Центърът на София без високи сгради | webcafe.bg
Webcafe

Центърът на София без високи сгради

Webcafe.bg
15.07.2015, 15:50 (обновена 15.07.2015, 18:57)
лято 2014

Снимка: © В.Е.

Разкопките при Ларгото са съществен елемент на новия ПУП на центъра

В центъра на София повече няма да се допуска строителство на високи сгради, както и на нови пътища, напротив - акцентът ще е върху опазване на зеленината, павираните настилки и историческия облик на столицата.

Това стана ясно след официалното представяне на проекта за нов Подробен устройствен план на централната градска част, в което участваха главният архитект Петър Диков и заместник-кметът по култура Тодор Чобанов.

На мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров да бъде построена галерия с градина, като се използва и подземният бункер. Отменят се плановете за строителство на две многоетажни сгради - едната на мястото на култовия клуб „Синия лъв" до Народния театър „Иван Вазов", а дори е възможно сградата на Института „Гьоте" да бъде премахната, за да се разкрият останките от древноримския амфитеатър.

Планът обхваща пространството между бул."Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Мария Луиза", бул. „Дондуков" и бул" Левски", включвайки парка „Заимов", Военна академия и Ларгото. На практика това са кварталите „Оборище" и „Средец", които традиционно поддържат висок стандарт, а целта е именно привличането на повече туристи.

След повече от 10 години чертежи, сблъсъци на гледни точки и непрекъснато хаотично застрояване на парче, центърът на София най-сетне ще се сдобие с регулация, която ще го защити от чиновнически произвол и частни интереси.

На прощаване

Очаква се това да е последният, но изключително важен градоустройствен документ, който Общинският съвет ще приеме преди ваканцията и местните избори - на заседание на 23 юли.

Според арх. Петър Диков, който заема поста от 2006-та година, новият ПУП ще бъде одобрен от общинските съветници, защото освен с консервативност и опазване на зеленината, той се ползва с подкрепата на Европейската комисия и се придържа към критериите на ЮНЕСКО.

Главният архитект на София призна, че заради различни интереси през последните 20 години в града са допуснати „недобри практики", а жителите на София са лишени от възможността да видят историческото богатство, което се крие под улиците.

Той винаги е бил критикуван, че позволява София да се превърне в град от кръпки заради липсата на цялостна визия и прекаленото строителството, но Диков се защити, че приемането на ПУП е сложна процедура, свързана с много обсъждания, продецури и жалби, затова едва 60 на от територията са регулирани с ПУП.

"Много разговори имаше в последните месец, месец и половина, видимо събудени от предстоящите местни избори. Нещата отминават и се забравят, затова е хубаво човек да погледне какво е направено през последните години, да си даде сметка, което от обещаното е извършено и кое - не", коментира Диков.

Древен Рим в София

Тодор Чобанов допълни, че най-сетне археологията и културно-историческото наследство стават приоритет, което основно се свързва с предстоящото откривате на античния комплекс при Ларгото - най-мащабният археологически, културен и туристически проект в София, изпълнен с европейско финансиране от 16 милиона евро.

Разкопките на стара Сердика, под които има и античен пласт, започнаха покрай строежа на метрото, но в последните две години бяха изоставени, а мястото буреняса.

По план до края на миналата година историческите пластове на София, събрани на едно място под земята - от Античността до Възраждането, трябваше да се свържат с новия площад „Независимост" като общо пешеходно пространство.

Очаква се подземният музей с площ от около 8000 кв. м. да бъде завършен през септември или октомври тази година. Той ще се състои от подземен музей - древноримски улици и мозайки, останки от сгради, пешеходно пространство, водещо към галерия, кафене и културно-информационен център.

Другите важни разкопки са под църквата „Света неделя". Отделно, Софийският амфитеатър на бул. „Дондуков" ще бъде сериозно проучен, като според Диков това е втората по големина такава сграда в Римската империя.

„Много се надяваме този план веднъж завинаги да излъчи ясното съзнание, че повече компромиси с археологическото наследство няма да се правят. Където има археологически структури, те ще бъдат изследвани", изтъкна Тодор Чобанов.

Наскоро той съобщи, че е спечелен проект за реставриране на западната порта на крепостта „Сердика", която се намира при днешната католическа църква „Св. Йосиф".

Междувременно се подготвя Подробен устройствен план за Борисовата градина, в града текат ударни пътни ремонти, а процедурата по проектите за обновяване на четирите зони от центъра е на етап обществено обсъждане.

Oще: археология  археология в софия  борисова градина  древен рим в софия  дървета  петър диков  подробен устройствен п.ан  растителност  римски пласт на софия  сгради  софия  строителство  тодор чобанов  център на софия 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани