Защо в Барселона ненавиждат туристите | webcafe.bg
Webcafe

Защо в Барселона ненавиждат туристите

webcafeLifecafe
09.08.2017, 18:23 (обновена 13.08.2017, 15:01)
барселона

Снимка: © Getty Images

Представете си, че вървите по улицата в град, който сте мечтали да посетите от месеци, дори от години. В добро настроение сте, защото сте на почивка; слънцето сякаш сияе по-ярко от обикновено, животът е чудесен. Но после завивате зад ъгъла и попадате на графити: "Туристи, вие сте терористи".

Подминавате ги, без да обръщате внимание. Решавате, че са надраскани от някой гневен тип с нещастен живот. Но само на няколко метра по-нататък виждате друг притеснителен надпис: "Всички туристи са копелета".

И след още няколко стъпки: "Спрете да съсипвате живота ни!"

Не, това не е изолиран случай. Това е картината по някои от улиците на Барселона, които карат чуждестранните посетители на града да се чувстват неуютно и смущаващо.

Но защо един от най-посещаваните и обичани от туристи градове в Испания е стигнал до там, че едва ли не да обяви улична война на гостите си? Какви са причините част от местните жители на Барселона да изпитват „фобия" от хората, които пристигат тук, за да похарчат спестяванията си?

Алмудена Лопес Диас, която живее в Барселона шест години, се опитва да намери обяснение за този феномен. Тя признава, че съпротивата срещу туристите се преекспонира от медиите в немалка степен.

От друга страна, обаче, наистина съществува реакция, провокирана от увеличаващия се брой туристи, които предизвикват сериозно пренаселване в града.

Барселона е препълнена до краен предел. Тя е 20-тият най-посещаван град в света, чупи рекордите за брой гости всяка година, а за 2016 г. е посрещнала над 34 милиона души от цял свят.

Евтините самолетни билети от нискотарифни авиокомпании, както и популяризацията на платформите за споделяне на домове като Airbnb и Homeaway, допринасят за нарастващия брой посетители. Строителните инвеститори спекулират и купуват цели сгради, за да могат да задоволяват нуждите на разрастващата се индустрия. Имоти, които са обитавани от семейства в продължение на десетилетия, се опразват от местните хора, за да се отдават под наем за краткотрайни настанявания на туристи.

Собствениците на квартири се опитват да спечелят 4 пъти повече пари, отколкото биха получили, ако отдават под наем на местни хора, дългосрочно. 40 на сто от туристическите апартаменти в Барселона са незаконни. Това води до недостиг на жилища за обикновените хора, които искат да живеят и да работят в града. За една година наемите са се вдигнали с 16%.

Опитайте се да си представите, че живеете в Барселона и разходите ви нарастват непрекъснато.

Решавата, например, да излезете и да си купите хранителни стоки на петъчния пазар във вашия квартал - La Boqueria. Напоследък обаче там е толкова претъпкано с туристи, че едва успявате да се разминете между сергиите.

На щанда за месо се засичате с възрастна съседка, която изглежда притеснена. Оказва се, че собствениците на сградата, в която живее от години, са решили да продадат цялата кооперация на инвеститор. Историческата къща ще се превърне в комплекс за луксозни апартаменти за заможни чужденци. Старите наематели имат шест месеца да се изнесат.

Къде ще отиде възрастната дама? Не е ясно. Със сигурност обаче ще трябва да плаща по-висок наем заради новите надути цени на недвижимите имоти.

На следващия ден, решавате да обядвате в старо квартално заведение - едно от малкото, които все още предлагат типични тапаси.

Пред него обаче има дълга опашка от чакащи, повечето от тях туристи. Не ви иска да губите половин час за място в претъпкания ресторант, затова се прибирате вкъщи и изяждате каквото има в хладилника.

Вечерта поемате с няколко приятели към една от любимите си кръчми, но откривате, че е изчезнала: на нейно място вече има ресторант за туристи.

По улиците се разхождат пияни младежи, които разговарят на чужд език. Това е същата група хора, които са наели апартамента над вашия - без разрешително за отдаване под наем на туристи. От няколко дни момчетата вдигат купони до среднощ и ви пречат да спите спокойно. Сега един от тях е застанал пред стената до стълбите... и пикае. Няма смисъл да им правите забележка - те просто ще ви се изсмеят в лицето. Съседите ще са принудени да търпят миризмата на засъхнала урина в продължение на дни.

В един момент всичко това ви идва до гуша. Започвате да се оглеждате за гарсониера под наем в друг район, който не е толкова пренаселен. След месеци на търсене се отказвате: малкото налични оферти са или твърде скъпи, или твърде далеч от офиса ви, или твърде малки за цената си, или твърде съмнителни.

Няма как да не изпитвате гняв, когато сте се превърнали в чужденци в родния си град. Ето как се стига до момента с графитите.

Всички изброени дотук събития са типична част от живота на гражданите на Барселона, казва Лопес. Затова няма нищо чудно във факта, че туризмът е определян като най-големият проблем на града от местните жители - преди безработицата, преди условията на труд.

Почти половината от населението смята, че Барселона не може да поеме повече туристи, защото капацитетът й е изпълнен до максимум.

Тук има известен парадокс: над 85% от хората вярват, че туризмът е нещо положително - той е основният източник на доходи за града. Всички обаче са убедени, че индустрията трябва да бъде регулирана по-строго. Местните власти също признават за наличието на проблема и се опитват да го овладеят.

Собствениците на имоти, отдавани за нощувки, са длъжни да плащат туристическа такса. Строителството на нови хотели, хостели или апартаменти под наем е блокирано от 2015 г. насам. Градът е разделен на специални зони, в които настаняването на туристи има общ лимит. Целта е гостите на Барселона да се разпределят по-равномерно, за да отпушат пренаселените централни квартали. Дали всичко това ще даде ефект, само времето ще покаже.

Във всеки случай, пише Лопес, не се страхувайте да посещавате Барселона. Повечето хора са наясно, че това е административен проблем и ще ви посрещнат с добро отношение. Просто се старайте да показвате уважение към града и към неговите жители.


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.