европа  европейски съюз  евтини гуми  ес  закон за движение по пътищата  зима  зимни гуми  намаление на гуми  настилка  път  пътна инфраструктура  пътуване  скъпи гуми  смяна на гуми  смяна на зимни гуми  смяна на летни гуми 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2015, 00:57

2 Scandic | 16.03.201720:23

Не съм чел законите ня всяка страна в която съм бил, но В норвегия в края на Септември всички са със зимни гуми със шипове. Вклячително камионие и автобусите, но те не винаги са със пипове. Аз лично съм карал камион, който и лятото беше със зимни гуми.
В Швеция е същото, въпреки, че през последните години няма сняг в южната част.
Преди две седмици заваля, малко и бях с летни гуми. Трудно се кара.
Не мислете, че тези хора, които имат 6 месеца зима, са глупави. Да не говорим, че колите се използват много повече от колкото в България.
Никой не е луд да тръгне зимата на път с летни гуми.
Тези две страни са дълги около 2000 км. Ако се налочи да се чака путна помощ, може и да е дълго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 01.11.201615:56

Интересно, как някои коментари изчезват при обновяване на статията... Много щастлив
Бърз преглед на Европейския потребителски център само за 2 държави показва, че преводът ви пак е грешен.

Естония: "Препоръчително е да се ползват обаче в по-дълъг период... дори между 1 октомври и 1 април."
В текста пише друго - не е за зимни гуми и не е препоръка: : "With exceptional road- and weather conditions IT'S ALLOWED to use STUDDED tires from 1th of October to 30th of April."

"В Швеция зимни гуми с поне 3 мм дълбочина на грайфера са неизбежни между 1 декември и 31 март..."
Според текста не са неизбежни: "It it is mandatory to have winter tires OR EQUAL EQUIPMENT."
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани