Ето къде ще са новите тапи в София заради метрото | webcafe.bg
Webcafe

Ето къде ще са новите тапи в София заради метрото

Webcafe
21.03.2016, 14:40 (обновена 23.03.2016, 11:15)

1 от 3 снимки Назад Напред

Ето къде ще са новите тапи в София заради метрото

Снимка: © Столична община

Попа става недостъпен за автомобили

Строителството на третия метродиаметър налага сериозни промени на трафика в София. От следващата седмица бул. „Васил Левски" става двупосочен, а бул. „Патриарх Евтимий" ще бъде затворен в два участъка, стана ясно на пресконференция на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов и директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев.

От 22 март, за 7 месеца се затваря участък на бул. "Гоце Делчев" от бул. „Цар Борис III" до ул. "Княгиня Климентина" От сряда, 23 март, се затваря улица "Житница" от бул. „Цар Борис III" до ул. „Кюстенджа". Работата там ще продължи 14 месеца.

За същия период, но от неделя, 27 март, ще бъдат затворени два участъка на бул. "Патриарх Евтимий".

„Бул. „Гоце Делчев" не се затваря изцяло за движение. „Ще бъде отворена улица „Кюстендил". Всички живеещи на ул. „Житница" ще имат достъп до домовете си", увери Христов.

Едновременно със строителството на метрото ще се изгради подземното преминаване на бул. „Гоце Делчев" под „Цар Борис III", уточни кметът Йорданка Фандъкова във Facebook.

Заради изграждането на третия лъч на метрото от утре - 22 март - се затварят за движение бул. „Гоце Делчев“ - от бул. „Цар Борис III“ до ул. “Княгиня Климентина“ и ул. „Житница“ - от бул. „Цар Борис III“ до ул. „Кюстенджа“. От страната на ул. „Житница“ са предвидени обходи по вътрешнокварталните улици. За целта е направено пресичане на локала от двете страни и е изграден нов светофар така, че да може да се гарантира достъпът. Едновременно със строителството на метрото ще се изгради подземното преминаване на бул. „Гоце Делчев“ под „Цар Борис III“ .Временната организация на движението налага и промяна на маршрутите на автобусни линии 73, 83 и 102. Изместват се четири спирки „Красно село“ за автобусни линии 63 и 260 и трамвайни линии 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовището. Движението по бул. „Гоце Делчев“ ще бъде възстановено след 7 месеца. Строителството на ул. „Житница“ е планирано за срок от 14 месеца. От 27 март се затварят за движението бул. „Патриарх Евтимий“ в два участъка - от бул. „Витоша“ до ул. „Княз Борис I” и от бул. „Васил Левски“ до ул. „Хан Крум“. Движението по бул. „Васил Левски“ от ул. „Граф Игнатиев“ до Петте кьошета, става двупосочно. Живущите в района на „Синя зона“ ще могат да паркират в новоразкрити 5 зони на бул. „Патриарх Евтимий“.

Posted by Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova on Monday, 21 March 2016

 

Вижте къде ще са новите тапи:

От 27 март се забранява движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис Първи".


Движението по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка между бул. "Витоша" и ул. "Ангел Кънчев" ще бъде двупосочно. "Синя зона" в този участък се закрива.

Движението в тунела под НДК ще става двупосочно, като изходът от тунела в посока към бул. "Черни връх" ще бъде отворен за еднопосочно движение на автомобили. Трамвай номер 6 няма да минава под тунела, той ще се движи до ж. к. "Иван Вазов".

От 27 март за 14 месеца се забранява движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Васил Левски" до ул. "Хан Крум".


„Улица „Г. С. Раковски" продължава да функционира пълноценно, движението по „6-ти септември" ще е абсолютно гарантирано", коментира Христов за предстоящата блокада на центъра.

По бул "Васил Левски" от кръстовището с "Граф Игнатиев" ще се преминава двупосочно до "Петте кьошета", както и по бул. „Скобелев" до „Петте кьошета".

Двупосочно от там ще преминават тролеите с номера 1, 2, 5, 8, 9. Закриват се спирките на бул. "Патриарх Евтимий" при кино "Одеон", както и при бул. "Витоша". Линия номер 9 в посока към "Сточна гара" няма да променя маршрута си. Разкриват се нови временни спирки в посока към бул. "Прага" за тролеите с номера 1, 2, 5, 8 и 9 на бул. "Васил Левски", преди ул. "Данте" и на бул. "Васил Левски", непосредствено преди ул. "Г. С. Раковски".

В целия район от кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев" до "Петте кьошета" се закриват общо 100 места за паркиране, които ще бъдат компенсирани с нови 200 места, за да бъде обезпечено паркирането за хората, които живеят в района.

Промени в градския транспорт:

Тролейбусна линия 9 - в посока пл. Сточна гара, линията няма промяна в маршрута. В посока ж.к. „Борово": от ул. „Константин Стоилов" през пл. „Сточна гара", бул. „Васил Левски" (през тунела), бул. „Ген.М.Д.Скобелев", наляво по бул. „Прага" и по маршрута си. 
Разкриват се нови временни спирки в посока бул. „Прага" за тролейбусни линии 1,2,5, 8 и 9 на бул. „Васил Левски", преди ул. „Данте" и на бул. „Васил Левски", непосредствено преди ул. „Г. С. Раковски".

Трамвай № 6 - се движи с променен маршрут до жк „Иван Вазов"

Автобусна линия 73 - в посока ж.к. „Гоце Делчев": от ж.к. Овча Купел 2 по маршрута си до кръстовището ул. „Любляна" / бул. „Овча Купел", надясно по бул. „Овча Купел", наляво по бул. „Цар Борис Трети", надясно по бул. „Братя Бъкстон", наляво по ул. „Тодор Каблешков", наляво по ул. „Ген. Стефан Тошев", надясно по бул. „Гоце Делчев" и по маршрута си до ж.к. „Гоце Делчев"- двупосочно.

Автобусна линия 83 - в посока Зоопарка: от Хюндай България по маршрута си до кръстовището бул. „Константин Величков" / бул. „Възкресение", по бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов" през тунела под бул. „цар Борис Трети" и ул. „Св. Георги Софийски, надясно по бул. „България", наляво по бул. „Гоце Делчев" и по маршрута си до Зоопарка. В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов" и бул. "Цар Борис Трети".

Автобусна линия 102 - в посока Студентски град: от ж.к. "Овча Купел 2" по маршрута си до кръстовището ул. „Житница" / бул. „Овча Купел", наляво по бул. „Никола Мушанов", надясно по бул. „Възкресение", надясно по ул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов" по тунела по бул. „Цар Борис Трети" и ул. „Св. Георги Софийски, по бул. „Петко Ю. Тодоров", наляво по ул. „Бяла черква" и по маршрута си до Студентски град. В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. "Акад. Ив. Евст. Гещов" и бул. "Цар Борис Трети".

Изместват се спирки „Красно село" с код 0636, 0638, 0639 и 0640 за автобусни линии 63 и 260 и трамвайни линии 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовище ул. „Житница" - бул. „Гоце Делчев" - бул. „Цар Борис Трети".

Закриват се спирки:
- двупосочна „Балканкар АД" с код 0564 и 0569, на ул. „Житница" ; 
- двупосочна „АП Земляне" с код 0079 и 0080, на ул. „Житница" ; 
- двупосочна „ж.к. Красно село" с код 0637 и 0641, на бул. „Гоце Делчев".

Вижте схема ТУК.


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани