Забавните факти за Финландия, които вероятно не знаете | webcafe.bg
Webcafe

Забавните факти за Финландия, които вероятно не знаете

теодТеодор Спасов
06.01.2018, 14:20 (обновена 09.01.2018, 17:37)
Северното сияние във Финландия

Снимка: © Pixabay.com

Обувки Nokia, детски метъл и още много други

Стара максима е, че тези държави, за които най-малко говорят по новините, се радват на най-добър живот. И Финландия не прави изключение от това правило.

В последно време страната се появи в новините с информациите за изключително студената зима, оставила без ток над 7000 жилища. Като изключим това обаче мястото изглежда като перфектна държава.

Финландия е известна с доброто си и иновативно образование, социалната си ситема, един от най-добрите стандарти на живот, Nokia и многото си метъл банди. Направо страна мечта!

И въпреки това има изключително много неща, които не знаем за тази северна държава. Ето някои любопитни, но малко популярни факти за Финландия, които може би не знаете.

- Независими от едва 100 години

В началото на декември 2017 г. Финландия отбеляза 100-годишнината от своята независимост. Във вековете преди това финландските земи са били под властта на Шведското кралство и на руските царе. Любопитен факт е, че финландци участват и в руско-османската война, в резултат от която се случва Освобождението на България.

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от новото тогава комунистическо правителство. Но скоро след това страната е разделена от гражданска война, довела до няколко десетилетия разделение във финландското общество.

Гражданската война оставя страната потънала в бедност. ООН дори организира кампания за даряването на дрехи и обувки за финландските деца. Години трябват на страната, за да си стъпи на краката и да реализира социалните си иновации, които днес превръщат Финландия в държава за пример.

- Финландия НЕ е скандинавска държава

Противно на възприятията, Финландия НЕ е скандинавска страна. Официалтно тя е част от географската област Феноскандия. Въпреки това повечето от хората по света възприемат Финландия като част от скандинавските страни. Дори шведският мебелен производител ИКЕА, който по традиция кръщава мебелите си на различни географски области от Скандинавието, е включил някои ключиви места във Финландия в колекцията си.

- "Страната на хилядите езера"

Това е едно от прозвищата на Финландия, макар то да не е съвсем точно. Реално в страната има над 100 хил. езера. 187 888, ако трябва да сме точни. В никоя друга държава по света няма толкова много езера, колкото във Финландия. Допълнително с това на територията на страната има 179 888 острова, на много от които никога не е стъпвал човешки крак. Друг любопитен момент е, че над 70% от площта на Финландия е покрита с гори. Така на практика обитаемата от хора площ на страната е по-малко от 20% от цялата ѝ територия.

- Финландия е страната с най-ниска гъстота на населението в ЕС

Както вече казахме, едва около 20% от територията на Финландия (общо 338,424 кв.км) еобитаема. На тази площ живеят едва 5 500 000 души, като гъстотата на населението от 18 души на квадратен километър е най-ниската в ЕС.

- Финландците са сред най-големите защитници за природата

Във Финландия почти всички граждани са ангажирани по един или друг начин в грижата за природата. Почти 100% от пластмасовите и стъклените бутилки в страната се връщат за рециклиране. От друга страна обаче къмпингуването и риболовът са разрешени през цялата година. Всеки може да вдигне палатка или да си построи иглу от сняг където намери за добре. Така всеки може легално да си издигне подслон и да има достъп до храна, в случай че закъса с колата си извън населено място по време на суровата финландска зима.

- Доказано е, че на финландците може да се има доверие

През 2013 г. издателството "Рийдърс Дайджест" провежда глобален социален експеримент в 16 града. Те изхвърлят портфейли в 16 града по света, съдържащи семейна снимка, визитни картички, около 70 евро и лични данни на собственика. 11 от 12 портфейла във финландската столица Хелзинки са върнати. На противоположния полюс се нарежда португалската столица Лисабон, където е върнат само 1 портфейл.

- Печалбите от хазарт във Финландия отиват за благотворителност и за социални придобивки

В северната страна слот машините се държат от монопола на държавна фирма, като всичките печалби отиват за благотворителност и за нуждите на социалната система в страната. Така Финландия може да си позволи да изпробва различни социални иновации. Така например страната тества ефекта от безусловния базов доход върху обществото, отпускайки по около 480 евро на 2000 граждани.

- Глобата за превишена скорост зависи от дохода

Ако превишите позволената максимална скорост във Финландия, глобата ще се определи от размера на Вашия доход. Така в скандинавската страна нерядко милионери плащат шестцифрени суми, когато натиснат педала на газта повече от позволеното.

- Във Финландия се празнува "Денят на провала"

Финландците имат особено чувство за хумор, което повечето южни европейци може би бихме определили като сухо. Но е факт, че финландците умеят да иронизират себе си и собствените си несгоди. Така всяка година на 13 октомври финландците празнуват Деня на провала. Целта на този празник е да се отбележат лошите новини, които по някакъв начин застрашават бъдещето, за да бъдат изведени като поуки за бъдещето.

- Във Финландия има детска хеви метъл група

Страната е известна с това, че има най-много метъл групи на глава от населението. Това също така включва и децата. Tази детска хеви метъл група се състои от няколко динозавъра и един дракон. Но в посланията им няма нищо сатанинско. Бандата пее за това колко е хубаво да пиеш мляко сутрин, да си лягаш вечер навреме и да си пишеш домашните.

- Във Финландия децата прекарват повече време с бащите, отколкото с майките си

Статистика показва, че финландците са единствени сред жителите на развитите страни, където децата прекарват повече време с бащите си, отколкото с майките. Вероятно това до голяма степен се дължи на еманципацията на финландката. Страната е втората в света, която дава на жените право да гласуват, и първата, която им дава пълни политически права. Това се случва още през 1906 г. Днес 42% от депутатите във финландския парламент са жени.

- Носиш жена си - получаваш бира!

Финландците са много иновативен народ не само в социалните иновации, но и в начините за забавление. В страната се провежда необичайно състезание по носене на жени. Правилата в него са прости: участниците трябва да са съпрузи или обвързани двойки, а съпругът трябва да пренине трасе, докато носи половинката си на гръб или на ръце. А наградата, която получава, е теглото на жена си в бира. Кой мъж не би се изкушил да участва в такова състезание?

- Виждали ли сте обувки Nokia?

Една от честите асоциации, които правим, когато се сетим за Финландия, е корпорацията Nokia. Марката е известна в целия свят с производството си на мобилни телефони. Но на практика много малка част от нейната история далеч е свързана с мобилните комуникации. Компанията е основана в Тампере през втората половина на XIX век. Тогава тя се занимава с производство на хартия. По-късно започва да произвежда също така обувки, автомобилни гуми, пластмаси, оръжия, газови маски и др. През 70-те години на XX век компанията се преориентира към електронните устройства всякакви електронни устройства. Въпреки това до началото на 90-те Nokia все още произвежда харитя и обувки.

- Първият интернет браузър за обикновени потребители е създаден във Финландия

Много нации по света спорят помежду си за това коя е изобретила Интернет. Но със сигурност финландците са първите, които поставят идеята, че интернет може да се използва от всички. През 1994 г. трима студенти пускат "Ервис" - първият интернет браузър в света. Студентите обаче не успяват да се сдобият с необходимото финансиране, за да доведат своя проект до пазарно развитие. Няколко месеца по-късно изплува Internet Explorer, който е първият масов браузър в света.

- Във Финландия има повече сауни на глава от населението, отколкото автомобили

Сауната е нещо като свещено място за финландците. Където и да отидете там, все ще намерите работеща сауна. Почти всичките жители на страната посещават парните бани поне веднъж седмично. Сауните в страната са толкова много, че те са повече дори от регистрираните автомобили на територията на Финландия. Сауна има дори на кабинков лифт и в едно от заведенията на популярната верига за бързо хранене Burger King.

Oще: nokia  детски метъл  метъл  факти за финландия  финландия  финландци  хелзинки 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

3 JB | 07.01.201820:38

"Ако превишите позволената максимална скорост във Финландия, глобата ще се определи от размера на Вашия доход. Така в скандинавската страна нерядко милионери плащат шестцифрени суми"

Нали вече бяхме убедени, че Финландия не е скандинавска страна...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 07.01.201819:14

автора не е ли по-естествено да се ползува думата нововъведение отколкото иновейшън, иновативен и т.н. производни... звучи толкова изкълчено

Провинция Квебек, с територия 1 милион кв. километра съдържа 10 % от световните запаси на чиста питейна вода, езерата може да си ги смятате как си искате.

Назад във времето помагах на сина за домашната работа на тема Финландия, та се оказа, че дъното на Bothnian bay, 56% финландска територия, 44% шведска, е най-бързо движещо (издигащо) се на планета, всяка година залива става по-плитък с 8.5 мм дължи се на останал от ледената ера глетчер, който се е вклинил в земната кора и движи цялото дъно в посока континента, след 2000 години, благодарение на натиска, частта от дъното където е излаза ще се издигне над морето и ще се превърне в сладководно езеро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 07.01.201811:47

"Реално в страната има над 100 хил. езера. 187 888, ако трябва да сме точни. В никоя друга държава по света няма толкова много езера, колкото във Финландия."

Няма как да сте точeн, понеже няма точна дефиниция за това колко най-малко трябва да е голямо едно езеро. Терминът се описва с геоложки и географски характеристики, но не и по площ, нито по дълбочина. Финландия официално признава 187 хиляди езера като е избрала граница над 500 кв. м. По нашите мерки 500 кв. м. е голяма локва, а не езеро - това е колкото шадравана в подлеза на НДК.
Същевременно Канада твърди, че има около 2 млн езера, много от тях под 1000 кв. м. Русия също твърди, че има 2,7 млн езера. Колко са точно едва ли някой може да каже, но имайки предвид, че Канада и Русия са огромни държави и имат огромни площи с тундра, то най-вероятно наистина имат повече езера от Финландия.

* * *
"Първият интернет браузър за обикновени потребители... финландците са първите, които поставят идеята, че интернет може да се използва от всички. През 1994 г. трима студенти пускат "Ервис" - първият интернет браузър в света... Няколко месеца по-късно изплува Internet Explorer, който е първият масов браузър в света."

За издание, което много пъти е писало за Тим Бърнърс Лий и при положение, че историята на Интернет я пише навсякъде е странно, че изтърсвате подобни глупости. Всеизвестно е, че негова е идеята за обединяване на мрежите в обща паяжина, която да се ползва от всички. Че той пише първият уеб сървър, както и първия браузър, който освен това е и първият редактор за направа на уеб страници.

Тези финландци пускат Erwise не през 1994, а през 1992. Само че бяха изпреварени от един американски китаец, с неговия ViolaWWW. И който браузър не само стана популярен за известно време, но и беше "официален" браузър на CERN.
След още няколко браузъра, които не си струват споменаването излезе Mosaic, който стана още по-популярен и все още доста хора го помнят.
После през 1994 излезе Netscape, който изби всички предишни конкуренти. Това беше първият наистина масов браузър и остана такъв години наред.
А Internet Explorer излезе чак през следващата 1995 година, но вълната вече беше тръгнала и успя да пребори Netscape едва в самия край на десетилетието. От него време е вицът, по-късно преработен за други браузъри:
- Какво е Internet Explorer?
- Програма с която да си свалиш Netscape.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани