Дневникът на един на българския хотелиер | webcafe.bg
Webcafe

Дневникът на един български хотелиер

големият лебовскиГолемият Лебовски
24.04.2015, 18:26 (обновена 29.04.2015, 10:04)
Хотел

Първа линия, шест етажа, фитнес, външен и вътрешен басейн, спа, паркинг, малък частен зелен парк, гурме ресторант, суши ресторант, панорамен салон, плаза бар, пура бар, пиано бар, айриш пъб, нощен клуб, руска гостилница, етно кът, немска бирария...

Понеделник, 2 звезди

Беше гаден ден. Не му давам повече от две звезди. Баш сезонът е по-близо от връщането на щерката от колежа в Швейцария, а алчните чиновници вече ми създават главоболия. Идва някаква кифла от експертната комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти към министерството и вика, че хотелът ми не заслужавал четирите си звезди.

Кръвното ми скочи повече от на оня Максим Генчев, там като го даваха в сутрешния блок. Как не става, бе - "Гранд голдън бийч оушън плаза ризорт & спа" е най-доброто място на Българското Черноморие. Първа линия, шест етажа, фитнес, външен и вътрешен басейн, спа, паркинг, малък частен зелен парк, гурме ресторант, суши ресторант, панорамен салон, плаза бар, пура бар, пиано бар, айриш пъб, нощен клуб, руска гостилница, етно кът, немска бирария...

Нямам празно. Даже съм кандидатствал да ми турят пет звезди. А тая идва и ми киха лошата новина. Не сме отговаряли на изискванията, имало 124 документирани оплаквания на недоволни клиенти, 16 случая на натравяния от миналия сезон, а при ремонта тази зима били пострадали 12 работници, четирима, от които сега ме съдят. Нищо им няма, нали пратих Кирето - шофьора, да ходи до болницата. Само единият имаше повечко очукано по тялото и гипс, че му паднала отгоре римска колона. Той си е виновен. Нали аз съм ги купувал на старо тез римски колони и много добре знам колко кухи и леки са.

Но сега не знам какво ще правя. Имам хора и в общината, и в министерството. Ще звънна на тоя, на оня и ще я видим чиновничката колко са и широки крилете.

Вторник, 4 звезди

Нещата си идват по местата. Денят мина като за четири звезди. Чукнах на Бачи Мичи от министерството и той ми изпя за коконата - амбициозна кариеристка, иска да се докара пред шефовете. Ще се докараш, ама не и за сметка на "Гранд голдън бийч оушън плаза ризорт & спа", маааа! Мичи рече, че ще задвижи схемата и ще запазя звездите. Сега ще трябва да му осигуря един от ВИП-апартаментите с гледка към морето за две седмици през август. Нищо. Струва си. И миналага година си струваше.

Сряда, 3 звезди

Слабо, слабо. Свалям една звезда от вчера. Още някакви руснаци са отменили резервацията си. Писна ми, ей. За тва ли беше тоя Европейски съюз? Е, па 30 човека са туй, да му се не види. Ще трябва да седнем със сина и да го мислим. Миналата седмица го назначих за управител на хотела. На 22 години е, но му сече пипето. Не искаше да ходи в колеж в Швейцария като сестра си и реших да го правя хотелиер като мене. Има още какво да учи. Подарих му новата Седмѝца за абитуриентския бал и вече съм му герой в очите. Така се гледат деца.

Тъпото е, че мързелите от персонала протестират, дето им намалих надника, но те са толкова некадърни милите. Ако не бях аз и в социалистическо ханче в Ахтопол нямаше да си намерят препитание.

Четвъртък, 2 звезди

Много зле, бе. Две звезди за черния четвъртък. Доставчиците ме бойкотират. Дължал съм 24 хиляди лева. Поне 34 пъти им казах, че всичко ще е ОК. Говорил съм с моя човек в Москва Анатолий да насочи една руска журналистическа конференция за свободата на словото към "Гранд голдън бийч оушън плаза ризорт & спа" баш в разгара на сезона. И това като стане ще облажа стабилно. Всички дългове и вноски ще бъдат покрити. Ще отворим пак айриш пъба, че не е работил от три години. Нови уреди за фитнеса ще мога да взема, да не се пребият пак с ръждивото желязо като ония шведи миналото лято.

Сезонът ми зависи от таз конференция. Опразних пура бара, плаза бара и пиано бара, които са ми в едно помещение и го курдисах да прилича на зала. Микрофони, осветление, столове, бюра - почти всичко е поръчано, че нямах. Бая пара кихнах за преустрояването, но ще прибера парсата. Руските драскачи толкова пияни ще бъдат, че едва ли ще помиришат истинска конференция, но нали сме "Гранд голдън бийч оушън плаза ризорт & спа" не може да се излагаме пред чужденците. Макар че кви чужденци са тия, бе!

Поръчал съм 200 фланелки със СССР и Путин за сувенирното магазинче в лобито, миналото лято бяха голям хит. Чакам и едни ученици от Шумен и Видин да ми дойдат на сезонна работа малко. Синчето ме пита за мацките гимназистки, кои са, какви са и по цял ден седи във фейсбука и ги проверява. Бащичко.

С готвача Тити Соса трябва да реформираме менюто заради гафа с доставчиците. Най-важна ни е руската гостилница, гурме ресторантът и панорамният ресторант съм ги писал бегали. Няма хора, нямам и нерви да се занимавам. Немската бирария също не знам дали да отварям, засега няма много резервации от швабско.

Петък, 5 звезди

Ето това е петзвезден петък, братя и сестри. От 20 години съм в туристическия бизнес, започнал със сергия за картички, сега съм на върха на вълната. "Гранд голдън бийч оушън плаза ризорт & спа" e перлата на Българското Черноморие, бижуто но морето. Чудя се дали да не сложа и едно "ривиера", а. Как звучи - "Гранд голдън бийч оушън ривиера плаза ризорт & спа"?  Ми, добре звучи как да звучи. Ако и с ривиера в името не ми турят петте звезди, вече не знам. Ше се караме.

Та, добрата новина е, че Бачи Мичи от министерството е уредил схемата с оная от комисията по категоризация и даже тоя път иска само пет нощувки през август в един от апартаментите. И то не за него, а за някакво маце и приятелката ѝ. Винаги си е имал нещо странично Мичеца. Това лято иначе щял да ходи в Монако с домашните. Замогнал се е мръсникът, така е на държавната службичка, а ние тука теглим. Утре съм на протест срещу санкциите срещу Русия заедно с други собственици. Тъй се прави.

Буден граждански дух трябва и дела, а не думи.

Събота, 4 звезди

Проблемите в ресторанта са разрешени. Тити Соса е виртуоз. Прошуто няма, но ще го заменим с обикновена шунка. Тити казва, че така ще ги направи нещата, та никой да не направи разлика. Абе, тия ол инклузив пияници и без това са толкова парализирани от пиене, че точно за прошутото едва ли ще се хванат. С френските сирена е същото. Българското саламурено сирене е най-доброто. Никакви камембери и кози измишльотини. Ще се върнем към основаната на доброто хранене.

За пиячката в нощния клуб съм говорил с оня цигански тарикат Муки Котвата от мешерето да шитне няколко каси свръхкачествени ментета. Ше оправим работата. Стекът и сушито ги зачеркваме от менюто, но тях и без това никой не ги консумираше, дори и като имаше един път през август по-миналата година.

Проблеми имам с вентилацията и канализацията, 12 от стаите са абсолютно необитаеми, прахта в коридорите е повече, отколкото компанията на синчето може да изшмърка за една събота вечер, парната баня не работи, финландската сауна се е прецакала нещо, единият асансьор има нужда от ремонт, а интернетът вече засича дори и в лобито. Абе не е като да няма проблеми. Тия сезонни сладури, дето ще ми дойдат от училищата, бая зор ше видят.

Протестът мина добре, дойдоха камери много, питаха ни разни работи, дадохме ценни съвети. Поговорих и с кмета за онова разширяване към плажа, дето го точа от две години. Много жега имало сега по тая тема и внимание в медиите, но щял да се постарае. Толкова аваната е видял от мене мръсникът кметски. Не ме интересува жегата. Еколози, меколози, защитени територии... Абе, ние бизнес ли правим, или к'во.

Интересува ме истинската жега - 30 градуса и щракащи с пръсти туристи, които си оставят спестяванията в  "Гранд голдън бийч оушън ривиера плаза ризорт & спа". Това ме интересува.

Братушката Анатолий ще оправи нещата. Стабилен, солиден мъж и горд руснак, а не като нас. Чакам грандиозната петзвездна резервация.

Неделя, 1 звезда

Кошмар. Ужас. Библейски потоп. Господ ми обърна гръб. Анатолий ме прецака като мръсен рубладжийски мужик. Червена гадина. Бляд. Знам аз, че с комунисти не трябва да имаш взимане даване. С олигарси се движел, връзки имал... Грънци-трънци. Никаква конференция няма да има. Арестували там някакви от журналистите в руско и цялата схема пропада. Нещастници. Затова ли им протестирах.

И още. Синът е блъснал пиян новата Седмѝца в лобито на хотела през две преки от мене, дето с поставени лица го държи кметът и сега нямам никакъв шанс за онуй разширяване към плажа. Ще ме погне простака, знам си.

И още. Тити Соса се отрови с някаква нова манджа, дето е пробвал да направи. Продуктите били с изтекъл срок на годност.

И още. Дъщеря ми по-добре да си стои в Швейцария и да не ми се мярка пред очите. В интернет някой е пуснал порно видео с нея и сега всички ще ми се смеят. Потънах в земята от срам. С какво съм заслужил всичко това. Само исках още една звезда в короната на в  "Гранд голдън бийч оушън ривиера плаза ризорт & спа". Толкова ли е много?

Oще: българско черноморие  големият лебовски  играч  кифли  лято  мафия  незаконно строителство  плаж  сезон  хотел  хотели  хотелиер 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2011, 09:07

28 Martin Stankov | 20.07.201508:50

Статия...минус 5 звезди!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.04.2011, 14:19

27 ABCD | 16.07.201500:53

Остарял тип хумор, би бил смешен преди 10 години, сега изглежда плоско.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

26 Сърце Червено | 28.06.201515:09

Хлебовски е типичен паразит, който през живота си не е създал нищо. Няма си идея как се управлява един бизнес и понеже няма творческа смелост и талант,а само умее да пише хейтърски статии на гърба на другите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

25 Илияна Т. | 28.04.201518:47

"Аз знам, че нищо не знам", ти как си? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

24 граф Сен-Жермен | 28.04.201518:45

Илияна Т. Аватарът ти перфектно отразява дълбоката ти същност. Куха лейка си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2011, 04:49

23 Делян | 28.04.201516:34

Ха-ха...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

22 Илияна Т. | 28.04.201513:48

Чеки, бе, Докс, къде забърка човечността и бизнесът, немат нищо общо, бате...кат не ставаш за тоя или оня бизнес, ще го сменяш, докато намериш за какво ставаш. Само през комунизЪма може за нищо да не ставаш, ама ис го праиш и точно затова сме на тоя хуй сега...ама това далеч не е човечност
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.11.2014, 23:09

21 aleph | 28.04.201511:45

Както посочих по- долу подобни писания нямат нищо общо с действителността и изразяват единствено балканския черноглед манталитет на едно заразено от злоба мнозинство .
Има множество класации на водещите туристически агенции и портали, като във всички тях България е отличена сред първите; на основа на критериите, по които се оценяват туристическите услуги.
Така например , по данни на Trivago , България е най- добрата дестинация в света по отношение цена - качество.
По критерия ,,достъп до интернет" България е класирана на 18 позиция в света; данните са на Expedia.
По данни на LonleyPlanet, туристически гайд, България е сред държавите с най- добра туристическа услуга в Европа.
Тези постижения съвсем не са незначителни впредвид факта, че България от години е абсолютен първенец по критерия - най- ниски цени за хотели в Европа.
ПП. Би било добре в бъдеще авторът да се опита да разсъждава и върху обектвните критерии и факти.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

20 Pavur Pezev | 28.04.201510:34

Ааааа, Жозефа,невидимата ръка на пазаря сичко шъ опрай,ни бой съ.Вчера хотел-днеска кръчма,утре-фабрика.Нъл знайш ко казват умните и красивите-парите са безкраен поток,като река и само кадърните правят така,че да отклонят малко от тоя поток да се влива в джоба ти.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

19 Dox | 28.04.201500:09

Ма другари, какво сте се разревали така бе! Ми нали искахме /и аз, включително/ капитализъм. Ми те ви капитализъм. Само че, не какъв да е, а български капитализъм. Само че, как се прави капитализъм с българи, при положение, че българинът не става за частник - това е друг въпрос. Но .... това е. Хубав, лош, това си е нашият капитализъм. Ма било много трудно, казва Жозефин. Ами да бе, миличка, явно е трудно, ама нали прегърнахме едни ценности, според които на такъв хленч има само един отговор - "Ама какво ме интересува мене това? Да се оправят бе! Дреме ми!" Преди десетина дни Касимова пусна една крокодилско-сълзливо-сополива статия по повод постановката на Ал.Морфов "На ръба" и като заревала милата - ама къде била се изгубила човечността! Ма къде е тя, човечността! Реве ли реве! Ами няма я, миличка! Каква човечност търсиш при условията на капитализъм? Нима не си чувала, че при капитализмът човек за човека е вълк? Или си си мислила, че това е някаква интересна, екзотична отживелица? Нищо подобно, скъпа!

А приятелят на Жозефин явно още живее в 90-те на миналия век, завалията. Той не е разбрал, че днешните млади не само че изкарват повече пари, ами имат и повече акъл, за да не му ги дават.

Още много може да се дърдори по тези теми, ама стига, че нито има смисъл, а и ще осъмнем. А утре сме на работа /нали е капитализъм Много щастлив /
   

оценка

+1 -5